avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica?

Am gasit urmatoarea informatie pe site-ul
[ link extern ] /
În conformitate cu prevederile Directivei 54/2003 a Consiliului European şi a Legii Energiei nr 13/2007, la data de 1 iulie 2007, piaţa de energie electrică din România a fost complet liberalizată.
Acest lucru înseamnă că toţi consumatorii de energie electrică, casnici sau agenţi economici, au posibilitatea alegerii furnizorului de energie electrică în condiţiile respectării reglementărilor ANRE şi a legislaţiei în vigoare.


Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?
Sau, dupa cum scrie in prima fraza citata, avem posibilitatea sa alegem dar "toti consumatorii", odata, toti la fel!?#-o
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:29, 16 Ianuarie 2011
Daca este in vigoare legea respectiva, se poate cumpara energie de la alt furnizor, problema este ca intervin mai multe costuri aici. Presupunem ca am cumpara energie de la alt furnizor mai ieftin, dupa asta energia cumparata trebuie sa ajunga la cumparator, deci o companie sau mai multe trebuie sa o distribuie, sa o furnizeze. Pe langa pretul de cumparare, mai apar costurile de distributie, furnizare, ceea ce face sa nu fie atat de convenabil pentru consumator. Poate pentru un bloc sau stiu eu, mai multi consumatori adunati, ar fi mai avantajos. Dar si cu piata energiei este o bataie de cap, mai ales ca preturile se schimba de la o zi la alta, de la o perioada a zilei la alta.
Distribuitorul unic atat de des invocat aici este Transelectrica, ce transporta numai ce este peste 110kV (inalta tensiune). Sub 110kV sunt distribuitori locali, tara fiind impartita in cateva regiuni date in pastorire catre Enel, CEZ, E-on. Acesti distribuitori locali transporta si transforma electricitatea preluata din Transelectrica, livrand-o la diversilor furnizori sau furnizand-o chiar ei. Distributia e una, furnizarea e cu totul altceva. Un regim aparte il au retelele de iluminat public, dar alea nu ne intereseaza in discutie.

Firele de joasa tensiune ce ajung in casa sunt proprietatea tuturor si a nimanui, fiind considerate de utilitate publica. Distribuitorul local le are doar in ingrijire si folosinta. Pe firele pe care distribuitorul local le are in folosinta pot exista mai multi furnizori, adica el si cu altii.

Pentru schimbarea furnizorului trebuie ca si acesta sa fie de acord sa va preia. Daca furnizorul considera ca sunteti un client nerentabil, va refuza sa va preia. De exemplu daca sunteti client casnic Enel Muntenia Sud sansele sa va preia E-on Energie Moldova sunt minime, poate chiar nule. E-on nu va cheltui bani ca sa deplaseze echipe de interventie la dvs pentru cativa kw consumati lunar. In zonele de granita intre jurisdictii, sau daca reteaua permite, pot aparea situatii precum cea descrisa mai sus, cu bunicii care au trecut de pe CEZ pe Enel.

Dar memoriul tehnic nu-l intocmeste clientul (adesea habarnist in ale tehnicii), ci furnizorul. La fel acesta va va anunta atunci cand solicitati mutarea ce presupune aceasta. Schimbari zero in infrastructura nu exista, furnizorul schimband cel putin punctul de masura (contorul), bransamentul sau orice altceva considera necesar dpdv tehnic.

Firmele si intreprinderile sunt considerati clienti atractivi, de aceea sunt sanse mai mari sa reusiti mutarea la unul din furnizorii de pe piata decat aveti daca sunteti locatar intr-un bloc comunist. Cat priveste avantajele, acestea nu se reflecta neaprat in pret, ci in conditii contractuale: timpi de interventie, mentenanta instalatiilor, metode de plata, pasuirea facturilor restante etc.

Nu va interzice nimeni sa incercati schimbarea furnizorului. Asteptam insa si exemple practice din mediul urban mare din Romania, si nu trolling de dragul trollingului. Altfel transformam Avocatnet in ComputerGames sau Softpedia.
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
ionut.iosub, utilizator
Tehnic se poate?
Pai da; facand abstractie de comentariile aberante venite de la electricieni privind null si faza practic ar insemna ca 10 producatori sa bage curentul in retea iar consumatorii sa beneficieze de el fara a conta ca nu consuma fix electronii si protonii bagati de furnizorul cu care au contracte (mai ales in conditiile in care curentul electric nu este ca branza).
Cat baga fiecare? Pai "cei 20j de gigei care-mi sunt clienti consuma cam 2 kile de curent deci atat tre' sa bag eu in retea".
Legal se poate?
Pai conform legislatiei europene si celei romanesti armonizate (voit sau nevoit) cu aceasta se poate. Chiar si in lipsa unor prevederi specifice, Codul Civil al Romaniei stabileste, la Titlul IV, drepturile si obligatiile privind servitutiile deci proprietarii infrastructurii sunt obligati sa o puna la dispozitia altora, bine-nteles, contra unui cost just.
Pretul: "cel care foloseste reteaua trebuie sa plateasca chirie deci va vinde mai scump", de acord insa nimeni nu obliga consumatorul final sa incheie contracte cu cei care au preturi mai mari... Asta inseamna concurenta: daca vrei sa castigi piata, obtii profit mai mic, vinzi cu pret de dumpping, oferi calitate superioara etc, pe client nu intereseaza altceva decat propriile costuri/beneficii.
In conditiile date, polemicile devin inutile si cred ca cel mai constructiv ar fi sa se discute in continuare despre exemple clare, costuri, avantaje si dezavantaje.
Salutari tuturor!
Din dezbaterile si exemplele de pana acum se poate spune ca legea permite unui consumator de energie electrica sa-si aleaga furnizorul. Lasand deoparte comentariile ce definesc si despica firul in 4 cu ce inseamna furnizor, distribuitor, producator..., inteleg prin furnizor cel care incheie contractul de furnizare a energiei electrice cu proprietarul unui apartament.
Din punct de vedere tehnic iar se poate ca pe aceeasi retea, pe aceleasi fire ce intra in bloc, sa consume toti proprietarii de apartamente si agentii economici, fiecare din ei platind conform contoarelor instalate in casa fiecaruia, dar platind fiecare furnizorului cu care a incheiat contractul. Este treaba lor, a intregului lant de producatori, distribuitori, subdistribuitori, furnizori cum isi fac socotelile intre ei.

