avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Documentatie cadastrala si obtinere numar cadastral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Documentatie cadastrala si obtinere numar cadastral

Am cumparat in anul 1999 o casa cu teren inscrisa in Cartea funciara si avand nr.topo (in Oradea) doar ca acum pt a putea obtine o autorizatie de modificare se solicita si nr cadastral si viza ANCPI ( nu e suficient CF si nr.topo??). ANCPI nu acorda viza decat dupa executia unei documentatii cadastrale. La masuratori se pare ca exista mai mult teren cu aprox 6,6%, motiv pt care nu se receptioneaza documentatia. Am studiat diverse posibilitati de rezolvare. ANCPI inregistreaza doar difer de 2%, cf Ordin nr.634/2006 al Directorului general al ANCPI, sau 5% cu acordul vecinilor.
Mentionez ca limitele proprietatii sunt definite, prin gard, fara probleme cu vecinii, si detinem acte ale vechilor proprietari din anii 1945, cum ar fi o documentatie pt apa-canalizare si o autorizare de gard. Topograful autorizat mi-a zis ca nu pot sa fac altceva decat sa dau o declaratie prin care renunt la plusul de teren..Dar cum sa renunt? si in favoarea cui, cand nimeni nu revendica? Nu mi-e clar si oricum nu vreau sa renunt, dar as vrea sa rezolv problema.
In instanta as putea invoca uzucapiunea (jonctiunea posesorilor??) ?? Sau as putea solicita inscrierea in CF a situatiei reale cf masuratorilor, printr-o actiune in constatare si cu vecinii chemati martori? Sau alta solutie? Sau e posibil sa fie o greseala la CF , prin transformarea din stjp in mp? Cum pot verifica acest lucru?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:18, 28 Mai 2008
Art. 22 din Regulament privind continutul si modul de întocmire a documentatiilor cadastrale
în vederea înscrierii în cartea funciara spune ca:

Art.22 - Daca la receptia cadastrala se identifica diferente de suprafata, se
procedeaza astfel:
(1) În cazul în care suprafata din masuratori este mai mare decât suprafata din documentatia
cadastrala precedenta, sau în situatia în care aceasta nu exista, decât suprafata din act :
a) Pentru imobile împrejmuite :
i - Daca diferenta este de pâna la 2 %, documentatia cadastrala se receptioneaza si
suprafata din masuratori se înscrie în cartea funciara;
ii - Daca diferenta este între 2 si 5 % documentatia cadastrala se receptioneaza si
suprafata din masuratori se înscrie în cartea funciara doar daca este însotita de
proces-verbal de vecinatate, întocmit conform anexei nr. 17;
iii – Daca diferenta este mai mare de 5%, documentatia cadastrala se respinge,
rectificarea suprafetei urmând sa se faca prin hotarâre judecatoreasca definitiva si
irevocabila;

Deci e totusi nevoie de o actiune in instanta pentru rectificarea suprafetei?
Noua dezordine terminologica (escuze moi Alain, Pascal) in care se zbate (i.e. dezbate) problema inscrierilor in CF in urma intocmirii documentatiilor cadastrale nu-si gaseste rezolvarea in dispozitiile pline de intelpciune si adanca cunoastere ale directorului general ANCPI (care a emis Ordinul 634/2006).
In legea nr. 7/1996, act normativ de nivel superior, rectificare = chestiuni de drept, fac obiectul inscrierii in CF modificare = chestiuni de fapt, aspecte tehnice
In ordinul 634/2006 modificare (in sensul L 7/96) = rectificare.
Actiunea civila se poate intemeia strict si limitativ pe doua ipoteze (art. 109 sau 111 Cod civ, in functie de imprejurarea daca se tinde sau nu la protejarea dreptului sau interesului pe calea executarii silite), si ambele "vorbesc" despre probleme de drept.Asadar, constatarea unei stari de fapt daca nu se invoca un drept impotriva unei alte persoane ori nu se neaga un drept al altei persoane (insa suntem avocati si putem gasi intotdeauna un artificiu prin care sa chemam in judecata pe cineva) nu este de competenta instantelor ci, in speta, de competenta expertilor.
In marea sa intelepciune dir. gen. ANCPI nu si-a pus probleme de genul: Cu cine sa se judece? Pentru ce sa se judece? De ce sa se judece? ci cu multa intelegere si caldura sufleteasca fata de problemele contribuabililor a dispus, in cea mai pura traditie a administratiei - a se vedea in acest sens cazul Pontius Pilatus si conflictul negativ de competenta intre Ana si Caiafa - sa mearga oamenii la judecata pentru ca sa nu aiba ei (ANCPI) nici o raspundere.
Qvo vadis?
eu am o problema similara.

