avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica?

Am gasit urmatoarea informatie pe site-ul
[ link extern ] /
În conformitate cu prevederile Directivei 54/2003 a Consiliului European şi a Legii Energiei nr 13/2007, la data de 1 iulie 2007, piaţa de energie electrică din România a fost complet liberalizată.
Acest lucru înseamnă că toţi consumatorii de energie electrică, casnici sau agenţi economici, au posibilitatea alegerii furnizorului de energie electrică în condiţiile respectării reglementărilor ANRE şi a legislaţiei în vigoare.


Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?
Sau, dupa cum scrie in prima fraza citata, avem posibilitatea sa alegem dar "toti consumatorii", odata, toti la fel!?#-o
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:29, 16 Ianuarie 2011
Inseamna ca Romania refuza sa aplice legislatia UE pe care a adoptat-o.
Deoarece prin aceasta lege din UE, consumatorului i se da dreptul sa aleaga intre cel putin 2 furnizori, fara sa fie legat de alte conditii.
In multe tari din UE, furnizorii de energie au fost amendati cu amenzi foarte mari daca un consumator s-a plans ca i se refuza trecerea la furnizorul dorit.
Acest lucru nu se face in Romania. Aplicarea acestor legi impotriva furnizorilor, daca acestia refuza sa permita livrarea de energie de catre un altul.
Doar spre exemplificare, in Germania exista peste 60 de furnizori (chiar daca uni au cateva firme fiica). Si aproape fiecare are dreptul sa livreze oriunde in Germania, in orasul X in blocul cu 50 de apartamente fiecare consumator are dreptul sa isi aleaga furnizorul, iar fiecare furnizor trebuie sa poata sa livreze. Bineinteles poate refuza sa accepte un nou client, dar nu poate invoca motivul ca nu I se permite de catre furnizorul ce are obligatia intretinerii infrastructurii.

Aceasta este de fapt situatia reala din Romania. Tehnic si legislativ problema este rezolvata, insa sistemul romanesc (spaga, mita), face ca legea monopolismului sa nu fie aplicata.
@w_v_w_v
tehnologic este posibil insa, atita timp cit infrastructura nu (mai) este a statului si statul nu se implica in niciun fel in intretinerea acesteia, nu poate fi data o lege prin care el sa faca ordine pe proprietatea privata, mai ales ca in constitutia romaniei este garantata proprietatea.
faptul ca nu mi-ati raspuns la exemplul cu masina dovedeste inca o data ca va este frica sa dati un raspuns ferm din cauza ca v-ar contrazice argumentele expusesi mi-ar da mie dreptate.

@ricadinas si kappauser
am raspuns la un mesaje din cauza ca se sustineau niste aberatii in conditiile in care infrastructura nu mai este a statului (care a facut tot posibilul sa se descotoroseasca de ea), iar exemplul cu masina este exact ce ar trebui sa va faca sa intelegeti ca nu aveti deloc dreptate. chiar va rog sa dati si dvs un raspuns la exemplul respectiv cu masina !cit priveste exemplul dat de dvs cu internetul dat de mai multe firme pe acelasi cablu, comparatia nu este tocmai reusita, pentru ca la internet se poate face o separatie de semnale ale firmelor, si ati explicat corect cum se face. insa la energia electrica nu poate fi facuta o separatie intre ce livreaza un furnizor si ce livreaza altul, pentru ca pe acelasi cablu ELECTRIC (nu de internet) nu poate trece decit un singur curent electric de forta, si asta ar fi trebuit sa cunoasteti de la fizica. aceeasi situatie este si la gaze

pentru toti trei ... vi s-a explicat clar ca teoretic este posibil acest lucru, insa practic nu se poate atita timp cit infrastructura este privata, si am argumentat clar de ce nu se poate. ca nu vreti sa intelegeti asta, este alta problema.

