avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme consum apa

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: am un apartament inchiriat unei SC ca locuinta de serviciu, apartament dotat cu apometre si repartitoare de caldura. Intr-o perioada de doua-trei luni, persoana care a locuit acolo nu a predat administratorului indecsii la contoarele de apa, astfel ca am fost trecuta la plata intretinerii pausal. Intre timp, am convenit cu firma ca o data pe luna sa predau eu indexul pentru a preintampina astfel de situatii. Asadar, am predat indecsii in luna nov., iar mai apoi in feb., respectiv martie. Administratorul refuza sa faca vreo recalculare a intretinerii din lunile anterioare (consumul pausal este de 3-5 mc apa/luna, in timp ce consumul real din perioada nov. - feb. este de 1 mc, adica 1/3 mc!) pe motiv ca nu are hartie!! :O Mie nu prea mi se pare corect sa platesc pierderile de apa din bloc, insa nici nu cunosc legea in domeniu. Administratorul mi-a ras in nas si mi-a recomandat sa-l reclam la OPC! #-o Are dreptate administratorul asta comunist?!
anyme a scris:

#-o Imi pare nespus de rau ca nu va pot afisa aici chitanta care provine din chitantierul asociatiei si in care este trecut numele lucratorului,adresa,suma achitata,si pentru ce a achitat aceasta suma(reprezentand plata la reparat teava comuna subsol coloana principala/Iunie).

Pe chitante scrie: s-a incasat de la ..numele platitorului........., suma de..xxx lei.... etc..
Semneaza de incasat ....casieru...l, nu platitorul.
In situatia in care cineva executa o lucrare trebuie sa fie platit de asociatie, deci chitanta trebuie sa provina de la cel care presteaza munca si incaseaza banii. Acesta elibereaza chitanta nu asociatia.
Daca lucrarea s-a facut in baza unui contract se poate achita valoarea acesteia prin stat de plata salarii, borderou de plati, dispozitie de plata, etc pe care lucratorul semneaza ca a primit suma respectiva. Pe baza unui asemenea document aprobat de presedinte, administratorul sau casierul face plata si scade suma din registrul de casa.
adriantot a scris:

Pe chitante scrie: s-a incasat de la ..numele platitorului........., suma de..xxx lei.... etc..
Semneaza de incasat ....casieru...l, nu platitorul.
In situatia in care cineva executa o lucrare trebuie sa fie platit de asociatie, deci chitanta trebuie sa provina de la cel care presteaza munca si incaseaza banii. Acesta elibereaza chitanta nu asociatia.
Daca lucrarea s-a facut in baza unui contract se poate achita valoarea acesteia prin stat de plata salarii, borderou de plati, dispozitie de plata, etc pe care lucratorul semneaza ca a primit suma respectiva. Pe baza unui asemenea document aprobat de presedinte, administratorul sau casierul face plata si scade suma din registrul de casa.

Asa stiam si eu,dar administratora incearca prin tot felul de tertipuri sa ma pacaleasca,sa imi faca zile negre doar,doar"o sa tac dracului o data din gura si o sa imi vad de treaba mea"dupa cum a spus d-na adm.Ca sa o pot combate in tampeniile pe care le face si le spune,eu trebuie sa vin cu documente pentru ca altfel nu ia nimic in seama.Am apelat si la fapr pentru ajutor.Asta e raspunsul lor:
Buna ziua,

consultanta acordam numai membrilor FAPR cu cotizatia la zi. Pentru
ceilalti informatii pe www.fapr.ro. sau in manualele editate de FAPR.

La primarie daca apelezi nu ii face nimeni nimic si pe deasupra se mai si razbuna pe cel care ii face reclamatie.Data trecuta reclamatia a fost anonima trimisa de cineva pe e-mail la primarie,dar ea m-a banuit pe mine si noaptea mi-a taiat cauciucul la masina.Asa ca...incep sa cred ca ma lupt cu morile de vant.
anyme
"Regulamentul pentru calculul......" pe care il recomanzi sa fie luat de la F.A.P.R., cred ca este aplicabil numai asociatiilor care fac parte din federatie, pentru celelalte poate avea nu caracter orientativ. Eu as dori un act normativ aplicabil tuturor asociatiilor de proprietari din Ro., un regulament clar care sa-i dea peste mana acelui administrator care confunda asociatia cu propria-i mosie. As dori un act care sa aduca la unisoni FAPR, HABITAT, primarii, ANRSCE.
LocatarB a scris:

anyme
"Regulamentul pentru calculul......" pe care il recomanzi sa fie luat de la F.A.P.R., cred ca este aplicabil numai asociatiilor care fac parte din federatie, pentru celelalte poate avea nu caracter orientativ. Eu as dori un act normativ aplicabil tuturor asociatiilor de proprietari din Ro., un regulament clar care sa-i dea peste mana acelui administrator care confunda asociatia cu propria-i mosie. As dori un act care sa aduca la unisoni FAPR, HABITAT, primarii, ANRSCE.

Imi pare rau sa va dezamagesc, dar nu exista un alt regulament referitor la calculul pierderilor de apa,decat cel de pe site-ul FAPR-ului si nu cred ca este aplicabil numai asociatiilor care fac parte din federatie.Din cate am inteles eu,acela este un regulament emis de ANRSCE si nu de FAPR si este aplicabil pentru toate asociatiile.

Am gasit in Normele metodologice de aplicare a Legii 230 o referire la caldura:
Art. 41. - (1) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normei tehnice şi metodologiei elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.
(2) În cazul distribuţiei orizontale a energiei termice pentru încălzire, diferenţa dintre consumul înregistrat de contorul montat la branşament şi suma consumurilor înregistrate de contoarele individuale montate la nivel de apartament reprezintă consum comun şi se repartizează proporţional cu cota indiviză

Banuiesc ca metoda este valabila si pentru apa calda/rece.

Cred ca A.N.R.S.C. este autoritatea care ar trebui sa emita norme clare, fara calcule sofisticate, tinand cont de puterea de intelegere a celor carora li se adreseaza. Cred ca s-a acumulat suficienta experienta la A.N.R.S.C. incat sa eleboreze si normele promise in Legea 230/2007.
A fost o perioada in care atata s-a afirmat si repetat rolul benefic al acestui apometru, incat si eu am fost contagiat. Am montat apometre sperand ca voi plati ceea ce consum. Ce pacaleala pentru noi, si ce benefic pentru altii! Intr-un condominiu construit pentru consum pausal, aparitia acestor apometre a dus numai la discutii intermitente intre proprietari, dezbinare, acuzatii, fara sa rezolve acea asa-zisa risipa de apa. Nu am auzit ca intr-un bloc, totalul consumului inregistrat de apometre sa coincida cu consumul facturat de furnizor, din multiple motive. Nu mai spun de problemele de higiena. Sunt administratori care s-au saturat sa mai citeasca apometrele din cauza WC urilor la care nu se foloseste apa. Nici nu mai realizam unde am ajuns! In condominii ar trebui sa se impuna includerea in lista de plata a unei cantitati minime de apa. Cand vezi consumuri de 0,050 m.c. nu poti sa nu iti pui intrebari.

Alte discuții în legătură

Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)
Tabel lunar cu plata la intretinere ContSters94817 ContSters94817 In fiecare luna in tabelul afisat cu intretinerea apare rubrica cu indexul citit de proprietar pe apometre la apa calda si apa rece si suma aferenta ... (vezi toată discuția)
Penalitati la diferenta apa calda consumata daniel_toma daniel_toma Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de ... (vezi toată discuția)