avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme consum apa

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: am un apartament inchiriat unei SC ca locuinta de serviciu, apartament dotat cu apometre si repartitoare de caldura. Intr-o perioada de doua-trei luni, persoana care a locuit acolo nu a predat administratorului indecsii la contoarele de apa, astfel ca am fost trecuta la plata intretinerii pausal. Intre timp, am convenit cu firma ca o data pe luna sa predau eu indexul pentru a preintampina astfel de situatii. Asadar, am predat indecsii in luna nov., iar mai apoi in feb., respectiv martie. Administratorul refuza sa faca vreo recalculare a intretinerii din lunile anterioare (consumul pausal este de 3-5 mc apa/luna, in timp ce consumul real din perioada nov. - feb. este de 1 mc, adica 1/3 mc!) pe motiv ca nu are hartie!! :O Mie nu prea mi se pare corect sa platesc pierderile de apa din bloc, insa nici nu cunosc legea in domeniu. Administratorul mi-a ras in nas si mi-a recomandat sa-l reclam la OPC! #-o Are dreptate administratorul asta comunist?!
gaskoe a scris:

Normal ar fi trebuit sa faca regularizarea indexului apometrului. De exemplu:

Consum normal de 1 mc apa rece/luna.

Index apometru: 200.

Consum trecut la pausal: 5 mc/luna, pentru fiecare luna (sa zicem nov, dec, ian), adica figurati in fisa cu index 215 la apometru.

In luna februarie si martie, daca ati dat cite 1 mc/luna, nu ar mai trebui sa va ia banii pina nu ajungeti la 215 (asta daca nu mai luati un pausal intre timp). Solocitati in scris presedintelui regularizarea indexului, sub forma unei contestatii. Este obligat sa va raspunda, de preferat in scris, in termen de 7 zile. Daca nu va satisface raspunsul, faceti o sesizare catre primarul din localitate. Nu va certati cu adminii care se cred vatafi. Pierdeti timpul inutil si va mai si enervati. Sa vedeti ce bucurosi vor fi cind le vine placinta de "sus".

Dar nu vi se pare normal sa dea in fiecare luna indexul apometrului?Daca toti proprietari ar face asa(ar da indexurile o data la cateva luni)noi cei corecti ar trebui sa suportam pretul mc. mai mare,pentru ca respectivului sa i se faca recalcularea?Pai atunci o sa fac si eu asa daca legea ne permite si o sa ii fac apoi reclamatie administratorului la primarie ca nu vrea sa imi recalculeze mc.,pentru ca eu sufar de nesimtire si nu ii predau lunar consumul.Pai e frumos d-le sa-l inveti asa in loc sa ii spui sa fie civilizat si sa faca ceea ce trebuie?Si acel administrator ar fi trebuit sa il factureze pe consum pausal asa cum prevede legea,"Norma de consum fara contor individual pe Bucuresti de 10 m.c./persoana/luna la apa rece si de 7 m.c./persoana/luna la apa calda " si proprietarul putea sa se duca si la mama primarului.Cerem corectitudine de la adm.si pres. de bloc.Dar noi suntem corecti?Cand o sa invatam sa ne respectam unii pe altii,atunci si treburile or sa mearga bine in asoc.de prop.
daca exista normative,daca exista condominiu,si se arata ca se poate face si la trei luni reglarea citirilor,iar pierderile - dif dintre apometre si cel general se imparte pe suprafata...tuturor ,de ce sa plateasca unul pentru ceilalti..care sunt ..corecti...cum se dovedeste ca ceilalti au dat citirile? cata spaga i a un adm care inchide ochii la unii proprietari corecti? Cati administratori si cei din comitet respecta legislatia?
de ce un proprietar care nu este in localitate sa plateasca furtul celor ..corecti..? si domnule ..adrian tot..hotararea din asociatia pe care o conduceti...a modificat statutul cu noua hotarare?
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2008
ContSters43672, utilizator
musac a scris:

daca exista normative,daca exista condominiu,si se arata ca se poate face si la trei luni reglarea citirilor,iar pierderile - dif dintre apometre si cel general se imparte pe suprafata...tuturor ,de ce sa plateasca unul pentru ceilalti..care sunt ..corecti...cum se dovedeste ca ceilalti au dat citirile? cata spaga i a un adm care inchide ochii la unii proprietari corecti? Cati administratori si cei din comitet respecta legislatia?
de ce un proprietar care nu este in localitate sa plateasca furtul celor ..corecti..? si domnule ..adrian tot..hotararea din asociatia pe care o conduceti...a modificat statutul cu noua hotarare?

