avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Care e situatia cu vanzarea firmelor cu datorii la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Care e situatia cu vanzarea firmelor cu datorii la buget?

Buna,

acceasi intrebare: Care e situatia cu vanzarea firmelor cu datorii la buget?
Stiu ca se fac smecherii cu vanzarea firmelor care au acumulat datorii la buget.

Eu personal vreau sa pun firma pe numele partenerului, care nu apare in acte. Eu sunt asociat unic si administrator. Avem datorii la anaf de circa 10.000 ron. Partenerul nu are probleme cu preluarea firmei, pentru ca el este care a facut vanzarile si inca n-a platit tvaul.

Cum sa procedez sa ies curat? Am inteles de la ORC ca sunt doua variante:
- vanzarea partilor sociale catre partener, care trebuie sa treaca de anaf si tine 60 de zile. Ceea ce n-am inteles este ca dupa ce am vandut firma, e a mea inca 60 de zile cu toate responsabilitatile? Sunt sanse macar ca cei de la anaf sa nu sisteze?

- 2) sa intre pe firma cu majorare de capital dupa care se face cesiunea partilor catre el, dar ar costa dublu fata de prima varianta.

Multumesc de sfaturi.
Cel mai recent răspuns: eriklud , utilizator 15:19, 12 Ianuarie 2011
Deci atunci daca mi se blocheaza cesiunea partilor sociale de catre anaf, ce pot face din punct de vedere legal?
Stimate Domn,

Doamna avocat Andreea v-a explicat cat se poate de clar. Transferul partilor sociale catre o alta persoana din afara societatii se realizeaza tocmai in ideea de a fi exonerat (iertat) de raspundere asociatul care se retrage din societate. Evident ca aceasta retragere se face numai dupa ce bunurile societatii vor fi fost anterior vandute si asociatul care se retrage isi va fi recuperat banii investiti.
Intrebati care este prejudiciul pe care il sufera creditorii? Raspunsul este foarte simplu. Creditorii, in cazul in care vor declansa procedura insolventei impotriva societatii in interesul recuperarii creantei lor prin scoaterea bunurilor societatii la licitatie publica, nu vor mai avea ce sa scoata la vanzare si nu isi vor mai putea recupera creanta.
Nici nu vor putea sa ceara pe calea actiunii pauliene anularea actelor incheiate in frauda creditorilor si readucerea bunurilor in patrimoniul societatii pentru ca asociatul le va fi incheiat antedatat, cu o data de acum 5 ani ca sa nu intre sub incidenta legii 85/2006.
Cam asta este "smecheria".
Cat despre celalatt asociat care a preluat partile sociale de la asociatul cedent, acesta nu raspunde decat in limita capitalului social subscris si varsat.

Cu deosebita consideratie,


Av. Toader Mihai
eriklud a scris:

Deci atunci daca mi se blocheaza cesiunea partilor sociale de catre anaf, ce pot face din punct de vedere legal?

Opozitia se judeca in instanta. Acolo aveti si dvs si contestatarul ocazia sa va sustineti pozitia, iar judecatorul decide in baza probelor administrate.
Bun si ce sanse am cu o datorie de 10.000 ron catre buget sa castig. Sunt precedente unde s-a castig deja? Va spun inca o data ca partenerul e constient de datorii pe care el le-a facut. Mai mentionez ca partenerul are deja o firma falimentara pe numele lui.
Nu cred sa existe vreun precedent. Prevederea e recenta, iar un litigiu nu se judeca in 2-3 luni.

Alte discuții în legătură

Opozitie anaf Miki P. Miki P. Buna ziua, am depus actele privind cesiunea unei societatii la Registrul Comertului si ANAF a facut opozitie deoarece exista o datorie . Noi in acelasi timp am ... (vezi toată discuția)
Opozitie la cesiune parti sociale ? eugen82 eugen82 sint asociat unic in SRL si doresc sa cesionez o parte din actiuni unei alte persoane pe care am numit-o recent administrator am inteles ca cesiunea se face ... (vezi toată discuția)
Cesionare parti sociale kappauser kappauser Care este pasajul, articolul sau textul din lege sau din OG 54/2010 care fac imposibila (interzic) cesionarea partilor sociale in cazul in care societatea are ... (vezi toată discuția)