@kappauser
mai repet inca o data ... nimeni nu refuza unui alt furnizor sa-si creeze propria infrastructura de electricitate/gaze/apa/etc ... insa si legislatia europeana recunoaste dreptul de proprietate si nu impune unui furnizor sa lase un alt furnizor sa-i foloseasca infrastructura fara a fi de acord. pentru asta trebuie facut un contract ferm (cu drepturi, obligatii si clauze contractuale bine definite) intre cei doi furnizori. unde ati auzit dvs ca i s-a interzis unei alte firme sa-si creeze propria infrastructura intr-o zona de dominatie a altei firme ?
in romania s-a putut face aceasta concurenta cu mult inainte de aparitia legislatiei europene respective ...inca dupa aparitia primelor firme de cablu, prin 1993 (daca nu ma insel) .... insa fiecare SI-A CONSTRUIT PROPRIA INFRASTRUCTURA, nu s-a folosit de a alteia. acelasi lucru si cu telefonia fixa si mobila.
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
ContSters62736, utilizator
@carol
Sa stiti ca dreptul la proprietate este garantat si in Germania, si in Franta, Anglia cel putin la fel de bine ca si in Romania.
Insa legile care se aplica nici nu ridica dreptul la proprietate nici nu obliga un proprietar sa permita folosirea proprietatii fara o justa plata (chirie).
Acest lucru prevede legislatia UE.

Nu este vorba de crearea unor noi retele, ci de dreptul de a inchiria folosirea retelei existente.
Si precum a zis si doamna wvwv aplicarea legi se face foarte simplu. Fiecare furnizor pompeaza in sistem o cantitate de energie. Si fiecare consumator vine si ia enrgia din sistem si isi alege furnizorul pe care il plateste. Si in functie de consumul total al clientilor lui fiecare furnizor plateste operatorul respectiv (care poate fi un alt furnizor) o chirie. Sau altfel spus, se calculeaza consumul general total, fiecare furnizor fiind obligat sa plateasca intr-un fond proportional cu consumul propriu, iar proprietarii infrastructurilor primesc bani din acest fond proportional cu marimea retelei.

Iar statul controleaza operatorii/proprietarii infrastructurii pentru a nu practica preturi de monopol pentru inchiriere.

Intamplator, daca inca nu cunoasteti, in Germania exista la ora actuala un numar foarte mare de persoane private, care si-au instalat o instalatie fotovoltaica pe acoperis, si pompeaza in sistem energie electrica, pentru care alti producatori de talia eon, vattenfall sunt obligati sa o plateasca. Asa ajunge energia in sistem. Si nu are importanta daca aceasta este consumata, nici nu s-ar putea face o constatare care energie este consumata. Important este ca exista.
Iar consumatorul ia aceasta energie si o plateste celui care o ofera la un pret mai mic.
Uitati un raspus destul de clar :
1.energia electrica este produsa si vinduta de un agent comercial
2.unul sau mai multi agenti economici o achizitioneaza pentru vinzare
3.altul o distribuie adica o aduce la usa poate fii acelasi cu cel care o vinde( cel care factureaza )
in cazul dumneavostra referitor la intrebare se poate alege un alt vinzator de energie si se folosesc acelesi fire .
In legatura cu cei de la enel iei au un mare avantaj in relatia cu asociatiile de locatari ca sunt si una si alta ( cumpara si distribuie energie electrica)
Daca pana acum am spus doar cum se poate face schimbarea fara schimbarea infrastructurii acum revin si va spun ca acest lucru este posibil numai ca nu stiam.



Desi azi e duminica am sunat la ENEL pentru a anunta o pana de curent pentru bunici si daca tot am sunat am intrebat daca pot schimba furnizorul de energie.
Si mi-au raspuns ca acest lucru este posibil din 2009 conform Ordinul 88 2009 pentru aprobarea Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica.

M-au rugat sa revin totusi maine la Tel: 021- 9636 (regiunea Muntenia Sud) si sa informez ca doresc acest lucru.

@adriantot
Sa inteleg ca va uitati doar la data de editare si restul presupuneti?
Ca moderator sper ca puteti vedea ca s-au modificat doar acorduri, litere lipsa sau semne de punctuatie.

Aici aveti mai multe documente [ link extern ]
si aici ordinul 88/2009 [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? flori54 flori54 Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? Am 2 nuci pe domeniul public care acum sunt foarte masivi și ajung printre crengile de curent ... (vezi toată discuția)
Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Ce tarife incasati de la firmele de cablu?aveti abonamnt colectiv? unlocatar unlocatar As dori sa stiu ce tarife incasati de la firmele de cablu pentru acordul de cablare a locatarii scarilor dv. A ajuns in sfarsit si la noi o companie de cablu ... (vezi toată discuția)