Asadar teoretic se poate dar in anumite zone ale tarii nu exista decat o singura firma cu care proprietarii de apartamente pot incheia contracte.
Adica teoretic pot sa-mi aleg aeroportul de pe care pot pleca dintr-un oras al Romaniei. Dar numai unele orase au mai mult de un aeroport. Sau pot zbura cu orice companie dar in orasul meu opereaza doar avioanele unei singure companii, deocamdata.
Cum lucreaza piata de energie electrica?
Alimentarea cu energie electrica implica urmatoarele etape de baza:
Producţie -> Transport -> Distribuţie -> Furnizare.
[ link extern ]
[ link extern ]
sunt 2 pdf care explica clar .Daca folositi IE au extensia pdf.
Daca folositi mozilla sau alt browser va trebui sa puneti extensia pdf singuri.

Dupa ce energia electrica este produsa, aceasta este transportata de la locul de producere catre firma dumneavoastra prin retelele electrice de transport, proprietate a companiei naionale de transport electric - Transelectrica, precum si prin retelele electrice de distribuie ale companiilor de distributie. Aceste companii poarta întreaga responsabilitate pentru continuitatea alimentarii cu energie electrica si pentru calitatea acesteia.
Energia electrica este cumparata de la producatori, de la un alt furnizor sau din import si vânduta consumatorilor de catre Furnizorii de Energie Electrica. Aceasta activitate de comercializare/vânzare a energiei electrice se numeste
furnizare a energiei electrice si trebuie sa includa o serie de servicii precum: citire, facturare, încasare, intermediere relatie client-operator de retea, încheiere contract de furnizare si derulare contract conform prevederilor legale,
investigare si solutionare în termen a sesizarilor si reclamaiilor primite de la clienti, informarea acestora în cazul unor modificari ale cadrului legislativ aplicabil,
consultana s.a.m.d
Atât piata de energie electrica din România, cât si din celelalte tari membre ale Uniunii Europene este liberalizata în totalitate, consumatorii putând opta pentru selectarea unui furnizor agreat. În acest moment, sunt peste 55 de
furnizori care vând consumatorilor energie electrica.

Doresc sa schimb furnizorul – ce trebuie sa fac?

Pasul 1 – Trebuie sa contactezi furnizori diferii si sa obii oferte de la ei.
O lista a furnizorilor este disponibila pe pagina de internet a ANRE – www.anre.ro aici [ link extern ]
Furnizorul este obligat sa îi transmita o oferta de furnizare în maxim 30 de zile.
Ai putea evalua ofertele primite comparând preul energiei, durata contractului, condiiile de încetare a contractului,termenele si modalitaile de plata.

Pasul 2 – Dupa alegerea noului tau furnizor si dupa semnarea unui contract cu acesta, va trebui sa trimii vechiului furnizor o înstiinare cu 30 zile înainte de
încetarea contractului, prin care îi vei aduce la cunostina ca vei „pleca” la un alt furnizor. De asemenea, va trebui sa discui cu noul tau furnizor daca este potrivit contorul tau de energie electrica sau nu pentru piaa concureniala.
Daca nu este potrivit, va trebui sa-l schimbi, însa aceasta operaiune va presupune suportarea unor costuri.

Pasul 3 – Odata început procesul, noul tau furnizor trebuie sa faca o citire de contor. Acest lucru se face pentru a închide vechiul tau cont de energie electrica si
pentru a deschide un nou cont.

Pasul 4 – Vei primi o factura de regularizare, pe care va trebui sa o platesti în termen de 30 zile. Verifica daca factura de regularizare este corecta comparând-o cu citirile anterioare ale contorului.
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? flori54 flori54 Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? Am 2 nuci pe domeniul public care acum sunt foarte masivi și ajung printre crengile de curent ... (vezi toată discuția)
Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Ce tarife incasati de la firmele de cablu?aveti abonamnt colectiv? unlocatar unlocatar As dori sa stiu ce tarife incasati de la firmele de cablu pentru acordul de cablare a locatarii scarilor dv. A ajuns in sfarsit si la noi o companie de cablu ... (vezi toată discuția)