În calitate de electrician mă amuză direcţia în care a luat-o această discuţie, şi aberaţiile unora care nu au nici cea mai mică idee de domeniul tehnic. Desigur, şi mie mi-ar plăcea să trăim ca în "Străinezia", dar de la a vrea la a putea e cale lungă, iar dl. Adrian tot fără răspuns la întrebare rămâne.
Electricitatea pentru uz casnic este produsă de anumite firme (proprietari de centrale termo/hidro/nucleare/eoliene - cantităţi foarte mari de energie electrică) sau persoane fizice (fotovoltaic/eolian - cantităţi infime de energie electrică, unii mai mult consumă decât produc, în special la energia produsă fotovoltaic). Aceştia pompează în Sistemul Energetic Naţional o anumită cantitate de energie, pe care dispecerul de serviciu o poate accepta sau refuza, în funcţie de încărcarea reţelei. Această energie electrică este preluată de reţelele de distribuţie şi trimisă în staţiile electrice. Acolo este transformată şi distribuită de furnizorii de energie electrică către utilizatorii finali. Prin urmare pe lanţul de la producţie la distribuţie avem cel puţin 3 entităţi.
Infrastructura este dezvoltată de companiile respective. Nu ştiu cum este situaţia în Germania, şi în lipsa unor exemple concrete nu putem avea decât încredere în cuvântul dvs., dar aici nimănui nu-i convine ca atunci când investeşte bani în ceva să vină statul şi să îi confişte infrastructura, apoi să i-o dea gratis altei firme. Asta nu se mai numeşte "naţionalizare", ci intervenţie discriminatorie pe piaţa comercială, lucru penalizat de tribunalele comerciale inclusiv în UE. Ca o paralelă: dacă dvs. vă construiţi o casă pe banii dvs. şi vine statul şi mi-o dă gratis mie, sunteţi de acord?
Discuţia cu privatizarea CFR sau cu telefonia mobilă e complet paralelă cu întrebarea iniţială a dlui. Adrian. ªi vă explic imediat şi de ce, pentru că s-au bătut câmpii pe 6 pagini până acum fără a se avea habar de realităţi tehnice şi legislative din România.
Revenind la întrebarea iniţială: din firida principală de alimentare a blocului porneşte pe verticală circuitul trifazat al furnizorului de energie electrică. 3 cabluri corespunzând celor 3 faze, nulul şi împământarea. Pe fiecare etaj sau la fiecare 2 etaje aceste 3 faze se distribuie cât mai uniform la consumatori, adică la fiecare apartament. Asta înseamnă ca la fiecare apartament va ajunge câte o fază, un nul şi o împământare.
Nu este posibil deocamdată ca eu să fiu la un furnizor de energie electrică, iar vecinul la altul din următoarele motive: imposibilitatea existenţei a mai multe circuite de alimentare complet separate pe aceleaşi cabluri şi lipsa unei metode de calculare a consumului de la un furnizor la altul. Cum vecinul este alimentat din aceleaşi cabluri din care sunt alimentat şi eu, rezultă că în clipa în care un alt furnizor va veni şi se va lega orbeşte de cablurile de la care sunt eu alimentat s-ar putea lăsa cu o mică explozie. În plus contorul lui nu va şti să facă diferenţa de la care furnizor vine curentul. Dacă furnizorul lui opreşte furnizarea serviciului, vecinul meu va rămâne branşat ilegal la firele de care sunt şi eu legat, şi va avea în continuare energie electrică. Curentul electric nu este ciorbă, să se amestece nişte ingrediente şi să vedem ce o ieşi.
Apoi, teoretic, dacă prin absurd furnizorul meu l-ar lăsa pe furnizorul vecinului să se alimenteze din cablurile mele, dar facturile noastre să vină pe furnizori diferiţi, mai mult ca sigur că vecinul va plăti mai mult decât mine la curent, deoarece furnizorul lui practic ar închiria dreptul de a-i vinde vecinului energie livrată de furnizorul meu. Să nu mai spun că vecinul meu va plăti şi branşarea iniţială, incluzând traseul de cablu al furnizorului său până în punctul la care furnizorul meu îi dă voie să se branşeze.
În realitate însă tarifele pentru consumatorii casnici sunt reglementate prin lege: fişier .pdf -
[ link extern ] .
De aceea producătorii şi furnizorii s-au orientat către consumatorii mari (întreprinderi, regii etc), iar consumatorii casnici nu prezintă interes.
Cu gazul e cam aceeaşi treabă.