am un apartament la care i-am calculat foarte concret suprafata utila, cu 2 rulete diferite,
si de exemplu mi-au dat dimnesiunile celor 2 camere 4.00 x 6.60 respectiv 4.28 x 5.40

insa in RLVul apartamentului (schita) alaturata contractului de cumparare-vanzare prin
care am cumparat apartamentul, suprafetele sunt doar 3.54 x 6.11 respectiv 3.93 x 5.02

adica diferentele sunt imense, de ordinul a cate jumatate de metru...

tinand seama ca un nou cadastru ma costa foarte mult timp (5 saptamani de asteptare)
si am inteles ca de multe ori cadastristu tb doar sa "scoata" aceeasi suprafata care
apare in RLVul (schita veche), ma intreb ce solutii concrete si rapide am
ca sa apara suprafata REALA si nu una ciopartita, ireala, si cu mult mai mica :(:(


va multumesc anticipat

Daca l-ati avea pe topometrimesul meu, acesta v-ar spune sa dati declaratie, ca cedati suprafata in plus!!! si v-ati trezi cu primaria -coproprietar...Lasand gluma, eu cred ca la apartament nu e ca la casa, eu cred ca e greseala si asta chiar puteti afla, daca e bloc dinainte de 1989, acestea au fost proiectate de fostele Institute de proiectari Judetene (IPJ), in Oradea se numeste S.C. Proiect Bihor. Trebuie sa le solicitati lor documentatia, se poate cere contra cost...Oricum dvs nu va poate spune ca ati mutat apartamentul, cum mi-a spus mie ca am mutat casa!!! (o casa de prin anul 1920).
Si vedeti ca acum mai e o problema, se cearta cei autorizati de ANCPI si cei din Ordinul Geodezilor...Trebuie vazut pt ca se pare ca topografilor autorizati de ANCPI, le-a expirat autorizatia in 20.03.2008, cf Legii 16/2007.A aparut recent si o OU de modificare a legii 16/2007. Nu se stie...La noi...ca in Romania...
Citind discutiile de mai sus imi dau seama cu groaza ca problemuta mea este de fapt o MARE PROBLEMA www.avocatnet.ro/images/smil...
[#-o] Despre ce este vorba? Pe scurt: in 2003 am cumparat o casa cu grajd, sopru si terenul aferent(752mp) cu 10 mil lei intr-un catun de munte(ziceam ca fac o investitie pe termen lung). La acea data, am sesizat ca datele din extrasul de carte funciara,necesar pentru contractul de v-c, nu corespundeau cu realitatea din teren( casa era din BCA nu din lemn si avea 2 camere nu una), dar taxele notariale mai mici m-au facut sa trec cu vederea. In plus, vanzatorul mi-a spus ca si-a renovat casa in 1993 si are autorizatiile necesare de la primarie, dar varsta, birocratia si dezinteresul nu au fost un sprijin pentru initierea demersurilor de intabulare. Anul acesta, platind impozitul am solicitat si un certificat de atestare fiscala pentru a vedea cu ce figurez la rolul nominal unic. Astfel am aflat ca platesc impozit pentru o casa din caramida arsa(64mp), 3anexe(in total 80mp), curte 56 mp, intravilan arabil 600mp - imobile si terenuri care reflecta perfect realitatea. Intrebarea mea, naiva as spune, este: care sunt pasii de urmat(de preferat cei mai ieftini) pentru ca in final in CF, rolul nominal unic si in titlul de proprietate(cand il voi solicita) sa fie trecute imobilele si terenul pentru care platesc impozit?

Alte discuții în legătură

Rectificare carte funciara? pe cine chem in judecata Borza Borza [b]Speta>[/b] Proprietarul unui imobil are inscrisa in CF o suprafata de 230 mp in urma masuratorii facuta de un ing cadastrist in realitate este de 360 mp. ... (vezi toată discuția)
Punerea in posesie coca_ab coca_ab am o casa cu gradina aferenta.dupa 1990 am fost pusi in posesie cu terenul de sub casa ,am primit un ordin al prefectului prin care ni se dadea si gradina dar ... (vezi toată discuția)
Teren mai mare decat in cf je_suis je_suis anul trecut am luat un teren pt contructia unei case. In CF sunt cu vreo 180m2 mai putin decat ridicarea topo pe care o avea proprietarul. Eu am obtinut ... (vezi toată discuția)