avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenintari sau santaj ? conditii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenintari sau santaj ? conditii

Am primit acum 2 luni un sms de amenintari, pe scurt: imi cere un fost coleg plata unei datorii contestate si zice ca "daca nu platesc pana la sfarsitul saptamanii, clientii mei vor afla cum am facut profit mare si ca o sa fiu obligat sa le dau bani inapoi si ca o sa fac puscarie, etc... ", mesajul se termina cu aceste cuvinte "DACA NU..."

Sincer, mi-a fost teama cand am primit mesajul ala nu mai stiam ce sa fac, cum trebuie sa reactionez; am luat pastile ca sa dorm bine ! dar nu am cedat si nu am platit nimic ca pe de alta parte colegul ala a si introdus o cauza la judecatorie cerand plata facturii contestate.

Dupa cateva saptamanii, clientii mei m-au avertizat ca au primit o adresa de la fost coleg. Adresele aceste nu zic nimic special, sunt doar un fel de explicatie de ce colegul a plecat, zice ca nu a fost platit de mine, si bineinteles se lauda el ca va castiga usor prin instanta.

Acum putin, ordonanta de plata a fost respinsa de catre judecatorie.

Intrebarea mea este legata de articole 193 si 194 CP. M-am dus la un avocat care zice ca mesajul este o infractiune de amenintare (art.193) si nu de santaj (art.194) doarece nu am dat banii ceruti prin sms ...

As vrea un sfat de un avocat penal pe acest punct.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
sorin78, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters218796 , utilizator 23:40, 18 Noiembrie 2011
Santajul conform art.194 c.pen,nu este o infractiune care se solutioneaza ca urmare a unei plangeri prealabile,deci nu este necesara sesizarea organelor de abilitate in termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului.
In aceasta situatie,in mod teoretic sesizarea poate fi facuta pana la prescriptia raspunderii penale.
Mai jos redau textul de lege pentru a nu mai fi dubii:

1. Conţinutul legal:
“Constrângerea unei persoane, prin violenţa sau ameninţare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau penrtu altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Când constrângerea consta în ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţatoare pentru persoana ameninţata, pentru soţul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Edit later::sorry:

Este neatentia mea,imi pare rau:surrender:
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
In primul rand trebuie sa observam ca sms-ul a fost primit acum 2 luni iar termenul de introducere a plangerii prealabile este de 2 luni, acesta curgand din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul, in cazul unei infractiuni care cere o plangere prealabila, in cazul de fata vorbind despre amenintare

Am mentionat exact ca vorbeam despre infractiuni care cer plangere prealabila si anume amenintarea, deoarece actiunea penala la infractiunea de santaj se pune in miscare din oficiu.
Dar nici modul nu este injust. Avem un angajat care doreste o plata de la fostul angajator, altfel va mediatiza situatia in care este implicat, totul este licit. Este legala renuntarea la judecata inceputa daca partile se inteleg in afara curtii. Nici convingerea partii care castiga procesul ca nu are dreptate nu este injusta. Care ar fi modul injust?

In al doilea rand, tinand cont ca paratul este fostul anagajator (daca inteleg bine), este greu de crezut ca fostul angajat ii provoaca acestuia teama printr-un sms.
Sunt de acord cu argumentele prezentate de Olimpia Ilie si Eumarian.
Cat priveste insa condamnarea unei persoane cu amenintarea tragerii la raspundere penala exista o hotarare de condamnare a unui politist dar inca nu s-a judecat recursul.
Desi acesta nu este clientul meu a trebuit sa fac niste precizari deoarece avocatul lui cam...tace si face economie de tus de imprimanta...si s-a creat o teorie a conspiratiei si impotriva clientului meu de parchet.
Prin urmare,poate sa incerce o plangere desi eu sunt de parere ca nu va avea succes...

Multumesc tuturor. Bineinteles, tot e un pic mai complicat decat explicat asa pe scurt. Mesajul in sine e si mai complicat de analizat dar nu vreau (nu pot) sa-l public asa pe aici (poate in privat).

Plangerea (pt amenintare) s-a depus la timp si s-a analizat de parchet; numai ca procurorul s-a schimbat putin inainte de craciun si am impresia ca a respins-o fara motive, fara justificare ...lipsa de timp poate ?

Cand s-a depus plangerea, chiar daca banuiam cine trimisera mesajul, nu era indicat bineinteles cine a scris mesajul, faptuitorul a folosit un alt numar de tel, etc.

Acum, cand analizez din nou tot, si mai ales legea pe care nu o cunosc asa de bine, ma gandesc daca nu este vorba de art. 194, alin 2 : a da in vileag un fapt real sau imaginare ...

Fostul coleg a incercat sa ceara banii (plata) prin un mesaj dubios (santaj/amenintare?) si a vrut sa ceara mai multi banii decat trebuia. Plata cerut (a unei facturi) este contestat si factura returnata; ordonanta de plata a fost si respins acum de judecatorie.

Prin mesaj, a amenintat ca va da in vileag niste fapte unor clienti, vorbeste de impozite platite sau nu, face referire la amenzi, la puscarie, etc. Pe scurt a creat o ambienta de teama ca sa primeasca bani nejustificati.

Nu stiu daca cineva si daca pot sa dau textul mesajului in privat ? Nu mai stiu ce sa fac, cine sa cred, etc. Ma simt asa sub presiune din cauza tot asta.




Alte discuții în legătură

Santaj si amenintare blueelf08 blueelf08 Exista in codul penal vreun articol care sa pedepseasca santajul si amenintarea? Pentru ca deja nu mai suport sa fiu santajata si amenintata fie prin sms, fie ... (vezi toată discuția)
Termen plangere penala mahmoudcluj mahmoudcluj exista termen de 2 luni pentru sa depun plangere penala cand e vorba de art194 , art193 ? merci . (vezi toată discuția)
Santaj hoream hoream Sunt subiectul unui santaj. Sunt santajat de catre asociatul meu sa renunt la toate drepturile mele in firma ca altfel face un denunt cum ca un alt prieten ... (vezi toată discuția)