avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Posibilitati de contorizare apa si energie termica ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Posibilitati de contorizare apa si energie termica apartament cu centrala de bloc

Ce solutii au locatarii unui bloc cu centrala de bloc sa-si diminueze costurile de intretinere. Este vorba de un bloc ultracentral, cu 32 apartamente, construit 1982 prevazut cu centrala de bloc si care este in mare parte nelocuit iar apartamentele locuite sunt obligate sa suporte o risipa mai ales de energie termica. Caloriferele explodeaza de caldura chiar si in zilele cand se umbla cu maneca scurta in Bucuresti. Sedintele Asociatiei sunt rare si atunci fara participarea locatarilor care sunt descurajati de o proprietara (fosta procuroare cu o pensie de 11000 RON) care spune ca la noi orice propunere de contorizare este ilegala, ca noi nu ne supunem legii locuintei etc. Majoritatea celor ramasi in bloc nu pot face fata intretinerii in situatia in care stam cu geamurile deschise aproape tot timpul. Se poate obliga Asociatia sa accepte sigilarea caloriferele in apartamentele nelocuite? Ce prevederi exista pentru blocurile din afara sistemului centralizat?
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 11:10, 5 Ianuarie 2011
@w_v_w_v

Ca si client ai firmei respective, puteti sa-l actionati dvs. in judecata pentru ca nu respecta legea, daca de banci sau spatii comerciale se feresc.
Eu am rezolvat relativ usor aceasta problema: am trimis cate o instiintare la fiecare patron care avea spatiu comercial, cu textul de lege subliniat, in care scrie clar obligatiile la plata pe care le au.
Apoi, desi e o operatiune mai costisitoare, puteti schimba firma care se ocupa cu repartitoarele. Cea pe care o folositi e cea mai slaba.

@kero
urmati sfaturile doamnei elga si nu va mai intimidati. ca locatari nu va puteti lasa condusi de o actuala sau fosta procuroare. Aceasta doamna despre care vorbiti este constienta ca in momentul actual plateste la comun, in functie de suprafata, dar daca se monteaza repartitoare va plati cat consuma, iar daca tine calorifele deschise non stop va plati enorm, desi nu ar trebui sa-si faca griji tinand cont de pensia care ne-ati spus ca o incaseaza.
Cum schimbati firma de repartitoare fara sa schimbi repartitoarele?
Ultima modificare: Duminică, 2 Ianuarie 2011
Nivea, utilizator
@elga

Daca sunt cu citire radio calculul si-l fac singuri.Exact asta ii sfatuiam sa nu se pacaleasca ca noi restul lumii si sa isi cumpere de la firma cu tot cu sitemul de citire si calcul.
Exista firme care comercializeaza repartitoare si apometre cu tot cu sitemul de citire.
1 [ link extern ]
2 [ link extern ]
3 [ link extern ]

La primul link cu scada aveti si imagini cu programul de calcul si chiar un simulator.
Chiar daca nu ar fi furnizat sistemul de citire odata cu repartitoarele radio si-ar fi putut face singuri calculul ca si la citirea manuala.

@Armenteros
Multumesc pentru sfaturi dar fiti mai detaliat.Cum ati schimbat firma fara sa schimbati repartitoarele?
Stiu ca au aparut acum pe piata la negru diverse sisteme de citire care citeste cam orice tip de repartitoare sau apometre.
Ne-a fost facuta si noua o demonstratie dar ni s-a cerut cam mult pentru un simplu cablu cu mufa USB care se conecta la laptop.
Deocamdata am anuntat firma de repartitoare ca vom face o sesizare la ANRSC.

Ce bine ar fi fost daca dezvoltatorul ar fi pus la tot blocul centrala proprie .Oricum acolo o sa se ajunga .E doar o chestie de timp.
Suntem invidioasi pe @Adriantot unde tot blocul are centrala de apartament.
w_v_w_v, utilizator
@w_v_w_v
Succes la calculul caldurii la cumpararea contoarelor de la link-urile postate :))
Dv. care aveti centrala de bloc puteti sa va faceti calculul cum vreti, folosind si matematici alternative...................... aceasta este o gluma, evident.

Normă tehnică privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum elaborata de ANRSC este valabila pentru imobilul de tip condominiu. Atentie la acest titlu!

Pentru blocurile care sunt in sistemul de incalzire comunitar acest calcul nu se face decat de firme autorizate. Aici pun punct acestei discutii care e lamurita de legile in vigoare.
elga50, moderator
In privinta legii teoretic ar trebui sa fie simplu. Dar la noi este un bloc atipic, daca va dati seama ca nu am avut cenzori pana nu am facut sesizare la Primarie (iar de participarea acestora la vreo sedinta nici nu se pune discutia apropo legea prevede). Toata lumea se plange la colturi si la sedinta nu vine nimeni, eu am mai avut acum 4 ani esec cu montarea de apometre. Disperarea mea este ca pe data de 05.01.2011 este sedinta Asociatiei convocata la solicitarea Conducerii probabil fond reparatii etc.,a doua oara (prima data nu a venit nimeni) (sedintele se tin statutar) La aceasta participarea va fi foarte scazuta: doamna p+ administratoarea pe care dansa a tinut-o in functie de 28 ani, presedintele al carui ginere este procuror datorita doamnei si eu. Ceilalti vecini sunt in majoritate distinse batranele "care nu vor sa faca infarct" ma instiga pe mine si atat. Eu incerc democratic si de data asta dar rezultatul il prevad. Eu vreau sa stiu pe baza de tabel semnat de locatari nu pot obtine? adeziunea lor o pot avea asa, dar la racnetele din sedintele noastre nu ii determin sa vina, sau ce sanse am sa ma debransez eu, plec ma duc la ...mama. Ei de altfel hotaresc orice au schimbat la interfoane, reparatii la centrale etc si neaprobate de sedinta proprietari.

Alte discuții în legătură

Deconectare ianasi elena ianasi elena Buna ziua! Avem in bloc un proprietar care si-a montat centrala termica fara sa aiba acordul asociatiei deoarece avea debite si fara proces verbal de ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la un apartament nelocuit ionel.diaconu1979 ionel.diaconu1979 Buna ziua Locuiesc intr-un bloc cu centrala proprie de incalzire.Ne confruntam cu urmatoarea problema. Blocul are 16 apartamente cu aceeasi suprafata utila ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura la comun. w_v_w_v w_v_w_v Cum sa fac cu firma care repartizeaza costurile(ISTA) ca nu vor sa scoata de la plata pe cei debransati(desi timp de 2 ani au vrut) si aplica ordinul ... (vezi toată discuția)