Nu ma pricep la taxe notariale, dar daca nu va place primul calcul notarial, zic sa mai incercati la un notar...
Sfatul avocatului (cu o actiune in constatare) mi se pare si el ... (cel putin) riscant, sa nu zic mai rau. In niciun caz nu m-as baga eu (ca si c.j.) sa demarez un proces pe acest sfat - sa castige procesul asta al' de s-a gandit sa-l deschida !
O actiune in instanta este sortita esecului pentru ca:
- este lipsita de interes (vezi in procedura civila, conditia actiunii civile - interesul), iar instanta va invoca asta din oficiu
- nu vad care ar putea fi paratul care sa aiba calitate procesuala pasiva (impotria cui te indrepti pentru ca actiunea sa nu iti fie respinsa ca "indreptata impotriva unei persoane fara calitate")
- daca ar exista un parat, actiunea in constatare este inadmisibila fiindca ai deschisa calea unei actiuni in realizare - partajul (Art. 111 c.pr.civ. Partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept.
Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului. )
- va fi evidenta incercarea de a eluda procedura notariala
- in plus, vezi modificarile aduse de lege 202/2010 codului de procedura civila, potrivit carora actiunea mostenitoarei este inadmisibila inaintea parcurgerii procedurii notariale.
Art. 109 *
Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.
In cazurile anume prevazute de lege, sesizarea instantei competente se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, in conditiile stabilite de acea lege. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
----------------------
* Legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, incepand cu 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial (26.10.2010), modifica
Art. 109
Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.
Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.
La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege. In acest caz neindeplinirea procedurii prealabile poate fi invocata nu numai de catre parat, ci si de catre instanta, din oficiu."
p.s. Intrebarea de mai sus, "impotriva cui?" am pus-o tocmai ca sa iti pui si tu acesta problema, sa vezi ca n-ai cu cine sa te judeci.
p.p.s. Sunt cateva actiuni de genul asta admise prin practica, dar majoritatea sunt respinse pentru motivele de mai sus. Iar practica este dinainte de modificarea cu legea 202, care acum reteaza scurt orice sanse ale unei actiuni.
Admisa:
[ link extern ]
Respinse:
[ link extern ]
[ link extern ]
Numai bine!