avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica?

Am gasit urmatoarea informatie pe site-ul
[ link extern ] /
În conformitate cu prevederile Directivei 54/2003 a Consiliului European şi a Legii Energiei nr 13/2007, la data de 1 iulie 2007, piaţa de energie electrică din România a fost complet liberalizată.
Acest lucru înseamnă că toţi consumatorii de energie electrică, casnici sau agenţi economici, au posibilitatea alegerii furnizorului de energie electrică în condiţiile respectării reglementărilor ANRE şi a legislaţiei în vigoare.


Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?
Sau, dupa cum scrie in prima fraza citata, avem posibilitatea sa alegem dar "toti consumatorii", odata, toti la fel!?#-o
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:29, 16 Ianuarie 2011
Nu stiu daca merge utilizarea curentului electric pentru mici consumatori (casnici) insa pentru mari consumatori aveti posibilitatea sa va faceti contract cu alti furnizori de energie electrica, rusii de exemplu vand mai ieftin kw decat ainostrii, dar se poate negocia pretul si la Electrica, preturile nu sunt batute in cuie, despre trasportul energiei electrice sa nu va faceti griji, baietii destepti au avut grija ca sa-l faca in bucati ceea ce se chema pe vremuri electrica, firele apartin unei alte companii care se ocupa numai de transport.
ionut.iosub a scris:

Nu am afirmat că este imposibil, ci doar tehnic nerealizabil şi economic nerentabil în condiţiile actuale. Apoi, nu s-a pus problema ca asociaţia de locatari să schimbe furnizorul, ci vecinul Ion să aibă alt furnizor decât Vasile, amândoi în paralel pe aceleaşi fire. Deci persoane fizice, consumatori mici de până în câteva sute de kwh.

Dumneavoastra nu intelegeti un lucru simplu. Reteaua de transport de energie e una singura. Pe ea opereaza mai multi distribuitori. Tehnic este acelasi fir, oricare ar fi distribuitorul. Nu trebuie sa fi specialist ca sa pripepi acest lucru. Nu mai spuneti la nimeni ca lucrati in domeniul energiei ca va faceti de rusine.

Repet inca o data, se poate si tehnic si dpdv economic nici cu mai zic, monopolul e inlocuit de concurenta. Va las pe dvs sa trageti concluziile.

@hotumattua
A explicat anterior un user cum pot functiona mai multi operatori pe aceeasi retea de transport energetic. Cititi cu atentie si va lamuriti.

Ca paralela, acest principiu se poate aplica aproape in orice domeniu, si transportul feroviar, si furnizarea de servicii de telefonie, mobila sau fixa, si cablu tv, si gaz,etc
Pai ce ne mai trebuie? Sa punem ODATA teoria in practica, NU??
Intru si eu nepoftita in discutii, dar si eu cred ca nu trebuie schimbata infrastructura, pentru ca distributia este una si furnizorul alta. Noi la serviciu am schimbat Enel ul cu o alta firma si singurul lucru care s-a facut a fost schimbarea contoarului si a contractului, evident. Adica de la acel fir , care intra in cladirea noastra a fost totul, in restul retelei nu s-a schimbat nimic. Suntem in centrul Bucurestiului, pe o artera unde nu poti arunca nici un ac fara stirea autoritatilor. Deci poate ar trebui sa incercam mai multi aceasta mutare si atunci ca in telefonie ar aparea in sfarsit preturi cat de cat corecte din cauza concurentei. :)
Sistemul de energie electrica s-a impartit in vreo 4 mari categorii (ca au venit unii cu idei crete): productie, transport, furnizare si inca unul (nu mai stiu ce scop avea asta).
Rezultatul e ca platim mai mult decat ar trebui, e debandada mai mare...iar alegerea e intre unii...si tot aia.
Dar cum mai zicem...unora le-a trebuit democratie.

Alte discuții în legătură

Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? flori54 flori54 Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? Am 2 nuci pe domeniul public care acum sunt foarte masivi și ajung printre crengile de curent ... (vezi toată discuția)
Ce tarife incasati de la firmele de cablu?aveti abonamnt colectiv? unlocatar unlocatar As dori sa stiu ce tarife incasati de la firmele de cablu pentru acordul de cablare a locatarii scarilor dv. A ajuns in sfarsit si la noi o companie de cablu ... (vezi toată discuția)