romascanu a scris:
Eu una as opta totusi pentru un contract de intretinere care, fiind cu titlu oneros si caracter aleatoriu (in sensul ca valoarea prestatiilor uneia din partie este variabila in raport de durata vietii celeilate/celorlalte parti) nu poate fi considerat o liberalitate, astfel incat mostenitorii rezervatari nu pot cere reductiunea. Din acelasi motiv (oneros/aleatoriu) nu se aplica contractului de intretinere nici art 845 C. civ prin care se prezuma caracterul gratuit al instrainarii facute.
Prin contract poate fi rezervat un drept de abitatie viagera al parintilor asupra intregului sau a unei parti (camera cu acces la dependinte) din imobil sau chiar un drept de uzufruct.
Preambulul acestui contract ar putea sa cuprinda o referire la sumele deja primite de parinti sub o forma care sa explice motivul determinant al incheierii actului.
Multumesc de raspuns! Mi se pare o forma destul de ok ,cu conditia ca intretinerea, sa fie de forma baneasca, o renta viagera,la nivelul posibilitatilor mele.,deoarece nefiind in tara ,intretinerea lor nu poate fi justificata . In cazul in care ma voi intoarce in tara definitiv,cum voi putea face dovada platii rentei din momentul acela? Sa-i depun in banca pe numele lor sau o chitanta de mana, ar fi de ajuns? Ce i-am trimis pana acum ,are dovada pe o parte din ei ,deoarece in anul 1999 nu aveau baza de date in computere,aceasta fiind explicatia celor de la Western Union,urmand s-o introduca in anul 2002. Deci practic am dovada tranzactiilor din anul 2002-2007 plus o parte de bani trimisi prin logodnicul meu care oricand poate fi martor. Vreau sa ma asigur ca si daca mai tarziu parintii sa doreasca anularea actului ,aceasta sa nu se poata realiza ,eu fiind "acoperita" cu dovada platii rentei. Dupa cum probabil va spus si mama ,as dori redactarea actelor sa fie facuta de dumneavostra de preferat ,sau cel putin actul care urmeaza a fi semnat, sa fie facut in colaborare cu dumneavoastra. Va multumesc mult de tot si urmeaza sa colaboram.