avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme consum apa

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: am un apartament inchiriat unei SC ca locuinta de serviciu, apartament dotat cu apometre si repartitoare de caldura. Intr-o perioada de doua-trei luni, persoana care a locuit acolo nu a predat administratorului indecsii la contoarele de apa, astfel ca am fost trecuta la plata intretinerii pausal. Intre timp, am convenit cu firma ca o data pe luna sa predau eu indexul pentru a preintampina astfel de situatii. Asadar, am predat indecsii in luna nov., iar mai apoi in feb., respectiv martie. Administratorul refuza sa faca vreo recalculare a intretinerii din lunile anterioare (consumul pausal este de 3-5 mc apa/luna, in timp ce consumul real din perioada nov. - feb. este de 1 mc, adica 1/3 mc!) pe motiv ca nu are hartie!! :O Mie nu prea mi se pare corect sa platesc pierderile de apa din bloc, insa nici nu cunosc legea in domeniu. Administratorul mi-a ras in nas si mi-a recomandat sa-l reclam la OPC! #-o Are dreptate administratorul asta comunist?!
X-( Pai tocmai asta vrea sa faca ... sa ma convinga ca asa e normal ... sa platesc de doua ori acelasi lucru! Bunul simt al adm., logica ... hai sa fim seriosi ...
Ai dreptul ca, in 10 zile de la data afisarii listei de plata, sa contesti modul in care ti s-a calculat consumul de apa. Contestatia o adresezi in scris presedintelui, care este obligat sa iti raspunda in terment de 7 zile. Daca nu iti raspunde, te adresezi biroului de relatii cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei. De asemenea, poti solicita si o expertiza financiar contabila, si cu siguranta vatafii care conduc asociatia ta vor deveni mai politicosi. Eu am aplicat metoda asta, cu succes.
Exact aceeasi problema o am si eu:
Locuiesc cu chirie (legal!) intr-un apartament de aprox 3 ani.
Pana anul acesta nu am depus niciodata indexul apometrelor chiar daca acestea sunt montate si sigilate. De fapt problema se refera doar la apa calda, deoarece apa rece oricum se calculeaza la pausal.
Vazand ca apa calda ma costa foarte mult, am inceput hotarat sa depun indexele lunar. La intretinerea de acum 2 luni am observat ca am avut de platit 8mc apa calda (atat a estimat administratorul), suma care (culmea!) aparea pe liste la coloane contorizati, nu la necontorizati.
Problema mea este in felul urmator: dupa acea luna cu 8 mc am depus primul index (in care bineinteles nu aveam cu ce sa compar deoarece nu stiam indexul initial de la inceputul lunii). Apare astfel in luna urmatoare consum 0 (cum de altfel ma si asteptam).
Depun urmatoarea luna indexul (cu consumul calculat de aceasta data = 1mc) si observ la intretinere ca am de platit acel 1 mc.
Daca nu s-au depus indecsii, nu e normal ca administratorul sa puna un estimat, dar ulterior acestia sa se regularizeze?
Avand in vedere ca nu stau f mult in acel apartament consumul lunar este undeva la 1mc/luna.
Daca timp de 2-3 administratorul mi-a pus cate 8mc/luna inseamna ca am platit sute de metri cubi pana acum. In ciuda acestui consum pe care l-am platit apometrele mele sunt undeva la 15 mc fiecare.
Eu nu vreau acum sa-mi dea cineva banii inapoi, dar logic mi se pare ca din moment ce esti trecut la contorizati, ti se pune un estimat lunar. Sa presupunem ca acest estimat a ajuns la 100mc/apometru. Daca la mine fiecare apometru are indexul 15mc, nu e normal ca pana ce ajung la 100mc sa nu mai platesc nimic?
Adica am platit atata timp sute de mc, si in momentul in care re-incep sa declar indecsii uitam tot ce am platit pana atunci si platesc consumul lunar normal??

Ce ma sfatuiti sa fac?
In baza carei legi pot cere sa-mi refaca acele calcule?

Repet, nu vreau banii inapoi, ci doar sa mi se ia in considerare consumul deja platit.

Multumesc,
Regularizarea implica in afara de calculul pentru dv si incarcarea celorlalti in luna cand aduceti indexul. Unii poate au vandut, s-au mutat si nu mai locuiesc acolo si vor plati actualii, care nu au nici o vina ca dv nu ati adus la asociatie lunar consumul. Apoi daca la adunarea generala s-a stabilit un anumit mod de calcul al pierderilor aceea este legea pe care o cautati si va lamuriti. La noi cine aduce consumul lunar plateste conform apometrului proprii. Cei care nu aduc consumul lunar suporta diferenta dintre factura si suma apometrelor personale raportate lunar. Asa ave pausal de 3 sau 9-10 metru cubi de persoana de la luna la luna. Proprietarii au stabilit in adunarea generala si faptul ca la aducerea indexului dupa o pauza se merge in continuare fara a recalcula din urma. Asa s-au disciplinat multi. Oricum consumatorul are si posibilitatea sa aduca un alt index fata de cel real si sa-si regularizeze singu treptat fara a spune administratorului nimic deoarece acesta citeste efectiv apometrele o data pe an.
Deci cel mai comod este sa va regularizati singur cantitatea de apa consumata si va recuperarti banii treptat prin neplata a ceea ce consumati acum dar fara stirea conducerii asociatiei.
Am inteles aceste aspecte dar intrebarea mea este totusi: atat timp cat esti contorizat, fie ca depui indexul sau nu, in fisa apartamentului ar trebui sa se pastreze indexul lunar, nu? (chiar daca acest index a fost estimat de administrator la pausal). Cum as putea sa regularizez declarand alt index, daca administratorul uita tot ce s-a inregistrat pana incep sa redepun indexul?
Spre exemplu el a estimat probabil pana undeva la 100mc index la fiecare apometru. Eu am depus un index de 15mc, n-am platit nimic, si cand am depus urmatorul cu 16mc deja mi-a calculat 1mc de plata. Pai cu aia 100-15mc pe care deja i-am platit ce facem?
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2008
delpiero, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)
Tabel lunar cu plata la intretinere ContSters94817 ContSters94817 In fiecare luna in tabelul afisat cu intretinerea apare rubrica cu indexul citit de proprietar pe apometre la apa calda si apa rece si suma aferenta ... (vezi toată discuția)
Penalitati la diferenta apa calda consumata daniel_toma daniel_toma Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de ... (vezi toată discuția)