avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica?

Am gasit urmatoarea informatie pe site-ul
[ link extern ] /
În conformitate cu prevederile Directivei 54/2003 a Consiliului European şi a Legii Energiei nr 13/2007, la data de 1 iulie 2007, piaţa de energie electrică din România a fost complet liberalizată.
Acest lucru înseamnă că toţi consumatorii de energie electrică, casnici sau agenţi economici, au posibilitatea alegerii furnizorului de energie electrică în condiţiile respectării reglementărilor ANRE şi a legislaţiei în vigoare.


Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?
Sau, dupa cum scrie in prima fraza citata, avem posibilitatea sa alegem dar "toti consumatorii", odata, toti la fel!?#-o
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:29, 16 Ianuarie 2011
@lorac

V-am spus mai sus ca :
Instalaţiile de racordare sunt incluse în patrimoniul operatorului de distribuţie

si ca acesti au astfel posibilitatea de recunoaştere a costurilor operaţionale efectuate de către acesta folosind aceste bunuri.
Ia vedeti legea gazelor 351/2004 ca special au scos-o ca sa fie in acord cu directiva europeana 2003/55/EC

Adica firmele astea de mai sus au deja dat acordul sa il foloseasca altii si se bucura ca primesc mai multi bani ca ceilati le folosesc reteaua.

Pe scurt unii sunt producatorii unii furnizorii si unii operatori de distributie.

Reteaua e a operatorilor de distributie .
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
@carol_lorac
Nu este necesara neaparat o lege care sa oblige furnizorii de utilitati sa isi deschida infrastructura si pentru alti furnizoari.
Din ratiuni economice, este chiar mai avantajos sa se foloseasca reteaua de mai multi furnizori, cheltuielile cu intretinerea se repartizaeaza la mai multi.
Costurile cu infrastructura si intretinerea ei sunt doar o parte din costurile totale ce le are un furnizor. Iar folosirea (prin inchiriere) in comun duce la un randament mai ridicat al infrastructurii.
@ Lorac
Cum v-am spus Acceptul e dat deja.La fel si la ANRE cu curentul daca vreti va caut.
legea gazelor 351/2004
[ link extern ]

Art. 33. (1) Serviciul public de distribuţie a gazelor naturale se concesionează
conform prevederilor legale în vigoare pentru una sau mai multe zone delimitate –
unităţi administrativ teritoriale (municipiu, oraş, comună, sat).


apoi

Art. 35. Distribuitorul de gaze naturale are, în principal, următoarele obligaţii:
a) să opereze, să întreţină, să repare, să modernizeze şi să dezvolte sistemul de distribuţie, în condiţii de siguranţă, eficienţă economică şi de protecţie a mediului, activităţile urmând a fi desfăşurate în baza autorizaţiilor specifice pentru proiectare şi execuţie a sistemelor de alimentare cu gaze naturale, iar operarea se va desfăşura în baza licenţei de distribuţie;
b) să asigure nivelul de odorizare a gazelor naturale corespunzător reglementărilor în vigoare, în baza contractelor de prestări servicii încheiate cu operatorul SNT şi, acolo unde este cazul, prin odorizare suplimentară în staţiile de reglare de sector;
c) să realizeze interconectări cu alte sisteme, după caz, şi să asigure capacitatea
sistemului de distribuţie pe termen lung;
d) să asigure accesul terţilor la sistemele de distribuţie, în condiţii nediscriminatorii, în limitele capacităţilor de distribuţie, cu respectarea regimurilor tehnologice, conform
reglementărilor specifice elaborate de ANRGN;
e) să întocmească şi să urmărească bilanţul de gaze intrate în şi ieşite din sistemul
propriu;
f) să evite subvenţia încrucişată între categoriile de consumatori cu privire la
repartizarea costurilor pentru rezervarea capacităţii de distribuţie;
g) să preia pentru o perioadă determinată, la solicitarea şi conform reglementărilor
ANRGN, operarea unui sistem de distribuţie al cărui operator iniţial a fost sancţionat
cu retragerea licenţei de distribuţie;
h) să asigure echilibrul permanent al sistemului operat;
i) să asigure condiţiile de securitate în alimentarea cu gaze naturale.


