avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ajutati o mama disperata in privinta dreptului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ajutati o mama disperata in privinta dreptului copilului meu

de mai multi ani ma judec pt dreptul fetitei mele. in urma cu vreo 3 ani am deschis un proces impotriva fostui sot pt marirea pensiei de intretinere a fetitei mele pt ca era sub minim(65roni).a fost fixata o suma de 1000roni,dar a avut loc un recurs si a ramas la 600roni.de atunci si tot timpul procesului si pana in acest moment nu am primit absolut nimic.dupa 2 luni am depus o plangere la politie pt luarea de masuri,dar nu sa rezolvat nimic,a fost citat,contactat la telefon. apoi dosarul a fost trimis parchetului,dar si de aceasta data fara solutie. dupa foarte mult timp a ajuns la judecatorie,unde s afla si in prezent .vreau sa precizez ca in momentul cand lam dat in judecata pt marire a depus la dosar actele cu domiciliul si veniturile sale(are mai bine de 5 ani de cand este stabilit in strainatate).va rog sa ma ajutati cu un raspuns si cu ce am de facut.va multumesc
Practic, pana acum dv nu ati facut nimic decat sa va canalizati spre pedepsirea tatalui pentru neplata si nu pentru recuperarea datoriei in sine.
Ar trebui sa stiti ca plangerea penala nu va garanteaza plata pensiei. Multi din cei carora li se fac plangeri penale se sperie si platesc suma datorata, dar sunt suficienti si cei care nu platesc.
Din ce relatati, in toti acesti anu nu ati depus nici un demers pentru punerea in executare silita a hotararii. Executarea silita nu o cere nici politia, nici procurorul, ci dv. Studiati cauza Dinu vs Romania si Franta si urmati pasii de acolo pentru a pune in executare silita hotararea in tara in care este stabilit fostul dv sot.
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este ca, pe calea executarii silite, nu veti putea recupera decat sumele datorate pe ultimii trei ani. Pensia de intretinere fiind o prestatie periodica, pentru fiecare suma in parte termenul curge diferit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
m_ella2005, utilizator
Va rog sami explicati mai detaliat ce inseamna sa urmez pasii cazului Dinu vs Romania si Franta.Am observat ca este un caz asemanator cazului meu dar nu inteleg ce trebuie sa fac.Va rog din suflet sa ma ajutati.
m_ella2005 a scris:

Practic, pana acum dv nu ati facut nimic decat sa va canalizati spre pedepsirea tatalui pentru neplata si nu pentru recuperarea datoriei in sine.
Ar trebui sa stiti ca plangerea penala nu va garanteaza plata pensiei. Multi din cei carora li se fac plangeri penale se sperie si platesc suma datorata, dar sunt suficienti si cei care nu platesc.
Din ce relatati, in toti acesti anu nu ati depus nici un demers pentru punerea in executare silita a hotararii. Executarea silita nu o cere nici politia, nici procurorul, ci dv. Studiati cauza Dinu vs Romania si Franta si urmati pasii de acolo pentru a pune in executare silita hotararea in tara in care este stabilit fostul dv sot.
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este ca, pe calea executarii silite, nu veti putea recupera decat sumele datorate pe ultimii trei ani. Pensia de intretinere fiind o prestatie periodica, pentru fiecare suma in parte termenul curge diferit.

Depinde si daca are bunuri in proprietate ca sa se poata executa silit.
Ea are titlu executoriu dar nu il poate executa silit daca nu are bunuri.
Mai apare si intrebarea daca s-a adresat la un executor judecatoresc pentru a pune in executare hotararea.
Parchetul nu are nici dreptul si nici obligatia de a executa silit, adica, cu alte cuvinte nu are competenta legala pentru asa ceva...

Aveti linkul pentru cauza CEDO care vreti sa o cunoasteti si sa va lamuriti :

[ link extern ]

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu m-am adresat unui executor judecatoresc,pt ca nu am stiut.Va multumesc foarte mult si va rog sa-mi spuneti daca ar trebui sa ma adresez acum.
Daca nu v-ati adresat pana acum poate ca este mai bine sa asteptati sa il condamne daca nu va plati...
Dar...cred ca il duce suficient mintea sa consulte un avocat si sa incerce sa cadeti la pace...
Daca va impacati cu el dupa ce achita pensia si pana sa se pronunte instanta de judecata scapa de o pedeapsa penala.
Ati putea sa discutati cu el sa va plateasca anticipat pe 1 an sau 2 pensia ca sa scapati de probleme si nervi pentru un timp insa poate exista riscul ca salariul lui sa creasca...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Abandon de familie - actiune civila respinsa lolo0112 lolo0112 intr-un proces de abandon de familie pt neplata pensiei de intretinere, m-am constituit parte civila cu suma restanta la pensia de intretinere. prin sentinta, ... (vezi toată discuția)
Apelare la executor judecatoresc, pensie de intretinere ela_mia07 ela_mia07 Buna seara!Pot apela la un executor judecatoresc in cazul in care eu am o hotarare definitiva si irevocabila ptr.plata pensiei alimentare pana in anul 2018,nu ... (vezi toată discuția)
Inchisoarea cu suspendare GMarilena GMarilena Buna ziua.M-am judecat cu fostul sot pt neplata pensiei de intretinere,cu cateva zile in urma acesta a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare.Va ... (vezi toată discuția)