avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... problema accident rutier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

problema accident rutier

Buna seara,

In urma cu cateva zile am avut un accident rutier in care, din pacate, am fost gasit vinovat. Accidentul s-a produs intre masina pe care o conduceam si o motocicleta care circula cu mare viteza si pe care nu am avut cum sa o evit, aceasta din urma intrand in mine. In urma impactului, cele 2 persoane de pe motococleta au fost propulsate, dar, din fericire, nici una nu a avut leziuni. Conform cerificatului constatator si procesului verbal facut de politie (poate si din lipsa de martori) s-a stabilit ca am fost vinovat prin neacordare de prioritate. Fapt consumat si scris. Dupa accident, am fost cu cei 2 la spital si acestia nu au avut nevoie de nici un fel de ingrijiri medicale.

Problema este ca soferul motocicletei a cerut de la asigurare daune totale si, binenteles, asigurarea nici pe departe nu ii va da acesti bani intrucat motocicleta nu a fost nici pe departe foarte sau chiar total avarita. Prin urmare, ca sa ma santajeze, el a procurat un certificat medico-legal si mi-a spus ca il trimite la justitie daca nu "rezolvam" problema cu banii.

Ideea este ca nici unul dintre ei nu au avut nevoie de spitalizare / ingrijiri medicale la domiciuliu chiar daca leziunile pot sa apara dupa. Mai mult decat atat (lucru care nu este confirmat decat in urma unei convorbiri telefonice) el mi-a citit intr-un moment de sinceritate ce scrie pe acest certificat - pacientu a suferit leziuni usoare si nu necesita ingrijiri medicale si spitalizare. De asemenea, in ultimul timp (accidentul a avut loc acum 3 saptamani), m-am intalnit cu ei de cateva ori si nu aveau absolut nimic (deci nici nu se pune problema de spitalizare) - si am si martori in acest sens. Numai ca santajul este mare la noi si acum as vrea sa va cer sfatul.

Credeti ca exista vreo sansa sa ma actioneze in justitie pentru leziuni care nu au existat niciodata? (mai ales in cazul in care cred ceea ce a citit la telefon de pe certificat) Ce ar trebui sa fac mai departe ? - am inteles ca problema cu banii si cu asigurarea nu este de competenta mea si nu sunt obligat de nici o lege sa ii platesc daunele.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 07:21, 2 Decembrie 2009
Chiar daca v-ar actiona in instanta nu are sanse de castig .... dvs puteti contesta acel certificat medical ....
Pentru santaj puteti face plangere la politie.
Legat de chestiunea cu banii, in cazul in care societatea de asigurare nu il despagubeste "corespunxzator pretentiilor sale" pe cale amiabila, motocilclistul va poate da in judecata (atat pe asigurator cat si pe dvs) in solidar ori, doar pe dvs pentru recuperarea diferentei de valoare dintre suma pe care o cere si o dovedeste (printr-o eventuala expertiza) si cea pe care o primeste pe cale amiabila de la asigurator. Totusi va fi destul de complicat pentru el avand in vedere ca si culpa sa a intervenit la producerea accidentului (si a prejudiciului pe care il invoca) - parca spuneati ca si el rula cu o viteza foarte mare... Incercati sa faceti rost de probe pentru infractiunea de santaj. Ar merita dat in judecata pentru aceasta...
In ceea ce priveste avariile motocicletei, acestea au fost scrise pe procesul verbal constatator facut de politie la fata locului. Nici decum daune totale ... cum pretinde el la asigurator. Pretentiile lui nu vor vi niciodata satisfacute de asigurator intrucat el cere mai multi bani decat ar putea costa motocicleta si sunt sigur ca nu va accepta nimeni asta.

In legatura cu santajul, cred ca pot sa inregistrez o convobire cu el.

Pe mine nu ma deranjeaza problema banilor atat de mult, cat partea de caz penal, referitoare la certificatul medico-legal si ... daca este valabil in cazul in care ma actioneaza in instanta sa aduc martori care ar putea demonstra ca nici el, nici prietena lui nu au primit ingrijiri medicale si spitalizare mai mult de 12 zile.
adrian.posdarie a scris:

motocilclistul va poate da in judecata (atat pe asigurator cat si pe dvs) in solidar ori, doar pe dvs pentru recuperarea diferentei de valoare dintre suma pe care o cere si o dovedeste (printr-o eventuala expertiza) si cea pe care o primeste pe cale amiabila de la asigurator. .....Incercati sa faceti rost de probe pentru infractiunea de santaj. Ar merita dat in judecata pentru aceasta...


In urma modificarilor aparuta in 2005 la legea asigurarilor motociclistul sa va indrepta impotriva asiguratorului pe cale civila nicidecum a celui culpabil de producerea evenimentului, asiguratorul avand calitate procesuala pasiva in acest caz, cel vinovat de producerea accidentului va fi chemat in proces in calitate de intervenient fortat pentru opozabilitate. (dispozitie expresa in textul legal astfel cum a fost modificat,text ce constituie norma speciala si se aplica cu prioritate fata de dispozitiile codului civil) , deci nu se pune problema de solidaritate

De santaj nu cred ca poate fi vorba ...santaj cu o cale legala???? Este dreptul celui pagubit sa pretinda despagubiri , iar daca nu le va obtine sa se adreseze justitiei.....problema majora a motociclistului este PROBATORIUL.

In opinia mea , avand in vedere datele prezentate (certificate medicale contradictorii....) e destul de greu sa probeze ca a suferit leziunile in urma accidentului si nu ceva mai tarziu ( ai spus "pacientu a suferit leziuni usoare si nu necesita ingrijiri medicale si spitalizare")
O expertiza s-a facut acolo? S-a consemnat viteza cu care rula motocicleta?
Ati vorbit cu politistul? Ei trebuiau sa ceara certificatul medico-legal.

Alte discuții în legătură

Zile de ingrijire medico-legala jinxy2129 jinxy2129 Salut! Am avut un accident in urma cu cateva zile in care a fost implicat un motociclist care a suferit contuzii usoare si julituri. In aceeassi seara in ... (vezi toată discuția)
Accident cu o motocicleta! massiccio massiccio As avea si eu nevoie de ajutor daca se poate! Luna trecuta am fost implicat intr-un accident cu o motocicleta. Eu am fost cel vinovat de producerea acestui ... (vezi toată discuția)
De la un accident rutier la santaj. ce sa fac? Alexandrina  Iacob Alexandrina Iacob Sotul meu a avut un accident in urma cu o saptamana , conducand un logan a iesit de pe o strada secundara , in timp ce se asigura , un motociclist a intrat in ... (vezi toată discuția)