deci ale cui sunt tevile?ai cui sunt stalpii?
Din pacate mai mult sunt in Romania aici unde se da ora exacta.
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
w_v_w_v a scris:

@lorac

V-am spus mai sus ca :
Instalaţiile de racordare sunt incluse în patrimoniul operatorului de distribuţie

si ca acesti au astfel posibilitatea de recunoaştere a costurilor operaţionale efectuate de către acesta folosind aceste bunuri.
doamna w_v_w_v sint autorizat gradul II gaze, asa ca stiu prea bine ce prevede legea gazelor din 2004, la fel cum stiam si legea gazelor de dinaintea acesteia. legea nu a fost emisa ca urmare a directivei cu pricina, ci pentru modificarea precedentei.
pasajul pe care l-am lasat se refera la faptul ca, indiferent daca o instalatie de racordare este facuta pe bani privati sau ai primariilor (doar la asta se rezuma ajutorul statului ... in rest nu stie decit sa ia taxe si accize imense), dupa un an intra in exploatarea si responsabilitatea firmei de gaze care deserveste zona/cartierul/orasul respectiv
nu prea v-ati gasit omul pe care sa-l duceti de nas cu argumente de astea ieftine ... spre stiinta dvs, lucrez in domeniul gazelor din 1995 (pina in octombrie 2009 chiar la distrigaz sud bucuresti/gdf suez

@kappauser
Costurile cu infrastructura si intretinerea ei sunt doar o parte din costurile totale ce le are un furnizor. Iar folosirea (prin inchiriere) in comun duce la un randament mai ridicat al infrastructurii.

pentru folosirea in comun a infrastructurii este necesara intocmirea si negocierea unor contracte solide si durabile intre pretendentii care vor sa intre pe piata si gdf suez si eon-gaz (distrigaz nord), iar acest proces este de durata si nici macar nu a inceput.
in bucuresti, pentru remedierea defectelor din retea, gdf suez a angajat firme doar ca sa decoperteze pina la teava, reparatiile fiind facute de catre angajatii distrigaz (extrem de putini ramasi). si dvs vorbiti de impartirea cascavalului ? mai este mult pina departe !

doamna ... din germania, de la distanta, vedeti altfel lucrurile ... in tara situatia este total diferita de ceea ce credeti dvs. exista o vorba " nu ma doar gura sa zic DA" .... insa, de la vorba pina la fapta este cale lunga
cel mai bun argument ... cea mai recenta lege gazelor a intreat in functiune in 2004 .... au trecut 6 ani si in bucuresti nu exista niciun alt distribuitor de gaze in afara de distrigaz sud/gdf suez. aceeasi situatie exista in urmatoarele orase unde opereaza acelasi distribuitor : craiova, galati, brasov, buzau, pitesti, tirgoviste, urziceni, slobozia, miercurea ciuc, fagaras, etc .... ca sa le enumar doar pe cele mai importante.

cit credeti ca va mai dura acest monopol al gdf suez, vazut din germania ? eu cred ca minim 5 ani ... inertia este mare in tara si lucrurile nu se misca asa repede ca in germania .... din pacate ! :(
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
ContSters62736, utilizator
In timp ce dv scriati mesajul sa imi spuneti ca sunteti autorizat gradul II gaze va-am dat articolul care spune ce v-am spus eu.
Asa ca mai cititi.

@lorac
nu prea v-ati gasit omul pe care sa-l duceti de nas cu argumente de astea ieftine ... spre stiinta dvs, lucrez in domeniul gazelor din 1995 (pina in octombrie 2009 chiar la distrigaz sud bucuresti/gdf suez


Peste tot in lume nu conteaza unde lucrezi ci ce lucrezi si cum lucrezi.
Sa speram ca nu v-ati autorizat in speranta ca or sa apara zeci de tevi de gaz pe la usile oamenilor ca sa isi poata alege furnizorul.:D
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? flori54 flori54 Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? Am 2 nuci pe domeniul public care acum sunt foarte masivi și ajung printre crengile de curent ... (vezi toată discuția)
Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Ce tarife incasati de la firmele de cablu?aveti abonamnt colectiv? unlocatar unlocatar As dori sa stiu ce tarife incasati de la firmele de cablu pentru acordul de cablare a locatarii scarilor dv. A ajuns in sfarsit si la noi o companie de cablu ... (vezi toată discuția)