avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Art. 87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Art. 87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool

Buna seara!
Am o mica nelamurire,si am observat ca aici se pot rezolva multe..macar din vorbe si sfaturi!
In 30.11. 2007 parintii mei au avut un accident,tata sofer,mama victima...tata o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange!
Pe data de 03.11.2008 i s-a dat sentinta definitiva condamnare 9 luni cu suspendare!
Nelamurirea este: poate sa inceapa scoala de soferi chiar daca mai are cazierul "murdar"(a scos cazierul in data de 04.01.2011)??
Multumesc pt timpul acordat!
Ana-Maria Moise
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:35, 7 Ianuarie 2011
Conform art.118 din OUG nr.195/2002,in termen de 1 an de la ramenerea definitiva a hotararii de condamnare tatal dvs poate introduce actele in vederea redobandirii permisului de conducere.
dny Daniel a scris:

Explicati...tata a avut permis cnd a facut accidentul si i s-a anulat permisul in urma accidentului ?

Da,tata avea permis de conducere,si logic i s-a anulat la cata alcoolemie avea!
prodiamant a scris:

Ce simpatica e treaba asta cu cazierul curat -murdar:)

Tatal dvs. va putea obtine din nou permis de conducere dupa ce va interveni reabilitarea , adica dupa 2 ani si 9 luni de la data cand a ramas definitiva sentinta de condamnare. Va trebui sa faca o cerere expresa anterior de radiere a mentiunilor din cazierul judiciar .

Am inteles!
Din discutia mea cu avocata tatului meu,am inteles ca se calculeaza condamnarea(9luni)+inca de2ori condamnarea 9luni(18luni)=27luni(2ani si 3 luni)
Partea asta imi da cu virgula,de ce ati precizat ca pana la reabilitare mai sunt 2ani si 9luni!
Si cui trebuie adresata respectiva cerere pentru"radierea mentiunilor din cazierul judiciar"??
Multumesc pt atentia acordata!
Draga @Anna-Maria lucrurile stau in felul urmator:
In privinta termenului de incercare si al reabilitarii:
Tatal dvs a primit o pedeapsa de 9 luni cu suspendare executarii pedepsei.
Asta inseamna ca termenul de incercare se compune potrivit art.82 c.pen.din pedeapsa aplicata de 9 luni plus o perioada de 2 ani prevazuta de acelasi articol, deci total 2 ani si 9 luni.
Acest termen se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare deci de la 03.11.2008 daca data este corecta.
Acesta este textul:
Art. 82. - Termenul de încercare
Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
În cazul când pedeapsa a carei executare a fost suspendata este amenda, termenul de încercare este de un an.
Termenul de încercare se socoteste de la data când hotarârea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.

Cu alte cuvinte, tatal dvs va avea cazier pana la 03.08.2011 inclusiv, data de la care va interveni reabilitarea de drept, daca in termenul de incercare nu va savarsi o alta infractiune si daca nu se va pronunta revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in conditiile 83 si 84 din c.pen.
In privinta permisului:
Chiar daca pedeapsa va figura in cazier pana la data aratata mai sus, asta nu inseamna ca el trebuie sa astepte sa intervina reabilitarea de drept pentru a obtine un alt permis de conducere.
Termenul de reabilitare nu are legatura cu termenul prevazut de art.116 din Oug195/2002.
Tatal dvs. se putea prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere pentru toate categoriile avute anterior condamnarii, incepand cu data de 04.11.2009, adica dupa un an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Iata textul:
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin (1) si art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, daca:
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.


Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca primesc o pedeapsa cu suspendare pentru o infractiune raman cu cazier? eu45ani eu45ani daca primesc o pedeapsa cu suspendare ptr. o infractiune ptr. conducere sub influenta alcoolului raman cu cazier ptr. totdeauna sau se prescrie dupa un anumit ... (vezi toată discuția)
Art. 87,alin1,din oug 195/2002 - cand pot sustine un nou examen pentru redobandirea permisului? ContSters101400 ContSters101400 in temeiul art81 cod penal,dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incerkre de 2ani si 8luni,stabilit in conditiile ... (vezi toată discuția)
Pot da pentru permis? teo_mariana teo_mariana as dori sa stiu daca ma pot inscrie la scoala de soferi daca in anul 2008,am savarsit infractiuni de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul ne avand ... (vezi toată discuția)