Andreea Lisievici a scris:
....
Daca cesiunea e facuta catre o entitate care nu prezinta dovezi de solvabilitate (eventual un SRL strain, dintr-o tara in care nu se poate face nicio verificare), concomitent cu schimbarea administratorului, atunci e destul de clar ca operatiunea e facuta cu scopul "ingroparii datoriilor". La fel, e foarte posibil ca un creditor sa fi incredintat creditul in considerarea persoanei unuia sau mai multora dintre asociati.
Sigur ca reglementarea nu e tocmai cea mai fericita, insa ea pleaca de la o realitate constatata deja in ultimii ani.
@ Andreea Lisievici
Fiti amabila, va rog. Daca eu detin parti sociale la o firma care are datori, creditorii societatii nu vor putea recupera creditul de la mine. Indiferent daca eu, detinatorul de parti sociale sunt solvabil sau nu. Iar daca eu transmit aceste parti sociale unui alt personaj, indiferent de cine este acesta, creditorii nu pot recupera nici de la acesta. Nu persoana detinatoare a parti sociale raspunde de datoriile societati.
Iar daca se schimba administratorul, acesta poate fi tras oricand la raspundere daca a comis ilegalitati care au dus la indatorarea societatii.
Opozitia se poate face doar impotriva actelor comise de persoana care are datori. Adica daca societatea are datori si vrea sa instraineze din patrimoniu ceva, atunci creditorii se pot opune, acest lucru are sens.
Insa in cazul in care eu, ca si proprietar al unui bun (partile sociale) vrea sa le instrainez si nu am nici un fel de datori, cum isi poate permite cineva sa imi interzica acest lucru? Iar daca am datorii, atunci este logic ca cei ce m-au creditat sa se opuna.
Raman la parerea ca totul este o interpretare eronata a legii, care se rastalmaceste si se aplica abuziv.
Acest articol 202 (2*3) vrea sa impiedice acelasi lucru care se impiedica in cazul inscrierii unei ipoteci in cartea funciara. Exista un astfel de inscris, proprietarul cu datori nu va putea face instrainarea fara acordul creditorilor.
Iar in cazul unui SRL, societatea nu poate sa isi instraineze bunurile.
Facand o comparatie cu o SA, daca aceasta are datori, detinatorii de actiuni nu pot fi impiedicati sa isi instraineze actiunile altor persoane, indiferent daca noii detinatori sunt solvabili sau nu.