avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica?

Am gasit urmatoarea informatie pe site-ul
[ link extern ] /
În conformitate cu prevederile Directivei 54/2003 a Consiliului European şi a Legii Energiei nr 13/2007, la data de 1 iulie 2007, piaţa de energie electrică din România a fost complet liberalizată.
Acest lucru înseamnă că toţi consumatorii de energie electrică, casnici sau agenţi economici, au posibilitatea alegerii furnizorului de energie electrică în condiţiile respectării reglementărilor ANRE şi a legislaţiei în vigoare.


Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?
Sau, dupa cum scrie in prima fraza citata, avem posibilitatea sa alegem dar "toti consumatorii", odata, toti la fel!?#-o
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:29, 16 Ianuarie 2011
Sa luam de exemplu gazul.

Nu va trebuie 5 tevi la usa ca sa va alegeti furnizorul si sa nu mai fiti utilizator captiv.

In prezent in cazul furnizorilor de gaz exista 4 producatori si 2 furnizori externi.
Acestia introduc gaz in infrastructura.
Exista apoi 44 de furnizori de gaze apoi exista inca 25 de operatori de distributie.

Deci toti functioneaza pe o singura infrstructura.

Intradevar noile instalaţiile de racordare sunt incluse în patrimoniul operatorului de distribuţie care la randul sau se bucura ca astfel ise vor recunoaştere ca are noi costurilor operaţionale efectuate de către acesta folosind aceste bunuri.

Deci pe scurt unii produc si unii vand si unii intretin tevile.

Deci daca maine vin la dv la usa si ca sunt CONGAZ si la vecinul merg si zic ca sunt GAZ SUD tot pe teava aia primiti gaz.

In Germania schimb de la o luna la alta furnizorul daca vreau si tot prin teava aia.
Totul este foarte bine reglementat de lege.In fiecare luna primesc cate 5 pliante de la fiecare furnizor + mailuri in care fiecare zice ca la el este atat un tarif si insmena 2 euro centi economie care inmultita cu un nr de zile si apoi pe an insemna o economie fata de restul lumii.
Furnizorul actual spune la randul sau iti arat ain plian exact ce poate fi intrerpretat gresit la furnizorul x si la Y.

Normal ca romanul se gandeste ca trebuie sa schimbe totul ca la cablu de net sau tv.
A vreau alt net trebuie alt cablu ca asa e in Romania.

Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
doamna, nu stiu cum este legislatia in germania, insa puneti-va in situatia unei firme care a bagat bani in zona in care locuiti in infrastructura din zona in care locuiti. daca sinteti directorul firmei respective si vine directorul concurentei si spune ca va ia clientul dvs si va foloseste cablurile in acest scop, le dati acceptul sa se foloseasca de cablurile dvs ? ma indoiesc
in germania, cel mai probabil, infrastructura a fost realizata de statul german si nu este privatizata. in romania, chiar daca infrastructura a fost creeata de statul comunist roman, aceste utilitati au fost privatizate la cererea expresa a occidentului, in schimbul aderarii tarii la UE. tin sa va precizez ca gaz de france are doar 4% procente in actiunile infrastructurii de gaze din franta, iar la noi a cumparat 50%, mai precis fostul distrigaz sud

sa luam un caz mai practic, poate asa intelegeti .. aveti o masina si aveti acelasi drum spre serviciu cu inca un vecin (cu care va aveti sau nu pe bune). daca vine la masina dvs si urca in ea ca sa-l duceti si pe el la serviciu, fara ca dvs sa fiti de acord, il duceti ? sau chemati politia ? :D
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
ContSters62736, utilizator
@w_v_w_v
Situatia descrisa de d-voastra este posibila doar in „Utopia“ Adica Anglia, Franta, Germania si alte vreo 15 tari din UE.

Acolo consumatorul primeste pe acelasi fir pentru energie electrica, pe aceasi conducta de gaz, sau aceasi infrastructura a retelei telefonice, utilitatile respective, de la diferiti furnizori.
Iar legislatia acestor tari obliga pe fosti monopolisti sa ofere retelele proprii ale infrastructurii si pentru ceilalti furnizori si inca la niste preturi care sa permita patrunderea pe piata a acestor furnizori cu niste preturi competitive. In caz contrar acesti monopolisti au primit amenzi usturatoare.

Consumatorul isi alege simplu furnizorul preferat, iar acesta indeplineste toate formalitatile necesare. Iar curentul, sau gazul sau telefonul iti vine pe acelasi fir sau teava.

Iar locatarul A din bloc are un furnizor pentru o utilitate, vecinul lui B are alt furnizor, iar locatarul C apeleaza mandru la al treilea furnizor. Si dupa incetarea contractului, fiecare isi schimba furnizorul. Un nou contract, un alt furnizor, aceasi fir sau conducta.

Aceasta se pare ca va ramane insa multa vreme pentru Romania o Utopie.
@kappauser

Ma bucur ca macar inca o persoana stie ca e posibil sa se primeasca prin acceasi infrastructura de la diferiti furnizori.

@ carol_lorac
Ideea era sa intelegeti ca este posibil si la noi sa vina totul prin aceeasi infrastructura.
In ceea ce priveste exemplul dv nu are legatura sau mai bine zis ca la romani nu se compara.
Daca dv sunteti un furnizor de ce vreti dv eu ca stat gasesc corect ca tu sa imi platesti mie ce zic eu ca teava ta trece pe domeniul public ca firul tau de net trece pe stalpii mei si ca stalpii tai de curent stau pe pamantul public.
Daca iti pun o taxa de plangi si iti pun a doua optine ca reteaua ta sa fie publica dar in anumite conditii iti garantez ca o lasi publica si primesti si bani de la cei care o folosesc.
Asa au facut toti in afara si asa e si corect.

Nu vi se pare?
Firul de cauta pe stalpul statului?
Teva de ce trece prin toruarul statului?
Dupa cum bine stiti aceasta situatie se intalneste chiar si in domeniul sistemelor de telefonie mobila unde nici macar nu vezi firul sau semnalul dar platesti pentru o frecventa.La noi se pare ca se aplica numai in domeniul telefoniei mobile.
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
@w_v_w_v
pentru informarea dvs ... congaz, petrom, si alte firme si-au realizat singure infrastructura instalatiilor in localitati unde nu a existat inainte gaz pe conducte, ci numai la butelii. credeti ca-si va da vreodata acceptul altui furnizor ca sa-si piarda clientii ? in cel mai fericit caz isi va da acceptul pentru magistralele de transport pentru ca acea firma sa-si realizeze propria infrastructura inr-o zona fara asa ceva, insa sigur va fi nevoita sa cedeze ceva actiuni sau sa cotizeze serios proprietarilor magistralei cu pricina
raspuns la mesajul anterior:
1. stilpii nu sint ai statului, ci ai firmelor de electricitate (privatizata si ea, tot pt UE) si transport
2. pentru faptul ca tevile si cablurile trec prin pamint, firmele respective platesc taxe si accize cit nu exista in toata europa. dvs sinteti in germania si nu mai stiti cum sta treaba in tara in aceasta privinta.
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
ContSters62736, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? flori54 flori54 Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? Am 2 nuci pe domeniul public care acum sunt foarte masivi și ajung printre crengile de curent ... (vezi toată discuția)
Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Ce tarife incasati de la firmele de cablu?aveti abonamnt colectiv? unlocatar unlocatar As dori sa stiu ce tarife incasati de la firmele de cablu pentru acordul de cablare a locatarii scarilor dv. A ajuns in sfarsit si la noi o companie de cablu ... (vezi toată discuția)