Care este actul normativ cu regularizarea consumului la trei luni?
Citirile se aduc de cei corecti pe un tabel lunar pe care semneaza administratorul si care ramane la proprietar iar proprietarul semneaza pe un tabel identic ce ramane la administrator in dosar.
Aranjati un flagrant cu spaga de care faceti caz!
Toti administratorii trebuie sa respecte legea, altfel schimbati-i din functie sau daca incalca mai grav legea faceti plangere penala . Pe cei din comitet nu-i mai alegeti si eventual autopropuneti-va ca presedinte, cenzor.
Referitor la schimbarea statului in urma unei hotarari a adunarii generale va pot raspunde in multe feluri : da, am schimbat statutul; nu, nu am schimbat statutul pentru ca in statutul nostru am prevazut ca adunarea generala poate sa ia anumite hotarari in interesul proprietarilor fara a modifica statutul.

Consum trecut la pausal: 5 mc/luna, pentru fiecare luna (sa zicem nov, dec, ian), adica figurati in fisa cu index 215 la apometru.

I

Dar nu vi se pare normal sa dea in fiecare luna indexul apometrului?Daca toti proprietari ar face asa(ar da indexurile o data la cateva luni)noi cei corecti ar trebui sa suportam pretul mc. mai mare,pentru ca respectivului sa i se faca recalcularea?Pai atunci o sa fac si eu asa daca legea ne permite si o sa ii fac apoi reclamatie administratorului la primarie ca nu vrea sa imi recalculeze mc.,pentru ca eu sufar de nesimtire si nu ii predau lunar consumul.Pai e frumos d-le sa-l inveti asa in loc sa ii spui sa fie civilizat si sa faca ceea ce trebuie?Si acel administrator ar fi trebuit sa il factureze pe consum pausal asa cum prevede legea,"Norma de consum fara contor individual pe Bucuresti de 10 m.c./persoana/luna la apa rece si de 7 m.c./persoana/luna la apa calda " si proprietarul putea sa se duca si la mama primarului.Cerem corectitudine de la adm.si pres. de bloc.Dar noi suntem corecti?Cand o sa invatam sa ne respectam unii pe altii,atunci si treburile or sa mearga bine in asoc.de prop.
[/quot
daca ai sti putina aritmetica vei observa ca nu vei plati mai mult daca se regularizeaza indexul apometrelor,daca o luna vei plati mai mult,cealalta vei plati mai putin...
Si o intrebare..pt cei care disciplineaza pe cei rauvoitori din asociatii..daca este un apometru general pt 4 scari,iar la o scara este o defectiune la subsol si sunt pierderi mari de apa..de ce ar trebui sa platesc eu ,care sunt un indisciplinat si un incorect,de la alta scara,care nu am dat citirile apometrelor.
Si daca adunarile generale hotarasc diferite forme de a..disciplina indisciplinatii...ce rost mai au celelalte legi aparute?
Daca o lege spune una..adunarea gen care are dreptul de a hotara orice spune alta,in fata instantei legea sau o hatarare are prioritate?
Si cum se poate verifica,ca administratorul nu a semnat tabelul unui proprietar la o bere?acesta fiind bun prieten sau in comitet..si..cine verifica daca cei care dau citirile sunt exacte,ca sa nu mai plateasca cei disciplinati..vezi anyme..si daca au sigiliile intacte?...si mai ales daca s cele originale?
musac a scris:

