avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Posibilitati de contorizare apa si energie termica ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Posibilitati de contorizare apa si energie termica apartament cu centrala de bloc

Ce solutii au locatarii unui bloc cu centrala de bloc sa-si diminueze costurile de intretinere. Este vorba de un bloc ultracentral, cu 32 apartamente, construit 1982 prevazut cu centrala de bloc si care este in mare parte nelocuit iar apartamentele locuite sunt obligate sa suporte o risipa mai ales de energie termica. Caloriferele explodeaza de caldura chiar si in zilele cand se umbla cu maneca scurta in Bucuresti. Sedintele Asociatiei sunt rare si atunci fara participarea locatarilor care sunt descurajati de o proprietara (fosta procuroare cu o pensie de 11000 RON) care spune ca la noi orice propunere de contorizare este ilegala, ca noi nu ne supunem legii locuintei etc. Majoritatea celor ramasi in bloc nu pot face fata intretinerii in situatia in care stam cu geamurile deschise aproape tot timpul. Se poate obliga Asociatia sa accepte sigilarea caloriferele in apartamentele nelocuite? Ce prevederi exista pentru blocurile din afara sistemului centralizat?
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 11:10, 5 Ianuarie 2011
Aceeasi situatie am avut si noi si mai au si alti utilizatori vezi titusnet

www.avocatnet.ro/content/for...

La noi intretinerea arata ca un tabel cu nume si inca 2 coloane iar suma din coloana 1+suma din coloana2 nu dadea suma din coloana 3 .
Tot asa vreo 3 doamne in varsta foarte nebune.Zici ca e sanatoriu.

Asa-zisul administrator cel de care am vorbit mai sus si trebuia sa arate apartamentele dezvoltatorului nu avea ce face si se muta de la cafea la cafea de la babuta la babuta indiferent daca avea sot sau nu erau multumiti ca aveau cu cine sa vorbeasca.

Mi-a luat un an de zile sa il dau afara si in plus si acum suspina dupa el "ca era bun dar putin escroc".(200mil pana am aparut noi) apoi cite 700lei salariul pe luna desi noi faceam listele de plata si tot.
Intre timp sau mutat si alti oameni in bloc si s-au convins ca sunt nebune si acum nu prea le mai bagam.Intre timp m-am prins ca nu au tinere de minte si punem afisul de sedinta cu 30 zile inainte si uita sigur si numai apar.Ne intalnim cu ele dupa si ne intreaba cand e sedinta.
Asa ca aveti de lucru.Mai bine va debransati si gata.Nu conteaza ce aveti sau nu.
Odata debransat nu au ce sa va faca.
Ultima modificare: Duminică, 2 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
Un an bun tuturor!
Asa cum relateaza @kero, blocul are centrala proprie ceea ce este mult mai bine decat daca era bransat lam sistemul centralizat, public.
Restul tine de organizare, de gospodarire. Pana la contoriozarea individuala cred ca se poate imbunatati situatia prin apelare la presedinte, comitet, cenzor, administrator ca doar n-or fi toti aceeasi persoana. Cel care intretine in stare de functiune centrala de bloc poate intelege sa regleze temperatura in functie de cum este vremea afara. Sa se adapteze conditiilor de temperatura de afara.
Mai schimbati membrii comitetului, presedintele, administratorul daca actualii nu-si fac treaba. Eu nu cred ca cineva care are venituri mai mari arunca banii pe geam. Banii se pot folosi in multe alte scopuri.
Cred ca cei din conducerea asociatiei sunt nepriceputi.
Oricum centrala de bloc nu a fost o fericire pentru ca Primaria nu a subventionat cum s-a facut la sistemul centralizat. Iarna costurile se ridica cu caldura iar vara cu apa calda. Problema este nr. mic de persoane, apartamentele de care vorbeam ca sunt goale nu platesc decat extrem de putin (de ex. apa nu) dar pe la ele se mai trece, se face curatenie in ele, decat ca nu doarme mai mult de 15 zile pe luna! In ceea ce priveste cel care se ocupa de centrala este un fochist caruia ii da dispozitie d-na administrator si care trece pe acolo o data la 3 zile (poate o sa sarim si in aer). D-na P de care vorbeam are 2 apartamente in bloc unul vizavi de celalalt si dansa sustine ca este singura ca nu poate sta in doua locuri in acelasi timp, desi zilnic este in ambele (unul este bucataria si living, celalalt dormitor si birou) si plateste tot numai pt unul. Va inselati amarnic daca credeti ca nu este necesar contorizare intr-un astfel de bloc dimpotriva numai asa vei fi cat de cat impacat cu ce platesti. De ce va spun ca intretinerea este enorma si as prefera sa-l debransez sa ma mut daca nu vor contorizare si nu stiu ce sanse am.
Legea ofera o portita si pentru a lua unele decizii pe baza de tabel nominal:
Art. 25 alin 3:
(3) In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal.
Din pacate, legiuitorul a introdus sintagma "in situatii exceptionale", iar "doamna p" avand experienta ar putea demonstra in instanta ca situatia de fata nu era una exeptionala.
Puteti apela la un siretlic: vedeti cati vin la sedinta din 5 ianuarie daca din cunostintele dvs sunteti minoritara nu discutati problema si a doua zi mergeti din usa in usa pentru semnaturi. Faptul ca in sedinta adunarii generale nu sa luat in discutie acest aspect ar putea constitui o "situatie exceptionala". E o idee pe care o puteti aplica.
Nivea a scris:

Cum schimbati firma de repartitoare fara sa schimbi repartitoarele?

Nu am afirmat asa ceva. Schimbati cu totul.
Mai exista si varianta de a reclama firma in cauza la ANRSC pentru ca incalca legea.

Alte discuții în legătură

Deconectare ianasi elena ianasi elena Buna ziua! Avem in bloc un proprietar care si-a montat centrala termica fara sa aiba acordul asociatiei deoarece avea debite si fara proces verbal de ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la un apartament nelocuit ionel.diaconu1979 ionel.diaconu1979 Buna ziua Locuiesc intr-un bloc cu centrala proprie de incalzire.Ne confruntam cu urmatoarea problema. Blocul are 16 apartamente cu aceeasi suprafata utila ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura la comun. w_v_w_v w_v_w_v Cum sa fac cu firma care repartizeaza costurile(ISTA) ca nu vor sa scoata de la plata pe cei debransati(desi timp de 2 ani au vrut) si aplica ordinul ... (vezi toată discuția)