avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare cu uzfruct viager fara clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare cu uzfruct viager fara clauza de intretinere

Buna ziua! Suntem 2 copiii la parinti si acestia doresc sa faca un act de vanzare-cumparare pentru unul dintre ei cu uzufruct viager ,fara clauza de intretinere. Ce trebuie facut ,sa ne asiguram ca acest act nu poate fi anulat, de catre celalat copil si sa nu poata fi considerat donatie ascunsa? Unul din parinti are 68 de ani iar celalat 58. Totodata ,as dori sa stiu cine poate sa ma ajute, sa calculez o valuare actualizata a unor sume de bani pe care ,eu,viitorul cumparator i-a trimis parintilor de-a lungul timpului ,10 ani, si daca aceea suma actualizata plus diferenta poate fi considerat retroactiv in pretul de vanzare-cumparare al imobilului ? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: dragos83 , utilizator 17:05, 9 Mai 2008
AVLIL a scris:

..........................................
..........Dar... referitor la intretinere, doamna, ea se poate face si prin angajarea unei persoane in acest sens, nu trrebuie neaparat facuta personal. Asta in sustinerea contractului de intretinere pe care il sustinea colega.

Eu cred ca problema se poate rezolva si cel care va intocmi contractul ar trebui sa va prezinte mai multe variante din care sa alegeti impreuna.
Nu se poate pune problema angajarii unei persoane, pentru ca nu te poti baza pe nimeni pentru indeplinirea condiitiilor de ingrijire din contrat , si apoi la sfarsit (la proces) aceasta persoana,indiferent cine va fi ea, va putea fi "ajutata" sa depuna si marturie impotriva mea. Nu stii niciodata peste ce nebuni dai....si banul ,se pare, ca intoarce frate impotriva sorei :(:( . Parerea mea este ca ar fi o responsabilitate in plus,fara garantia succesului, adica ma voi lega la cap fara sa ma doara si poate ma voi adanci ,si mai mult in probleme. Va multumesc !
Eu nu cred ca este posibil sa se intoarca impotriva dv. ar insemna sa-si arate propria culpa... Nu cred ca se poate...

Oricum, eu va spun solutii juridice.
In practica stiu persoane care au angajat in tara alte persoane pentru ingrijire... se poate.

Oricum, cu aia nu, aia nu... nu vad ce act sa gasiti sa intocmiti sa fie si sigur, dar nici ala sau alalaltul.

Cred ca e indicat sa vedeti ce anume doriti exact si cat conteaza pentru dv. si sa mergeti cu situatia la un avocat care sa va explice ceea ce inseamna una sau cealalta. Daca actul e bine intocmit nu vad cum sa se intoarca impotriva dv. nici actul si nici persoana.
E dificil aici sa va arat cum se poate face un act astfel incat sa nu aiba efect de bumerang.
Poate o sa ne spuneti si noua ce ati hotarat.
Numai bine!
Alexandru Radu Popescu a scris:

Sa eliminati uzufructul viager din contract ar fi un prim pas...altfel se poate aplica art. 845 C. Civ privind partea disponibila a bunurilor.

BUNA ZIUA ! AM SI EU O PROBLEMA SI AS AVEA NEVOIE DE NISTE SFATURI DACA SE POATE .... ACUM VREO 5 ANI DE ZILE AM CUMPARAT UN APARTAMENT CU BANI DE LA BUNICA MEA PE CARE EA IA DOBANDIT DIN VANZAREA ALTUI IMOBIL IAR IN CONTRACTU DE VANZARE CUMPARARE ESTE TRECUTA SI DANSA CU CLAUZA DE UZUFRUCT VIAGER .
ACUM EA VREA SA MA DEA IN JUDECTA CA SA-SI RECASTIGE DREPTUL DE PROPIETARA SI SA MA DEA AFARA DIN CASA !!!! CE SANSE DE CASTIG AM IN CAZUL IN CARE MA ACTIONEAZA IN INSTANTA ? MAI JOS IN GHINIMELE ANEXEZ PARAGRAFU DIN CONTRACTU DE VANZ-CUMP IN CARE ESTE SI DANSA TRECUTA :"EU ....................... DECLAR CA , CONSTITUI DREPTUL DE UZUFRUCT VIAGER IN FAVOAREA BUNICI MELE .............. DOMICILIATA IN ................... ASUPRA APARTAMENTULUI ...................."
ACEASTA ESTE SINGURUL PARAGRAF DIN CONTRACT IN CARE APARE EA !!!!

MULTUMESC ANTICIPAT !!! DRAGOS
Ea nu a fost niciodata proprietara asupra acestui apartament (cel mult asupra banilor cu care s-a platit acel apartament) asa ca nu are cum sa-si recastige "dreptul de proprietara".
Dar de dat afara din casa va poate da. Pentru ca pana la momentul mortii ei, ea este cea care are dreptul de a folosi acel bun, nu dvs. Dvs. aveti doar nuda proprietate.
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2008
romascanu, moderator
OK ! VA MULTUMESC INCA O DATA PT SFAT SI AS MAI AVEA O INTREBARE :FAPTUL CA NU A FOST NICIODATA PROPIETARA ACESTUI APARTAMENT II DA VOIE CA SA ANULEZE CONTRACTU DE VANZARE CUMPARARE SI SA IL TREACA PE NUMELE DANSEI ? SAU SA VANDA APARTAMENTUL ? MENTIONEZ CA EU MA-M MUTAT DE BUNA VOIE DIN ACEL APARTAMENT DIN CAUZA UNOR DIVERGENTE CU DANSA (NU II PLACE DE VIITOAREA MEA SOTIE) PREFER SA STAU IN ALTA PARTE PT CA NU MA MAI INTELEG CU DANSA DELOC IAE EU II DAU IN CONTINUARE BANI PT INTRETINEREA DE ZI CU ZI IAR DUPA MOARTEA DANSEI VOI BENEFICIA DE APARTAMENT .PE SCURT INTREBAREA MEA ESTE URMATOAREA :SE POATE SA PIERD DREPTUL DE PROPIETAR LA ACEST APARTAMENT ?

MULTUMESC INCA O DATA SI CU STIMA .
DRAGOS.B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)
Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Neplata renta viagera bendisionesco bendisionesco Buna ziua, Parintii mei au vandut mie si uneia dintre surori, ambele cu rezidenta si in strainatate, apartamentul cu clauza de uzufruct si renta viagera ( o ... (vezi toată discuția)