avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare cu uzfruct viager fara clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare cu uzfruct viager fara clauza de intretinere

Buna ziua! Suntem 2 copiii la parinti si acestia doresc sa faca un act de vanzare-cumparare pentru unul dintre ei cu uzufruct viager ,fara clauza de intretinere. Ce trebuie facut ,sa ne asiguram ca acest act nu poate fi anulat, de catre celalat copil si sa nu poata fi considerat donatie ascunsa? Unul din parinti are 68 de ani iar celalat 58. Totodata ,as dori sa stiu cine poate sa ma ajute, sa calculez o valuare actualizata a unor sume de bani pe care ,eu,viitorul cumparator i-a trimis parintilor de-a lungul timpului ,10 ani, si daca aceea suma actualizata plus diferenta poate fi considerat retroactiv in pretul de vanzare-cumparare al imobilului ? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: dragos83 , utilizator 17:05, 9 Mai 2008
romascanu a scris:

Eu una as opta totusi pentru un contract de intretinere care, fiind cu titlu oneros si caracter aleatoriu (in sensul ca valoarea prestatiilor uneia din partie este variabila in raport de durata vietii celeilate/celorlalte parti) nu poate fi considerat o liberalitate, astfel incat mostenitorii rezervatari nu pot cere reductiunea. Din acelasi motiv (oneros/aleatoriu) nu se aplica contractului de intretinere nici art 845 C. civ prin care se prezuma caracterul gratuit al instrainarii facute.
Prin contract poate fi rezervat un drept de abitatie viagera al parintilor asupra intregului sau a unei parti (camera cu acces la dependinte) din imobil sau chiar un drept de uzufruct.
Preambulul acestui contract ar putea sa cuprinda o referire la sumele deja primite de parinti sub o forma care sa explice motivul determinant al incheierii actului.
Multumesc de raspuns! Mi se pare o forma destul de ok ,cu conditia ca intretinerea, sa fie de forma baneasca, o renta viagera,la nivelul posibilitatilor mele.,deoarece nefiind in tara ,intretinerea lor nu poate fi justificata . In cazul in care ma voi intoarce in tara definitiv,cum voi putea face dovada platii rentei din momentul acela? Sa-i depun in banca pe numele lor sau o chitanta de mana, ar fi de ajuns? Ce i-am trimis pana acum ,are dovada pe o parte din ei ,deoarece in anul 1999 nu aveau baza de date in computere,aceasta fiind explicatia celor de la Western Union,urmand s-o introduca in anul 2002. Deci practic am dovada tranzactiilor din anul 2002-2007 plus o parte de bani trimisi prin logodnicul meu care oricand poate fi martor. Vreau sa ma asigur ca si daca mai tarziu parintii sa doreasca anularea actului ,aceasta sa nu se poata realiza ,eu fiind "acoperita" cu dovada platii rentei. Dupa cum probabil va spus si mama ,as dori redactarea actelor sa fie facuta de dumneavostra de preferat ,sau cel putin actul care urmeaza a fi semnat, sa fie facut in colaborare cu dumneavoastra. Va multumesc mult de tot si urmeaza sa colaboram.
emma_elena a scris:

romascanu a scris:

""" De regula, contractul de renta viagera este un contract cu titlu oneros, si anume un contract cu titlu oneros aleatoriu (elementul "alea" constand in sansa de castig-pierdere pentru ambele parti, depinzand de un eveniment viitor si nesigur, decesul credirentierul). Totusi, potrivit dispozitiilor art. 1640 Cod Civil, renta viagera se poate constitui si cu titlu gratuit, prin donatie sau testament, astfel incat de ratele de renta sa beneficieze alta persoana decat instrainatorul bunului (renta se va plati tertului numai pana la moartea credirentierului initial). In acest caz constituirea rentei este supusa conditiilor de forma si de fond prevazute pentru donatii si testamente. Potrivit legii (art. 1643 Cod Civil) renta se poate constitui in favoarea uneia sau mai multor persoane. De asemenea, desi nu se prevede expres, calitatea de debirentier poate apartine mai multor persoane.

Este de mentionat faptul ca in caz de moarte a debirentierului, obligatia de plata a rentei se transmite asupra mostenitorilor acestuia deoarece aceasta obligatie nu este legata de o calitate personala a defunctului (asa cum este pensia de intretinere datorata intre soti sau rude) si nici contractata intuitu personae (in considerarea persoanei debirentierului), cu exceptia situatiei in care partile au convenit prin contract incetarea rentei viagere prin moartea debirentierului. In aceasta din urma situatie mostenitorii defunctului vor datora ratele de renta scadente si neachitate de debirentier in timpul vietii. Daca la scadenta debirentierul nu plateste, credirentieul poate cere executarea silita asupra patrimoniului debirentierului in vederea obtinerii unei sume de bani suficiente pentru a-si asigura plata regulata a rentei. In acest sens, instanta ar putea dispune ca suma sa fie depusa cu titlu de capital la o institutie bancara, pe numele debirentierului, dar in favoarea credirentierului.
In caz de rezolutiune, debirentierul trebuie sa restituie bunul sau suma de bani primita, in schimb ratele de renta nu se vor inapoia, acestea avand caracterul unei clauze penale (clauza prin care se fixeaza anticipat valoarea daunelor-intere suferite de credirentier). Termenul de prescriptie a dreptului la actiune prin care se urmaresc ratele de renta neplatite este de trei ani si se calculeaza separat pentru fiecare rata de renta din momentul in care au devenit exigibile. """"

