dle marius, doriti sa dati amanunte tehnice, dar stati prost cu alate amanunte tehnice si matematice.
Orice apometru are eroare, chiar si nou. Prima mare diferenta apare datorita claselor de precizie diferite. Apometrele de bransament au clasa de precizie superioara celor individuale( clasa C fata de A). Deja apare o diferenta din start de 4-5%. Un apometru prin care au trecut deja peste 500 mc de apa are eroare de pana la 5%, iar la peste 1000mc de apa deja nici nu se mai stie( 8-10%?).
conform algoritmului dvs, la fiecare 500 mc consumati se dubleaza eroarea. astfel:
- la 500 mc eroarea este de 4-5%
- la 1000 mc eroarea va fi de 8-10%
- la 2000 mc eroarea va fi de 16-20%
- la 4000mc eroarea va fi de 32-40%
- la 8000mc eroarea va fi de 64-80%
ajungind ca eroarea (in procente) sa depaseasca 100% dupa 8000mc. rationamentul l-am facut la fiecare dublare a consumului anterior, nu la 500mc apa consumata (unde la 3000mc eroarea procentuala ar fi depasit 100%)
INDIFERENT de cantitatea de apa consumata, procentul ramine aproximativ acelasi (sa zicem 5%), numai ca difera numarul de mc consumati:
-la 500mc, eroare 25mc, 5%in procente
-la 1000mc, eroare de 50mc, 5% in procente
-la 2000mc, eroare de 100mc, 5% in procente
-la 4000mc, eroare de 200mc, 5% in procente
-la 8000mc, eroare de 400mc, 5%in procente, etc
intr-adevar, de la anumite cantitati de apa care trec prin contor, procentul de eroare poate creste, dar nu are cum sa depaseasca 10-15% niciodata. dealtfel, poate ca nu stiti, dar verificarea metrologica a contoarelor de apa se face la 3 ani la INM (institului national de metrologie) si nimeni nu are cum sa depaseasca 2000mc in 3 ani decit daca are mari probleme cu instalatia sanitara.
Cum s- ar putea imparti corect pierderile? Calcule procentuale in functie de consumul individual( un anumit procent; ex. 5%), iar restul impartit egal( pierderile reale a caror cauza nu ati descoperit- o, deci nu- i nimeni de vina)
daca nu ma insel, parca doamna elga a gasit o metoda mai buna de impartire a pierderilor de apa, intr-un alt topic, daca nu ma insel:
- costul facturii respective se imparte la numarul total de mc rezultat din citiri, rezultind un pret pe mc citit de fiecare, dupa care se inmulteste cu citirea fiecaruia. in acest fel, fiecare plateste proprotional cu ceea ce a consumat. pentru ca sint persoane care stau mai putin pe acasa si au consum mai mic decit un altul care are acelasi numar de persoane trecut la intretinere, dar sta toata ziua acasa si se balaceste avind, poate, un consum dublu sau triplu fata de primul. oricum, administratorul ar trebui sa-si faca treaba si sa verifice consumurile fiecaruia la un anumit interval de timp, precum si starea sigiliilor si eventuale minarii facute de proprietari.
Sau pentru fiecare contor in parte procentul in functie de vechimea lui( sa- l vad pe administratorul care ar face asta)- repet: vechime inseamna mc apa, nu ani
in 90% din cazuri, contorul general are o vechime mai mare decit contoarele individuale, deci o eroare posibila mai mare. ca sa va citez iar "vechime inseamna mc apa, nu ani"
precum ati spus, FAPR a formulat numai niste RECOMANDARI, nu norme de calcul, aceasta stind in atributia altor organe ale statului. recomandarile au numai un caracter orientativ, dar nu sint litera de lege, desi nici macar legea nu o respecta anumiti presedinti si administratori de bloc, unii dintre ei fiind chiar prezenti pe acest forum