I

Dar nu vi se pare normal sa dea in fiecare luna indexul apometrului?Daca toti proprietari ar face asa(ar da indexurile o data la cateva luni)noi cei corecti ar trebui sa suportam pretul mc. mai mare,pentru ca respectivului sa i se faca recalcularea?Pai atunci o sa fac si eu asa daca legea ne permite si o sa ii fac apoi reclamatie administratorului la primarie ca nu vrea sa imi recalculeze mc.,pentru ca eu sufar de nesimtire si nu ii predau lunar consumul.Pai e frumos d-le sa-l inveti asa in loc sa ii spui sa fie civilizat si sa faca ceea ce trebuie?Si acel administrator ar fi trebuit sa il factureze pe consum pausal asa cum prevede legea,\"Norma de consum fara contor individual pe Bucuresti de 10 m.c./persoana/luna la apa rece si de 7 m.c./persoana/luna la apa calda \" si proprietarul putea sa se duca si la mama primarului.Cerem corectitudine de la adm.si pres. de bloc.Dar noi suntem corecti?Cand o sa invatam sa ne respectam unii pe altii,atunci si treburile or sa mearga bine in asoc.de prop.
[/quot
daca ai sti putina aritmetica vei observa ca nu vei plati mai mult daca se regularizeaza indexul apometrelor,daca o luna vei plati mai mult,cealalta vei plati mai putin...
Si o intrebare..pt cei care disciplineaza pe cei rauvoitori din asociatii..daca este un apometru general pt 4 scari,iar la o scara este o defectiune la subsol si sunt pierderi mari de apa..de ce ar trebui sa platesc eu ,care sunt un indisciplinat si un incorect,de la alta scara,care nu am dat citirile apometrelor.
Si daca adunarile generale hotarasc diferite forme de a..disciplina indisciplinatii...ce rost mai au celelalte legi aparute?
Daca o lege spune una..adunarea gen care are dreptul de a hotara orice spune alta,in fata instantei legea sau o hatarare are prioritate?
Si cum se poate verifica,ca administratorul nu a semnat tabelul unui proprietar la o bere?acesta fiind bun prieten sau in comitet..si..cine verifica daca cei care dau citirile sunt exacte,ca sa nu mai plateasca cei disciplinati..vezi anyme..si daca au sigiliile intacte?...si mai ales daca s cele originale?

D-le musac,nu am inteles mare lucru din ce ati scris,dar am sa va raspund la cateva intrebari pe care le-am citit printre randuri.
- Stiu putina aritmetica si va dau un caz concret.Proprietarul de la apart.x nu a declarat indexul apometrelor trei luni.Administratorul ii pune lunar un index de 15 mc,fara sa ii faca o medie a consumului apart.respectiv(el avand o fisa cu toate indexurile declarate de proprietar) sau pausal asa cum prevede legea.In lunile respective pretul mc nu a trecut de 3.5 lei.Luna aceasta vine prop. apart.x cu gura mare cum ca el vrea sa ii faca recalcularea ca el nu a consumat atat si ca adm.i-a pus metri cubi din burta(nu ca el a fost nesimtit timp de trei luni nedeclarand consumul).
I s-a facut recalcularea el nemaiplatind nimic pentru ca avea mai multi mc platiti decat consumati(fapt constatat si verificat de administrator,presedinte si un vecin de pe scara).Deci proprietarul respectiv si-a platit in avans cu 3.5 lei mc.si noi fraieri care dam in fiecare luna indexul am platit cu 5.5 lei mc.luna asta.Cata aritmetica trebuie sa stiu ca sa ma simt pacalita?
- Nu exista nici o lege si nici nu cred ca in adunarea generala se voteaza ca unii proprietari sa dea indexul la trei luni.Nu sunt administrator,nici presedinte dar ca sa nu fiu pacalita(si in cazul expus mai sus am cerut recalcularea listelor de plata)ma pun la punct cu tot ce este nou in materie da asociatii de proprietari.
- Nu cred ca se poate semna tabelul unui prop.la o bere pentru ca in asoc,din care fac parte s-a hotarat in adunarea generala ca o data la trei luni adm.,pres.,si un propr.sa mearga in ap.pentru a confrunta indexul de pe fisa cu cel de pe apometre,daca sigiliile sunt intacte si acolo unde au existat suspiciuni,prop. respectivi au fost pusi sa dea drumul la masina de spalat,sa traga apa la wc,etc.Asta cu originalitatea sigiliilor,hai ca e de tot rasul.Apometrele au fost montate de diferite firme,ca de...asa e la noi ,cand vor unii nu vor altii si invers.Doar acu n-o sa se duca adm.sau pres.sa i-a mostre de la toate.Unele lucruri mai tin si de cinstea si constiinta noastra.Acum daca or exista alte metode prin care se fura apa si noi nu le stim,asta e.
- Iar norma de consum pe care v-am citat-o in primul mesaj,nu am inventat-o eu."Regulamentul pentru calculul valorii consumului de apa rece si calda in blocurile cu apartamente contorizate individual " il gasiti pe site-ul fapr-ului si acolo se specifica "Norma de consum fara contor individual pe Bucuresti de 10 m.c./persoana/luna la apa rece si de 7 m.c./persoana/luna la apa calda".
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)
Tabel lunar cu plata la intretinere ContSters94817 ContSters94817 In fiecare luna in tabelul afisat cu intretinerea apare rubrica cu indexul citit de proprietar pe apometre la apa calda si apa rece si suma aferenta ... (vezi toată discuția)
Penalitati la diferenta apa calda consumata daniel_toma daniel_toma Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de ... (vezi toată discuția)