Aici scrie ca ratele de renta nu se vor inapoia in cazul anularii???? Puteti sa-mi explicati?? Adica exista sansele sa fiu F*** si cu banii luati sau cum vine asta?? Eu oricum nu mai inteleg nimic la ora asta.
:-/ Ati pus sub numele meu un lung citat ce pare a fi dintr-un tratat de drept civil, dar pe care eu nu l-am scris/citat niciodata si niciunde pe acest forum :innocent:

Eu am spus ca as opta pentru un contract de intretinere si nicidecum pentru renta viagera, pentru bunul motiv ca instrainarea in schimbul unei rente viagere are aceeasi "pacat" ca si contractul de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct si anume este prezumata tot o LIBERALITATE prin acelasi art 845 despre care am mai vorbit.

Da, din pacate, daca alegeti renta viagera exista riscul de a ajunge la ... concluzia la care ati ajuns.
Cred ca ar trebui sa identificati exact cine v-a scris povestea despre renta si sa-i cereti aceluia explicatii.
romascanu a scris:

:-/ Ati pus sub numele meu un lung citat ce pare a fi dintr-un tratat de drept civil, dar pe care eu nu l-am scris/citat niciodata si niciunde pe acest forum :innocent:

Eu am spus ca as opta pentru un contract de intretinere si nicidecum pentru renta viagera, pentru bunul motiv ca instrainarea in schimbul unei rente viagere are aceeasi "pacat" ca si contractul de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct si anume este prezumata tot o LIBERALITATE prin acelasi art 845 despre care am mai vorbit.

Da, din pacate, daca alegeti renta viagera exista riscul de a ajunge la ... concluzia la care ati ajuns.
Cred ca ar trebui sa identificati exact cine v-a scris povestea despre renta si sa-i cereti aceluia explicatii.
SCUZE, MII DE SCUZE. INTR-ADEVAR NU ERA CITATUL DUMNEAVOSTRA A FOST O GRESEALA A MEA DE 'TIPARIRE". DE FAPT EU AM INTELES GRESIT CU RENTA VIAGERA....NU STIAM CUM SA-I SPUN IN ROMANESTE LA INTRETINERE SUB FORMA BANEASCA. VA ROG NU O LUATI IN SEAMA. A FOST O GRESEALA DE EXPRIMARE,DEASEMENEA. DE FAPT V-AM RASPUNS MAI SUS ,INAINTE DE MESAJUL GRESIT, A SE VEDEA ORA 8:27. mULTUMESC PENTRU INTELEGERE.
Va rugam sa nu mai scrieti cu litere de tipar... :D Multumim. Unii spun ca pare ca tipa cel ce scrie asa, altii ca pur si simplu urmaresc greu textul...

Asta e, Nicoleta, ca doamna nu e in tara, de aceea o vanzare cu plata ok a pretului mi se pare singura solutie.
Acum, depinde si de valorile trimise, valoarea bunului...
Daca bunul are o valoare de 100 000 de euro si ea a trimis parintilor 10 00 in 8 ani... nu e rau sa faci vanzare pe diferenta de bani aratand ori in preambul ori in alt fel ca se considera avans sumele... in baza etc.
La urma urmei, au fost platite sume, daca parintii recunosc ele sunt valabil platite.
Daca se arata in contract ca o parte sunt demonstrabile cu acte si altele nu, contractul ramane in picioare in ciuada oricarui alt mostenitor, caci doamna chiar ar putea arata ca e asa...
Si e cam ciudat ca un contract care consemneaza atat de atent elementele de fapt (care se si verifica intr-un eventual probatoriu) sa fie rasturnat ca e, in fapt, o liberalitate. Mai ales ca diferenta de pret s-ar plati real si demonstrabil.

Dar... referitor la intretinere, doamna, ea se poate face si prin angajarea unei persoane in acest sens, nu trrebuie neaparat facuta personal. Asta in sustinerea contractului de intretinere pe care il sustinea colega.

Eu cred ca problema se poate rezolva si cel care va intocmi contractul ar trebui sa va prezinte mai multe variante din care sa alegeti impreuna.
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)
Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Neplata renta viagera bendisionesco bendisionesco Buna ziua, Parintii mei au vandut mie si uneia dintre surori, ambele cu rezidenta si in strainatate, apartamentul cu clauza de uzufruct si renta viagera ( o ... (vezi toată discuția)