avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica?

Am gasit urmatoarea informatie pe site-ul
[ link extern ] /
În conformitate cu prevederile Directivei 54/2003 a Consiliului European şi a Legii Energiei nr 13/2007, la data de 1 iulie 2007, piaţa de energie electrică din România a fost complet liberalizată.
Acest lucru înseamnă că toţi consumatorii de energie electrică, casnici sau agenţi economici, au posibilitatea alegerii furnizorului de energie electrică în condiţiile respectării reglementărilor ANRE şi a legislaţiei în vigoare.


Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?
Sau, dupa cum scrie in prima fraza citata, avem posibilitatea sa alegem dar "toti consumatorii", odata, toti la fel!?#-o
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:29, 16 Ianuarie 2011
Cred ca fiecare are dreptate in felul lui:)
Daca retelele de energie electrica sau de gaz ar fi ramas( poate mai sunt, cine stie) in proprietatea statului- si ar fi fost normal sa fie asa, bunicii si parintii nostri le- au dezvoltat, noi le- am mai carpit pe ici pe colo, deci daca retelele ar fi ramas in proprietatea statului, se putea probabil sa avem varianta sa optam pentru furnizor( de exemplu, soselele si strazile sunt proprietate publica, astfel incat este mai usor sa se dezvolte concurenta in domeniu transporturilor auto de marfuri sau de calatori); asa, daca reteaua e acum in proprietatea unui sa sau srl, el decide de unde si ce ia si cu cat vinde; si teoretic si practic ii convine un pret mare la furnizor, deoarece 5% din 100 de lei e mai mare decat 5 % din 50 de lei:((
Si bate din palme ori de cate ori furnizorii ridica preturile#-o
Ar fi fost mai bine- poate nu e tarziu- ca retelele din fiecare localitate sa treaca in proprietatea si administrarea autoritatilor locale, cu obligativitatea sa le intretina corespunzator.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
tcampianu, utilizator
În calitate de electrician mă amuză direcţia în care a luat-o această discuţie, şi aberaţiile unora care nu au nici cea mai mică idee de domeniul tehnic. Desigur, şi mie mi-ar plăcea să trăim ca în "Străinezia", dar de la a vrea la a putea e cale lungă, iar dl. Adrian tot fără răspuns la întrebare rămâne.

Electricitatea pentru uz casnic este produsă de anumite firme (proprietari de centrale termo/hidro/nucleare/eoliene - cantităţi foarte mari de energie electrică) sau persoane fizice (fotovoltaic/eolian - cantităţi infime de energie electrică, unii mai mult consumă decât produc, în special la energia produsă fotovoltaic). Aceştia pompează în Sistemul Energetic Naţional o anumită cantitate de energie, pe care dispecerul de serviciu o poate accepta sau refuza, în funcţie de încărcarea reţelei. Această energie electrică este preluată de reţelele de distribuţie şi trimisă în staţiile electrice. Acolo este transformată şi distribuită de furnizorii de energie electrică către utilizatorii finali. Prin urmare pe lanţul de la producţie la distribuţie avem cel puţin 3 entităţi.

Infrastructura este dezvoltată de companiile respective. Nu ştiu cum este situaţia în Germania, şi în lipsa unor exemple concrete nu putem avea decât încredere în cuvântul dvs., dar aici nimănui nu-i convine ca atunci când investeşte bani în ceva să vină statul şi să îi confişte infrastructura, apoi să i-o dea gratis altei firme. Asta nu se mai numeşte "naţionalizare", ci intervenţie discriminatorie pe piaţa comercială, lucru penalizat de tribunalele comerciale inclusiv în UE. Ca o paralelă: dacă dvs. vă construiţi o casă pe banii dvs. şi vine statul şi mi-o dă gratis mie, sunteţi de acord?

Discuţia cu privatizarea CFR sau cu telefonia mobilă e complet paralelă cu întrebarea iniţială a dlui. Adrian. ªi vă explic imediat şi de ce, pentru că s-au bătut câmpii pe 6 pagini până acum fără a se avea habar de realităţi tehnice şi legislative din România.

Revenind la întrebarea iniţială: din firida principală de alimentare a blocului porneşte pe verticală circuitul trifazat al furnizorului de energie electrică. 3 cabluri corespunzând celor 3 faze, nulul şi împământarea. Pe fiecare etaj sau la fiecare 2 etaje aceste 3 faze se distribuie cât mai uniform la consumatori, adică la fiecare apartament. Asta înseamnă ca la fiecare apartament va ajunge câte o fază, un nul şi o împământare.

Nu este posibil deocamdată ca eu să fiu la un furnizor de energie electrică, iar vecinul la altul din următoarele motive: imposibilitatea existenţei a mai multe circuite de alimentare complet separate pe aceleaşi cabluri şi lipsa unei metode de calculare a consumului de la un furnizor la altul. Cum vecinul este alimentat din aceleaşi cabluri din care sunt alimentat şi eu, rezultă că în clipa în care un alt furnizor va veni şi se va lega orbeşte de cablurile de la care sunt eu alimentat s-ar putea lăsa cu o mică explozie. În plus contorul lui nu va şti să facă diferenţa de la care furnizor vine curentul. Dacă furnizorul lui opreşte furnizarea serviciului, vecinul meu va rămâne branşat ilegal la firele de care sunt şi eu legat, şi va avea în continuare energie electrică. Curentul electric nu este ciorbă, să se amestece nişte ingrediente şi să vedem ce o ieşi.

