avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica?

Am gasit urmatoarea informatie pe site-ul
[ link extern ] /
În conformitate cu prevederile Directivei 54/2003 a Consiliului European şi a Legii Energiei nr 13/2007, la data de 1 iulie 2007, piaţa de energie electrică din România a fost complet liberalizată.
Acest lucru înseamnă că toţi consumatorii de energie electrică, casnici sau agenţi economici, au posibilitatea alegerii furnizorului de energie electrică în condiţiile respectării reglementărilor ANRE şi a legislaţiei în vigoare.


Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?
Sau, dupa cum scrie in prima fraza citata, avem posibilitatea sa alegem dar "toti consumatorii", odata, toti la fel!?#-o
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:29, 16 Ianuarie 2011
Hmmmm..... " nice story". Incurcatura de fire aici si multi specialisti incurcati ! Daca ne imaginam putin ca ar fi posibil asa ceva.......oare ce s-ar intampla? :stunned: !!! De ce nu ar fi posibil ca eu sa am un furnizor si vecinul altul , atat timp cat ambii furnizori "pompeaza" energie in unicul Sistem Energetic National iar eu de acolo ma alimentez ?! Fiecare furnizor in functie de "puterile " proprii incheie contracte cu diferiti beneficiari(eu , vecinul....vecina ). Vecinul nu a fost asa rapid si a incheiat contract cu un furnizor ce produce mai....scump. Asta e ....marfa buna si ieftina e si putina , vecina nu se pricepe si a ramas cu ....altul . Acum daca furnizorul meu a promis ca produce "ATAT "si a furnizat "atat"(pentru ca nu a putut sau dispecerul l-a refuzat) iar mie nu mi s-a oprit curentul inseamna ca....... am consumat de la alt furnizor( al lu' vecinu' ?B-) , al lu' vecina ?) Hmm......nu conteaza atat timp cat eu am avut curent non stop. Sa-si rezolve ei intre ei ......platile conform ......legislatiei?!! X-( si protocolului . Wow , o fi asa simplu ?!!=D> . O sa o vedem si pe asta .....cred.
Eu am bunicii in Teleorman unde actioneaza CEZ.Astia vin si citesc o data la 6 luni si nu emit facturi decat atunci la regularizare.

Am schimbat pe enel de circa 6 luni ca sa le vin facturi lunar chiar daca sunt estimate.

Sper ca v-am lamurit si daca vreti uploadez 2 facturi scanate de la furnizorii diferiti ENEL si CEZ cu acceasi adresa.
A si inca o chestie la care sigur nu v-ati gandit.
Cind sun la Enel ca a cazut curentul vin cei de la Ene desi imi spun la telefon ca deranjamentele se solutioneaza de distribuitorul care administreaza infrastructura respectiva respectiva dar vin imediat chiar daca tataie e singurul in zona de CEZ si la 10 km de zona enel adica judetul Giurgiu.

Pretul este la fel dar la interventii cind a cazut curentul vecinii unii au sunat la CEZ si unii au mers la primaria.(problema era cu tot satul)

Bunicii au rabdare de obicei dar daca dureaza ei nu stie sa sune la ENEL asa ca au sunat la mine si eu sun mereu.Fiind ocupata la servici am vb cu ei dupa inca 4 ore.Am sunat la ENEL si in 1H se rezolvase pentru tot satul.Cei de la CEZ au aparut abia a 2 zi ca ei nu lucreaza noaptea(intre timp se facuse noapte.

Doamna w_v_w_v si dl Kappauser nu va mai bateti capul degeaba ca nuaveti cu cine.
Sigur Dl Adriantot stia ca se poate schimba si in ceea ce priveste restul lumii cine vrea sa inteleaga intelege cine nu ramane cu "FURNIZORUL" lui si nu il mai updateaza nicodata.
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
Rasarit, utilizator
mare-i gradina lui Dumnezeu si domnul ionut.iosub un adevarat specialist electrician =D>. Unii au inteles care-i problema altii nu vor intelege niciodata. Ce sa-i faci nu pot sa fim toti la fel.

Multumim @Rasarit a ati clarificat problema ca ne mai trezeam cu inca 8 pagini pline de pareri de specialisti.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
grandanat, utilizator
Pentru curiosi ca sa stiti cum se schimba sau mai bine cum am schimbat eu.

