avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme consum apa

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: am un apartament inchiriat unei SC ca locuinta de serviciu, apartament dotat cu apometre si repartitoare de caldura. Intr-o perioada de doua-trei luni, persoana care a locuit acolo nu a predat administratorului indecsii la contoarele de apa, astfel ca am fost trecuta la plata intretinerii pausal. Intre timp, am convenit cu firma ca o data pe luna sa predau eu indexul pentru a preintampina astfel de situatii. Asadar, am predat indecsii in luna nov., iar mai apoi in feb., respectiv martie. Administratorul refuza sa faca vreo recalculare a intretinerii din lunile anterioare (consumul pausal este de 3-5 mc apa/luna, in timp ce consumul real din perioada nov. - feb. este de 1 mc, adica 1/3 mc!) pe motiv ca nu are hartie!! :O Mie nu prea mi se pare corect sa platesc pierderile de apa din bloc, insa nici nu cunosc legea in domeniu. Administratorul mi-a ras in nas si mi-a recomandat sa-l reclam la OPC! #-o Are dreptate administratorul asta comunist?!
BLUE1963 a scris:
Diferente intre indexul declarat si apometrul din subsol au fost si vor mai fi. Cauzele sint diferite: diferenta clasei de precizie a apometrelor, nesincronizarea declararii indexului apometrelor din apartament cu citirea Apa vital (Iasi) ,avarii ,nedeclararea corecta a indexului de catre proprietari .

Multumesc pentru informatii,dar nu sunt o novice si stiu toate aceste lucruri.
Se poate lua o decizie de catre comitetul executiv in ceea ce priveste repartizarea diferentelor de apa ( pe cota parte, pe nr de persoane, pe consum ).

In alta ordine de idei,nu mi se pare corecta impartirea pierderilor pe nr.pers/consum,deoarece nu cred ca ei au pierderile mai mari decat cei cu pers/consum mai mic.Atata timp,cat exista situatii care genereaza pierderi,consider ca trebuie sa fie platite de toata lumea pe cota parte.
Daca doriti pot sa va trimit pe mail o decizie a comitetului executiv (la una din asociatiile pe care le administrez) care reglementeaza aceasta problema.

Nu cred,ca voi lasa vreodata la latitudinea comitetului executiv o problema atat de importanta,care ii avantajeaza pe cei cu consum mic si ii dezavantajeaza pe cei cu consum mare.Eu,personal,ma ghidez dupa"Regulamentul pentru calculul......" luat de pe site-ul FAPR.
Este afisat si pe forumul acestei asociatii , aveti adresa mai jos...

Reclama e sufletul...traficului.

Doresc sa va dau cateva informatii tehnice.
Orice apometru are eroare, chiar si nou. Prima mare diferenta apare datorita claselor de precizie diferite. Apometrele de bransament au clasa de precizie superioara celor individuale( clasa C fata de A). Deja apare o diferenta din start de 4-5%. Un apometru prin care au trecut deja peste 500 mc de apa are eroare de pana la 5%, iar la peste 1000mc de apa deja nici nu se mai stie( 8-10%?). Iata cum din doua exemple se aduna procentele, deci diferentele.
Cand apometrele se invechesc deja sunt mari probleme. Trebuie inlocuite. Nu-i reclama, nu lucrez la firme apometre.
Celelalte cauze le cunoasteti.
Cum s- ar putea imparti corect pierderile? Calcule procentuale in functie de consumul individual( un anumit procent; ex. 5%), iar restul impartit egal( pierderile reale a caror cauza nu ati descoperit- o, deci nu- i nimeni de vina). Sau pentru fiecare contor in parte procentul in functie de vechimea lui( sa- l vad pe administratorul care ar face asta)- repet: vechime inseamna mc apa, nu ani.
Sau aplicati fara alta bataie de cap recomandarile FAPR
Oricum, calculul in functie de nr. de persoane este si nerealist si incorect fata de cei cu un nr. mare de persoane.
dle marius, doriti sa dati amanunte tehnice, dar stati prost cu alate amanunte tehnice si matematice.
Orice apometru are eroare, chiar si nou. Prima mare diferenta apare datorita claselor de precizie diferite. Apometrele de bransament au clasa de precizie superioara celor individuale( clasa C fata de A). Deja apare o diferenta din start de 4-5%. Un apometru prin care au trecut deja peste 500 mc de apa are eroare de pana la 5%, iar la peste 1000mc de apa deja nici nu se mai stie( 8-10%?).

