Buna ziua.
Am nevie de ajutorul vostru la urmatoarea problema.
Mama mea are 53 ani. S-a angajat dupa 5 ani de inactivitate si a muncit doar 5 luni. Se va inchide puctul de lucru si ea ramane iar fara servici. A vorbit cu administratorul societatii sa o lase angajata pe statul de plata si-si va plati darile catre stat singura.
Ea nu are nici varsta si nici vechimea necesara pensionarii.
Intrebarile mele?
1. Cat timp trebuie sa cotizeze pentru a beneficia de somaj? - eu am citit ca 12 luni. Corect?
2. Cat timp i se va acorda ajutorul de somaj?
Legea spune asa "Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. "
La care stagiu de cotizare se refera? La total vechime in munca sau la ultimul timp lucrat?
Sper ca m-am facut inteleasa. Daca aveti nelamuriri va raspund imediat.
In speranta ca ma poate lumina cineva, va multumesc anticipat.
NELAMURIRE....Am fost in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani iar acum sunt reangajata.Inainte de intrarea in concediu an lucrat 2 ani neintrerupt.Ma intereseaza daca pot beneficia de somaj,cat timp [ cred ca 6 luni} si in ce procent{cred ca 75%].Am inteles ca nu pot beneficia de somaj decat daca sunt disponibilizata.
Ce perioada trebiue lucreata intre concediu si depunerea actelor pentru somaj?
Beneficiati de indemnizaţie de şomaj dacă aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii.
Daca raportul de muncă a fost incetat din motive neimputabile dvs, atunci beneficiati de somaj.
Pentru persoanele care au avut raporturile de muncă suspendate, cu excepţia suspendării pentru incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizează prin cumularea perioadei de asigurare realizată înainte de suspendare cu perioada de asigurare realizată după reluarea activităţii.
Cuantumul indemnizatiei de somaj in cazul dvs este de 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, la care se poate adauga o cota procentuala de 3% aplicata asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, daca aveti in total un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani.
Sa vedem:trebuie sa am un stagiu de cotizare de min 12 luni in ultimele 24 luni premergatoare datei inregistrarii cererii. Sa presupunem ca de la data de 28 feb 2006 am intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani, avand o vechime in munca de 2 ani,iar la data de 29 feb 2008 mi-am reinceput activitatea.Sa presupunem ca la data de 01 aprilie 2008 am fost disponibilizata.
1.Somajul se acorda avand in vedere ca in ultimele 24 luni am fost in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani?
2. Din ce am citit eu in lege, am inteles ca singura posibilitate in acest caz pentru acordarea somajului ar fi disponibilizarea.Asa este?
3. Somajul constituie vechime in munca?
1. Daca citeai mai bine raspunsul ai fi observat ca in cazul tau , stagiul minim de cotizare (cele 12 luni) = stagiul de cotizare realizat inainte de suspendarea c.i.m + stagiul de cotizare realizat dupa reluarea activitatii. Nu intra in calcul perioada in care c.i.m a fost suspendat.
2. Daca vi se desface contractul de munca din motive neimputabile dvs , atunci beneficiati de indemnizatia de somaj.
3. Somajul constituie stagiu de cotizare si se ia in calcul la stabilirea pensiei.