avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica?

Am gasit urmatoarea informatie pe site-ul
[ link extern ] /
În conformitate cu prevederile Directivei 54/2003 a Consiliului European şi a Legii Energiei nr 13/2007, la data de 1 iulie 2007, piaţa de energie electrică din România a fost complet liberalizată.
Acest lucru înseamnă că toţi consumatorii de energie electrică, casnici sau agenţi economici, au posibilitatea alegerii furnizorului de energie electrică în condiţiile respectării reglementărilor ANRE şi a legislaţiei în vigoare.


Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?
Sau, dupa cum scrie in prima fraza citata, avem posibilitatea sa alegem dar "toti consumatorii", odata, toti la fel!?#-o
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:29, 16 Ianuarie 2011
În primul rând, vreau să vă urez dvs. şi tuturor membrilor acestei comunităţi "La mulţi ani !". Apoi vreau să "despicăm în patru" acest subiect. Ce înseamnă să îmi aleg un alt furnizor de energie electrică ? Înseamnă că în loc de "Enel" sau cum îi spune la vechea Seta, să aleg un altul; dar mă lovesc de o problemă: firele care îmi aduc curentul la poartă sunt ale lui Enel şi acesta, în nici un caz nu îi va da voie noului meu furnizor să îmi livreze mie energia electrică prin firele lui. Cu alte cuvinte, noul meu furnizor de energie electrică va trebui să-şi construiască propria reţea (sau infrastructură) prin care să-mi poată livra energie electrică. La fel stau lucrurile şi în cazul altor produse sau servicii furnizate în prezent de firme care deţin monopolul în România: canalizare, apă, gaze naturale.
Vă mulţumesc.
Fosta electrica a fost obligata sa se imparta in doua o societate de distributie "cu firele" si o societate de furnizare "partea contractuala"
Aici avom voie sa alegem, la partea cu furnizorii, pentru ca mai toti furnizorii au posibilitatea la rindul lor sa incheie contracte "mai avantajoase" (baieti mai destepti) cu producatorii, transportatorii, distribuitorii, ajungand sa "furnizeze" energie electrica o firma din Baia Mare pentru un consumator din Constanta
Distribuitorii raman aceasi pentru ca ei au instalatiile si nu pot aparea alti distribuitori
Deci in final, daca vom alege un alt furnizor si vom castiga cativa banuti in plus pe kWh vom avea parte de aceeasi retea buna sau mai putin buna.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
danalex1970, utilizator
La multi ani!
Am tot citit diverse pareri, dar nu cred ca abordati problema in mod corect.
Ca idee, uitati-va pe link-ul unui furnizor de gaze:
[ link extern ]
Nu e chiar electricitate, dar este acelasi lucru.
Problema este cu cat reusesti sa scazi pretul sub cel reglementat (in contract - il aveti pe site - nu se specifica decat tariful, nu un procent din tarif.
Daca va aduceti aminte, a fost un scandal mare referitor la tariful de interconectare al operatorilor mobili la reteaua Romtelecom.
Voi credeti ca reteaua de internet metropolitana (nationala) prin fibra optica este utilizata doar de proprietarii ei (RDS, Romtelecom si inca cativa?)
Iar referitor la "imparteala pe bloc" a consumului de curent sau de gaze, furnizat de mai multe companii, nu cred ca e complicat de loc de facut distribuirea consumurilor: e o problema de matematica simpla. Credeti ca afara (in Europa) fiecare "vanzator" isi marcheaza curentul sau gazele pe care le livreaza pe racordul comun, sau fiecare mai trage cate o teava?
Sa presupunem ca in bloc exista 4 apartamente, care cumpara curent de la 2 furnizori diferiti. Notam apartamentele cu A, B, C, D, iar furnizorii cu F1, F2.
Nu uitati ca fiecare apartament are contor propriu!
A consuma de la F1 sa zicem 100KWh
B consuma de la F2 sa zicem 200KWh
C consuma de la F1 sa zicem 300KWh
D consuma de la F2 sa zicem 50KWh
Total consum bloc: 650 KWH, din care de la F1 400KWh si de la F2 250KWh.
Banuiesc ca exista o masurare la nivel de cantitate de energie electrica introdusa in sistem/consumata pe zone.
Singura problema ar putea apare daca furnizorul F1 nu baga in sistem cantitatea de energie electrica pe care s-a angajat sa o livreze, atunci clientii sai vor consuma tot de la F2.

danalex tocmai v-a dat raspunsul in timp ce scriam mesajul...
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
andrei2005, utilizator
Pentru toti cei care considera ca este necesara o infrastructura diferita, va indic un link prin care puteti constata ca fiecare consumator isi poate alege furnizorul dorit, deci intr-un bloc cu 50 de locuinte fiecare isi poate alege furnizorul propriu.

[ link extern ]

La Postleitzahl treceti 80331 pentru Muenchen. Veti obtine o lista lunga cu o multime de ofertanti (Anbieter) intre altii multi din alte orase (Duisburg, Trier, Flensburg)
Deci tehnic este posibil.

Legea antimonopol prevede obligativitatea inchirierii retelei catre oricare furnizor, pentru a nu exista furnizori unici pentru un consumator, caci aceasta inseamna monopol. Nu se poate compara cu speta “casa proprie” sau “masina proprie” amintite de unii sau alti. Este vorba de impiedicarea creari unor situatii monopoliste, unde statul are dreptul si obligatia sa ia pozitie si sa emita legile corespunzatoare.
Deci si legislativ este posibil, sau ar trebui.

Iar in Romania tocmai acest lucru nu se aplica. Legea antimonopolista.

D-le Adriantot, acesta este raspunsul care il doriti. Tehnic si legislativ este posibil ca intr-un bloc fiecare consumator sa aiba alt furnizor, insa probabil va trece multa apa pe Dambovita pana se va transpune in fapta, din motive ce tin de caracterul mioritic.
Insa pana cand un consumator casnic din o tara sa poata primi de la un furnizor din alta tara va trece mai putin timp. Primele tentative se fac deja, dar pe o piata puternica se patrunde destul de greu, si este pe moment scump.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
kappauser, utilizator
@kappauser
Putin off-topic: totusi se mai aplica legea anti-monopolista.
Acum cativa ani, cei 3 mari producatori de ciment din Romania au luat o mica amenda de vreo 24 milioane EUR de la Consiliul Concurentei pentru ca se intelesesera referitor la pretul cimentului pe piata interna.
Problema e ca noi nu ne asumam raspunderea de a cere niste drepturi (cam asa a fost la inceput si cu portarea la telefonie mobila).
Legea e clara, reglementarile exista. Oare a incercat cineva sa-si schimbe furnizorul de energie electrica si a fost refuzat sau pus pe drumuri?
Sau doar facem supozitii si teorii (unele frumoase chiar, dar fara finalitate)
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
andrei2005, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? flori54 flori54 Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? Am 2 nuci pe domeniul public care acum sunt foarte masivi și ajung printre crengile de curent ... (vezi toată discuția)
Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Ce tarife incasati de la firmele de cablu?aveti abonamnt colectiv? unlocatar unlocatar As dori sa stiu ce tarife incasati de la firmele de cablu pentru acordul de cablare a locatarii scarilor dv. A ajuns in sfarsit si la noi o companie de cablu ... (vezi toată discuția)