conform algoritmului dvs, la fiecare 500 mc consumati se dubleaza eroarea. astfel:
- la 500 mc eroarea este de 4-5%
- la 1000 mc eroarea va fi de 8-10%
- la 2000 mc eroarea va fi de 16-20%
- la 4000mc eroarea va fi de 32-40%
- la 8000mc eroarea va fi de 64-80%
ajungind ca eroarea (in procente) sa depaseasca 100% dupa 8000mc. rationamentul l-am facut la fiecare dublare a consumului anterior, nu la 500mc apa consumata (unde la 3000mc eroarea procentuala ar fi depasit 100%)
INDIFERENT de cantitatea de apa consumata, procentul ramine aproximativ acelasi (sa zicem 5%), numai ca difera numarul de mc consumati:
-la 500mc, eroare 25mc, 5%in procente
-la 1000mc, eroare de 50mc, 5% in procente
-la 2000mc, eroare de 100mc, 5% in procente
-la 4000mc, eroare de 200mc, 5% in procente
-la 8000mc, eroare de 400mc, 5%in procente, etc
intr-adevar, de la anumite cantitati de apa care trec prin contor, procentul de eroare poate creste, dar nu are cum sa depaseasca 10-15% niciodata. dealtfel, poate ca nu stiti, dar verificarea metrologica a contoarelor de apa se face la 3 ani la INM (institului national de metrologie) si nimeni nu are cum sa depaseasca 2000mc in 3 ani decit daca are mari probleme cu instalatia sanitara.
Cum s- ar putea imparti corect pierderile? Calcule procentuale in functie de consumul individual( un anumit procent; ex. 5%), iar restul impartit egal( pierderile reale a caror cauza nu ati descoperit- o, deci nu- i nimeni de vina)

daca nu ma insel, parca doamna elga a gasit o metoda mai buna de impartire a pierderilor de apa, intr-un alt topic, daca nu ma insel:
- costul facturii respective se imparte la numarul total de mc rezultat din citiri, rezultind un pret pe mc citit de fiecare, dupa care se inmulteste cu citirea fiecaruia. in acest fel, fiecare plateste proprotional cu ceea ce a consumat. pentru ca sint persoane care stau mai putin pe acasa si au consum mai mic decit un altul care are acelasi numar de persoane trecut la intretinere, dar sta toata ziua acasa si se balaceste avind, poate, un consum dublu sau triplu fata de primul. oricum, administratorul ar trebui sa-si faca treaba si sa verifice consumurile fiecaruia la un anumit interval de timp, precum si starea sigiliilor si eventuale minarii facute de proprietari.
Sau pentru fiecare contor in parte procentul in functie de vechimea lui( sa- l vad pe administratorul care ar face asta)- repet: vechime inseamna mc apa, nu ani
in 90% din cazuri, contorul general are o vechime mai mare decit contoarele individuale, deci o eroare posibila mai mare. ca sa va citez iar "vechime inseamna mc apa, nu ani"
precum ati spus, FAPR a formulat numai niste RECOMANDARI, nu norme de calcul, aceasta stind in atributia altor organe ale statului. recomandarile au numai un caracter orientativ, dar nu sint litera de lege, desi nici macar legea nu o respecta anumiti presedinti si administratori de bloc, unii dintre ei fiind chiar prezenti pe acest forum
daca nu ma insel, parca doamna elga a gasit o metoda mai buna de impartire a pierderilor de apa, intr-un alt topic, daca nu ma insel:
- costul facturii respective se imparte la numarul total de mc rezultat din citiri, rezultind un pret pe mc citit de fiecare, dupa care se inmulteste cu citirea fiecaruia. in acest fel, fiecare plateste proprotional cu ceea ce a consumat. pentru ca sint persoane care stau mai putin pe acasa si au consum mai mic decit un altul care are acelasi numar de persoane trecut la intretinere, dar sta toata ziua acasa si se balaceste avind, poate, un consum dublu sau triplu fata de primul. oricum, administratorul ar trebui sa-si faca treaba si sa verifice consumurile fiecaruia la un anumit interval de timp, precum si starea sigiliilor si eventuale minarii facute de proprietari.

Va inselati amarnic.Administratora mea are aceeasi gandire. Nu pot sa zic decat ca...daca sunteti administrator, vai de capul proprietarilor din blocul dvs.#-o
Eu nu am scris o asemenea prostie niciodata. Costul unui metru cub de apa din factura....ala se aplica si la consumul omului. Pierderea de apa se imparte pe cota-parte. Si cu asta, basta. Nu mai formulati cu "parca"....si mai ales ..ce consider a fi o mare prostie...adica aia care se spala mai mult sa plateasca pierderi mai mari?...De ce? O teava se sparge mai mult din cauza lor sau se sparge pur si simplu in aceeasi masura si pentru ala cu 10 m ca si pentru cel cu 1 m? Punct.

Alte discuții în legătură

Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)
Tabel lunar cu plata la intretinere ContSters94817 ContSters94817 In fiecare luna in tabelul afisat cu intretinerea apare rubrica cu indexul citit de proprietar pe apometre la apa calda si apa rece si suma aferenta ... (vezi toată discuția)
Penalitati la diferenta apa calda consumata daniel_toma daniel_toma Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de ... (vezi toată discuția)