avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... unic mostenitor , va multumesc am nevoie de voi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

unic mostenitor , va multumesc am nevoie de voi

Buna dimineata si la multi ani!2011 sa fie mai bun pentru toti.
Am nevoie de sfat, de indrumari si de ajutorul dv.
1. Am o prietena unic mostenitor, parintii decedati 5- 7 ani, toate utilitatile sunt pe numele parintilor, ea vrea sa devina proprietar fiind unic mostenitor, care este varianta mai usoara pt ea si mai ieftina deoarece sfatuind-o sa mearga la notar pt asta a fost un pret de xxxx cifre lei enorm pt ea .
am vb in numele iei cu un av pretul era la jumate fata de notar, ma gandeam la o cerer in instanta, la o actiune in constatare.
Mai am o intrebare sunt c.j angajat la o firma , eu pot sa o ajut printr-o procura speciala sa o reprezint in instanta.
ce documente tb la dosar
ce actiune tb, ce taxe, intr-un cuvant ce tb sa stiu ca sa o pot ajuta.
Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: incepator c.j , utilizator 14:58, 7 Ianuarie 2011
Ap de 3 camere cu valoare 3.500 euro?????? in ce localitate exista asa preturi mici?
Atentie se poate ca 1.000 de lei, este onorariul avocatului, dar !!!!!!!!! pe langa onorariul sau, daca alegeti procedura prin instanta si nu procedura notariala, de asemenea veti avea de platit taxele de care v-am spus mai sus! adica taxe intabulare, impozit si onorariul avocatului!
iar prin instanta procedura e mai anevoioasa! la notar dureaza 3 zile!
daca e reala valoarea care ati mentinat-o atunci preturile sunt acestea:
impozit 1%-150 lei
taxe intabulare - 60 lei
onorariu notarial - 361+tva ( daca e platitor de tva) sau 361 (daca nu e platitor de tva), la care se poate adauga o suma de 50 de lei pentru legalizarile unor acte de stare civila necesare in dosarul succesoral. Calculele sunt pentru o mostenire, dar inteleg ca aveti 2 mostenitori, pt un calcul exact trebuie mai multe date, privind data decesului pt fiecare defunct, datele de carte funciara privind modul de dobandire a apartamentului, etc
multumesc pt. raspuns, atunci notarul cum a cerut 2100 lei, alta modalitate de a rezolva aceasta situatie nu exista, eu ca jurist nu pot sa o ajut ,, ar fi mai ieftin ".
onorariul av era 1000 lei restul isi platea singura.
multumesc
cu tot respectul M.G.
Nu ma pricep la taxe notariale, dar daca nu va place primul calcul notarial, zic sa mai incercati la un notar...
Sfatul avocatului (cu o actiune in constatare) mi se pare si el ... (cel putin) riscant, sa nu zic mai rau. In niciun caz nu m-as baga eu (ca si c.j.) sa demarez un proces pe acest sfat - sa castige procesul asta al' de s-a gandit sa-l deschida !

O actiune in instanta este sortita esecului pentru ca:
- este lipsita de interes (vezi in procedura civila, conditia actiunii civile - interesul), iar instanta va invoca asta din oficiu
- nu vad care ar putea fi paratul care sa aiba calitate procesuala pasiva (impotria cui te indrepti pentru ca actiunea sa nu iti fie respinsa ca "indreptata impotriva unei persoane fara calitate")
- daca ar exista un parat, actiunea in constatare este inadmisibila fiindca ai deschisa calea unei actiuni in realizare - partajul (Art. 111 c.pr.civ. Partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept. Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului. )
- va fi evidenta incercarea de a eluda procedura notariala
- in plus, vezi modificarile aduse de lege 202/2010 codului de procedura civila, potrivit carora actiunea mostenitoarei este inadmisibila inaintea parcurgerii procedurii notariale.
Art. 109 *
Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.
In cazurile anume prevazute de lege, sesizarea instantei competente se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, in conditiile stabilite de acea lege. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
----------------------
* Legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, incepand cu 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial (26.10.2010), modifica
Art. 109
Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.
Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.
La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege. In acest caz neindeplinirea procedurii prealabile poate fi invocata nu numai de catre parat, ci si de catre instanta, din oficiu."

p.s. Intrebarea de mai sus, "impotriva cui?" am pus-o tocmai ca sa iti pui si tu acesta problema, sa vezi ca n-ai cu cine sa te judeci.
p.p.s. Sunt cateva actiuni de genul asta admise prin practica, dar majoritatea sunt respinse pentru motivele de mai sus. Iar practica este dinainte de modificarea cu legea 202, care acum reteaza scurt orice sanse ale unei actiuni.
Admisa:
[ link extern ]
Respinse:
[ link extern ]
[ link extern ]

Numai bine!
buna ziua.
daca momentan prietena dvs. nu dispune de suma perceputa la notariat , pentru a nu decadea din drepturile de a succede, exista urmatoarea varianta:
merge la notar si cere sa i se elibereze un certificat care atesta calitatea de succesor.
acest certificat nu costa foarte mult .
ulterior cand va obtine suma de bani respectiva, poate proceda la dezbaterea succesiunii.
se mai putea rezolva si pe calea instantei, daca o alta ruda ar fi investit instanta cu actiunea de partaj succesoral, "prefacandu-se" ca in fapt si ea ar avea drept de a succede.
dar taxa de timbru este foarte mare si in acest caz, asa ca nu prea consider a fi o varianta buna.
Multumesc foarte mult, am prins ideea, intrebarea am pus-o si eu ei, am preferat sa spun intreaga poveste voua sa ma fac inteleasa.
Cu stima, M.G. in primul rand pentru timpul pe care mi l-ati acordat.

Alte discuții în legătură

Incheiere evidenta succesiuni Ramona1982 Ramona1982 vara mea e reclamanta intr-un partaj judiciar. este obigatorie incheierea privind evidenta succesiunior pt a se desfasura in continuare procesu? se depune de ... (vezi toată discuția)
Succesiune simplu important Cristian6982 Cristian6982 Buna ziua Se dezbate succesiunea, cea care a deschis succesiunea nu mai zice nimic, iar noi care stam in afara casei(masei succesorale) am facut declaratia ... (vezi toată discuția)
Succesiune; dreptul de mostenire al sotului supravietuitor stanley stanley Suntem doi frati proveniti din prima casatorie a tatalui nostru, care recent a decedat. In urma decesului sau a ramas sotia vaduva din a doua casatorie a ... (vezi toată discuția)