Apoi, teoretic, dacă prin absurd furnizorul meu l-ar lăsa pe furnizorul vecinului să se alimenteze din cablurile mele, dar facturile noastre să vină pe furnizori diferiţi, mai mult ca sigur că vecinul va plăti mai mult decât mine la curent, deoarece furnizorul lui practic ar închiria dreptul de a-i vinde vecinului energie livrată de furnizorul meu. Să nu mai spun că vecinul meu va plăti şi branşarea iniţială, incluzând traseul de cablu al furnizorului său până în punctul la care furnizorul meu îi dă voie să se branşeze.

În realitate însă tarifele pentru consumatorii casnici sunt reglementate prin lege: fişier .pdf - [ link extern ] .

De aceea producătorii şi furnizorii s-au orientat către consumatorii mari (întreprinderi, regii etc), iar consumatorii casnici nu prezintă interes.

Cu gazul e cam aceeaşi treabă.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
ionut.iosub, utilizator
Un raspuns dat de un adevarat profesionist, care ar trebui sa lamureasca pe oricine. =D>

Vroiam sa vin cu o completare referitoare la acest subiect si sa va reamintesc de posibilitatea de a fi propriu dvs furnizor de energie prin montarea minicentralelor eoliene, pentru cei care au pamant langa casa si a panourilor solare pentru ambele tipuri de utilizatori (utilizatori care locuiesc la bloc si utilizatori care locuiesc la casa) mai ales ca statul ofera sprijin pentru facilitarea consumului de energie ecologica (adica da bani ca voi sa montati panouri si minicentrale eoliene) ;)
buna seara

vreau sa fac o mica paralela, putin fortata dar poate va ajuta.

O situatie asemanatoare exista acum la romtelecom. Romtelecom avea retea de telefonie, centrale telefonice, echipamente de electroalimentare etc. Acum romtelecomul nu se mai ocupa de intretinerea echipamentelor lor. Exista firme care se ocupa de intretinerea centralelor, Exista firme care se ocupa de partea de electroalimentare, etc. Rtc a ramas cu incasatul banilor, instalarile si deranjamentele mici. Pentru deranjamente mari sunt firme care intervin.
La fel va fi si cu reteaua de curent / gaze / etc. Vor fi firme care se vor ocupa de infrastructura. Vor fi firme care se vor ocupa de cumparare de energie de la furnizori si o vor vinde utilizatorului final. In concluzie poti sa te duci la orice furnizor de ee. Acesta ar trebui sa vina si sa schimbe doar contorul si sa plateasca firmei ce intretine / transporta / produce ee o prte din bani ce-i incaseaza de la utilizatorul final. Tu te vei duce la cel care reuseste sa-ti ofere cele mai bune conditii contractulae. Cred ca am reusit sa ma fac inteles cat decat
Din punct de vedere comercial nici un furnizor nu este motivat de marja mica si munca enorma care ar depune-o pentru a lua un consumator casnic de la un alt furnizor specializat care are in cadrul aceluiasi grup o firma sora de distributie. E vorba de separarea activitatilor de productie distributie si furnizare ceruta prin legea romana si prin legislatia europeana in vigoare.
Revenind prin miorita
E vorba aici de faptul ca spre exemplu CEZ Distributie si CEZ Furnizare nu o sa fie usor de batut de alt furnizor care nu este din cadrul aceluiasi grup si care ar dori sa "fure" un consumator din reteaua sorii CEZ Distributie. Acest lucru se intimple mai tot timpul ca o alta firma sa preia un consumator mare aflat chiar in parohia unei firme surori. Spre exemplu Metrorex nu este clientul ENEL Muntenia ci al altui furnizor de energie electrica care plateste ENEL Distributie tariful de distributie si a oferit un pret mai bun decat ENEL Furnizare. SI aceste exemple concrete pot continua si in sector angro al pietei de energie sau gaze naturale.
Dnul care este electrician stie foarte bine ca pentru fiecare loc de consum exista un parametru tehnic care trebuie indeplinit si pe care orice distribuitor de energie electrica trebuie sa-l elibereze pentru un loc de consum (avizul tehnic).
Nici un furnizor de energie electrica nu poate furnizare energie electrica la un prey negociat (nu reglementat) fara a avea un aviz tehnic de racordare eliberat de proprietarul retelei de distributie/transport a energiei electrice.
In cadrul condominiilor (blocuri) exista situatia instalatiilor comune si a celor individuale (loc de consum si puncte de masura individuale) care ca si asociatie de proprietari si-ar putea negocia pretul la energie electrica cu un alt furnizor sau cu acelais furnizor functie de nivelul de energie pe care o asemenea asociatie l-ar consuma. Limita de la care s-ar incepe negocierea ar fi pretul reglementat care este acum platit. Discutia despre preturi reglementate si piata liberalizata o putem dezbate cu alta ocazie.
Revenind la posibilitatea unui condominiu cu o asociatie de proprietari legal constituita (pers juridica) si care are un consum frumusel de energie electrica,
aceasta problema ar merita ridicata de zone rezidentiale noi administrate de companii private si care in sine ca si punct de consum poate trece frumos de un prag comercial interesant pentru un potential furnizor de energie electrica.
Asadar din nou situatia cu modificarea furnizorului nu este un moft ci tine de modul cum dorim sa vedem lucrurile si cu aderat dorim sa avem un pret mai bun.
Numai bine!
Ionut

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? flori54 flori54 Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? Am 2 nuci pe domeniul public care acum sunt foarte masivi și ajung printre crengile de curent ... (vezi toată discuția)
Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Ce tarife incasati de la firmele de cablu?aveti abonamnt colectiv? unlocatar unlocatar As dori sa stiu ce tarife incasati de la firmele de cablu pentru acordul de cablare a locatarii scarilor dv. A ajuns in sfarsit si la noi o companie de cablu ... (vezi toată discuția)