avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare

Va rog sa imi dati cateva sugestii in legatura cu urmatoarele:
Este vorba despre un imobil construit de bunicul meu in Ardeal in 1920. Copii bunicului au fost 2 fete: mama si matusa. Matusa s-a maritat la Bucuresti in 1955, iar mama a ramas in aceeasi casa cu bunicii (parintii ei). Bunicii au murit in anii 1960, iar in 1972 a venit matusa si impreuna cu mama au facut succesiune in parti egale dupa parinti. Matusa s-a reintors la Bucuresti, nu a participat niciodata la nici o taxa pentru partea ei din casa, nu a platit nici o reparatie niciodata, iar in 1998, matusa a murit si au ramas 2 copii ai ei. Anul trecut a murit si mama, iar proprietatea (cele 2 parti egale) au ramas in aceeasi situatie juridica. Va rog sa imi spuneti cum as putea folosi dreptul de uzucapiune in aceasta situatie, iar daca nu, as dori sa stiu daca as putea sa inchei un contract de vanzare-cumparare la Bucuresti cu copiii matusii mele. (pentru ca vor accepta foarte greu sa se deplaseze in Ardeal - la locul unde este proprietatea). Eu cunosc ca un contract de vanzare cumparare se face in localitatea unde se gaseste proprietatea.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:05, 4 Aprilie 2008
si eu am zis altfel?:(
Se pune problema ca eu sa cumpar partea verisoarelor, si ele nu vor sa se deplaseze in Ardeal. Stiu ca in acest caz ar putea delega o terta persoana pentru a le reprezenta interesele. Deci, ar putea fi o alta persoana in locul lor, care sa apara in fata notarului, din localitatea unde este situat imobilul, si care sa le reprezinte interesele. Ma intrebam daca as putea fi eu, sau sotul meu, pentru ca avem intentia sa ne deplasam la Bucuresti ca sa negociem pretul. Iar daca unul din noi doi nu poate fi, atunci ne putem prezenta cu buletinul de identitate al unei alte persoane cu care si verisoarele sa fie de acord?
Da, verisoarele va pot face procura la un birou notarial din Bucuresti; daca spuneti ce doriti, notarul face ce trebuie.
Important este sa ajungeti la un acord cu rudele Dvs. inainte de a ajunge la notar.
caddya89 a scris:
Ma intrebam daca as putea fi eu, sau sotul meu, pentru ca avem intentia sa ne deplasam la Bucuresti ca sa negociem pretul. Iar daca unul din noi doi nu poate fi, atunci ne putem prezenta cu buletinul de identitate al unei alte persoane cu care si verisoarele sa fie de acord?

asta vreau sa stiu, va rog.
avTodincaVeronica a scris:
Notarul competent pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare este cel de la locul situarii imobilului. NU puteti incheia contractul unde vreti voi!

Romy a scris:
si eu am zis altfel?:(


Fratilor, notarul are competenta generala. O sa-mi mai spuneti ca la procuri e competent notarul de la domiciliul uneia dintre parti, nu? :D
Nu e similar cu competenta instantelor, un notar din Cluj poate incheia o vanzare a unui imobil din Brasov intre 2 persoane, una din Craiova si una din Iasi.
Exceptiile sunt limitativ aratate si de stricta interpretare, in fapt nici nu ai ce interpreta: sunt succesiuni, cambii si altele asemenea, acte in duplicat si-atat.

Pentruy caddya: da, se poate sa aveti procura, insa e dificil de intocmit si daca nu e corecta poate sa nu fie acceptata de notarul care incheie vanzarea. Adica: procura prin care viitorul cumparator este mandatat sa si vanda acel imobil trebuie sa cuprinda in ea intreg contractul de vanzare-cumparare ce va fi semnat in baza ei.
In toate cazurile, si daca un notar ar accepta altfel, este pentru protectia dv., caci s-ar putea oricand arata ca nu pentru asta ati fost mandatata.
Teoretic, legislatia asta este pentru apararea vanzatorului, dar daca nu procedati astfel, se poate intampla ca dv. sa fiti de buna credinta, sa credeti ca acel act e ok si... surpriza! Il ataca vanzatoarele in instanta! Ca s-au razgandit, ca sa mai scoata un ban, ca pot... nu se stie!

Asa ca, nu scapati asta din vedere. Bafta!

Alte discuții în legătură

Despre certificat de mostenitor costincr costincr Buna ziua ! In urma cu ceva timp a fost intocmit un certificat de mostenitor. Dupa aceasta etapa e nevoie si de succesiune? Am o alta intrebare...acel ... (vezi toată discuția)
Matusa necasatorita, fara copii decedata, proprietara unui imobil. ... fir intins fir intins Matusa necasatorita, fara copii decedata, proprietara unui imobil. Rudele apropiate ; -3 surori in viata fara mostenitori -o sora decedata, sot decedat dar ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face daca o persoana vrea sa vada un teren dar nu se poate prezenta la notar? 229759 229759 Buna ziua Vreau sa cumpar jumatate din terenul unde locuieste bunica mea, cu acordul ei. Terenul este pe numele ei si numele bunicului decedat.Ea are doi ... (vezi toată discuția)