Suni la furnizorul actual si anunti ca vrei sa renunti la ei cu 30 zile inainte.Acestia va vor face o factura de regularizare.(la bunici a venit unul special ca ei in mod normal venau la 6 luni).
Platesti factura apoi te suna si te anunta ca in momentul in care noul furnizor va sosi sa comunicam sa trimita si ei o persoana ca sa citeasa inca o data contorul si daca noul furnizor pune alt contor il ridica si ei pe cel vechi daca nu ti-lasa.
Am anuntat la ENEL si mi-am facut contract cu actele normale+tataie si cu dovada platii ultimei facturi de regularizare si inca o foaie data de CEZ care lua la cunostinta ca reziliez cu ei.
ENEL-ul s-a miscat foarte repede si a venit cu contor nou.

Singurul dezavantaz al ENEL este ca ei vor mereu sa fie utilizatorul la orice modificare de document ceea ce pana la urma este corect.
La CEZ poti sa modifici titularul si daca mergi si zici ca respectivul a decedat schimba titularul imediat fara sa ceara vreun act de mostenitor si ii face celui care a anuntat.Nu mi-a venit sa cred cand am mers.
Dar daca vrei sa modifici felul abonamentului de la monom la altceva trebuie sa fii personal.
Niste tampiti.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
Rasarit, utilizator
He, he, ce-mi plac mie comparaţiile astea gen mere cu nuci...şi apoi ne mirăm de ce nu au acelaşi gust. Noroc cu românii ăştia scăpaţi din lagărul ex-sovietic, că ne mai deşteaptă şi pe noi...şi ne trimit panetone, că nu se găseşte în România. ;) (era o ironie)

Nu am afirmat că este imposibil, ci doar tehnic nerealizabil şi economic nerentabil în condiţiile actuale. Apoi, nu s-a pus problema ca asociaţia de locatari să schimbe furnizorul, ci vecinul Ion să aibă alt furnizor decât Vasile, amândoi în paralel pe aceleaşi fire. Deci persoane fizice, consumatori mici de până în câteva sute de kwh.

Ca să răspunzi strict la întrebarea dlui Adrian trebuie să ţii cont de realităţile actuale tehnice dintr-un bloc comunist. Ceea ce am dubii că dna/dra stabilită în "Nemţia" le-ar cunoaşte, câtă vreme exemplele dânsei se rezumă la jurisdicţia germană, nicidecum la blocul X de pe strada Y din Bucureşti, care ne interesează pe noi.

Da, dacă eram şi noi una dintre ţările care erau complet electrificate atunci când în anii '80 la doi paşi de Capitală se trăia numai la opaiţ, era altă poveste. Venea distribuitorul cu cablurile şi pe ele puteau trece o mie de furnizori, nu doi. Iar dacă nu plăteai factura softul din dispecerat îţi întrerupea automat un releu din contor, ca să nu consumi din curentul vecinului. Ãsta fiind exemplul italian, nu cum se face la noi acum când vin băieţii de la Enel şi taie fire sau pun siguranţele în scurt ca să bubuie.

Legislaţie antimonopol există. Dar recomand să apelaţi la un furnizor român şi să solicitaţi strict ceea ce a întrebat dl Adrian. ªi să reluăm apoi discuţia. Pentru că nu e monopol câtă vreme nu monopolistul te ţine captiv, ci ceilalţi te refuza.

Apropo: fosta întreprindere Faur cumpără en-gros energie electrică. Apoi o revinde la preţ mai mare firmelor care sunt găzduite în incintă. Teoretic şi Faur poate fi furnizor de energie electrică pentru clădirile din afara incintei. Dar pentru asta trebuie să se înţepe în reţeaua Enelului, care e alta decât cea pe care primeşte curent şi să ofere condiţii mai bune decât Enel. Nu am auzit încă să se fi întâmplat asta.
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
ionut.iosub, utilizator

Alte discuții în legătură

Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? flori54 flori54 Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? Am 2 nuci pe domeniul public care acum sunt foarte masivi și ajung printre crengile de curent ... (vezi toată discuția)
Ce tarife incasati de la firmele de cablu?aveti abonamnt colectiv? unlocatar unlocatar As dori sa stiu ce tarife incasati de la firmele de cablu pentru acordul de cablare a locatarii scarilor dv. A ajuns in sfarsit si la noi o companie de cablu ... (vezi toată discuția)