Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: am un apartament inchiriat unei SC ca locuinta de serviciu, apartament dotat cu apometre si repartitoare de caldura. Intr-o perioada de doua-trei luni, persoana care a locuit acolo nu a predat administratorului indecsii la contoarele de apa, astfel ca am fost trecuta la plata intretinerii pausal. Intre timp, am convenit cu firma ca o data pe luna sa predau eu indexul pentru a preintampina astfel de situatii. Asadar, am predat indecsii in luna nov., iar mai apoi in feb., respectiv martie. Administratorul refuza sa faca vreo recalculare a intretinerii din lunile anterioare (consumul pausal este de 3-5 mc apa/luna, in timp ce consumul real din perioada nov. - feb. este de 1 mc, adica 1/3 mc!) pe motiv ca nu are hartie!! :O Mie nu prea mi se pare corect sa platesc pierderile de apa din bloc, insa nici nu cunosc legea in domeniu. Administratorul mi-a ras in nas si mi-a recomandat sa-l reclam la OPC! #-o Are dreptate administratorul asta comunist?!
Am sa va expun o alta metoda:
Din 200 ap, toate contorizate, predau citirile numai 150, restul de 50 dorm in papuci. Nestiind ce consum au acestea din urma procedam in felul urmator si fac remarca ca in fiecare luna situatia aceasta se repeta cu alte 73 sau 90 sau 40 ap, altele sau poate aceleasi cu cele 50 din exemplul meu si atunci:
1. Se inscriu indecsii declarati, rezulta un consum declarat;
2. Consumul declarat se imparte pe nr. persoane total de la ap. care au declarat = consum mediu declarat;
3. La ap. care nu au declarat indecsii li se repartizeaza consum estimat, inmultindu-se consumul mediu declarat / persoana cu nr. pers din acele ap. = consumul estimat la ap. care nu au dat indecsii;
4. Consum declarat + consum estimat = consum luna.....
5 Consum facturat - consum luna = consum pierdut
6. Consum pierdut * pretul facturat = valoarea pierduta
7. Valoarea pierduta se imparte pe cote-parti.
8. La noi se aplica si o penalizare suplimentara la ap. care nu declara indecsii in sensul ca ele platesc aceasta pierdere cu 50% mai mult decat daca ar fi declarat indecsii, usurand sarcina de plata a celor care au fost corecti. Dar acest ultim punct este optional. La noi se aplica pentru a descuraja dormitul in papuci.
Luna urmatoare se face regularizarea consumurilor la ap. care nu au declarat luna trecuta. Daca se dovedeste ca au avut un consum mai mic atunci sunt tinuti pe zero pana vor depasi in mod real indexul estimat. Daca au consumat mai mult diferenta se va adauga, fireste, consumului din luna in curs.
LEGE nr. 230/6 iulie 2007:
ART. 48
(1) Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comuna ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comuna.
(2) Cheltuielile efectuate de asociaţia de proprietari pentru plata unor servicii de utilităţi publice sau de alta natura, legate de proprietăţile individuale din condominiu şi care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizează după acelaşi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, în conformitate cu prevederile contractului încheiat cu furnizorul respectivului serviciu. Metodologie din 30.08.2004 de repartizare si facturare a consumurilor individuale de energie termica in imobile de tip condominiu
( Publicat in MO nr. 862 din 21.09.2004 )
Autoritatea Nat. de Regl. pentru Serviciile Publice de Gosp. Comunala
(1) Pe perioada in care chiar daca un singur repartitor de costuri pentru apa calda, montat intr-un spatiu cu destinatie de locuinta, este defect sau scos din circuit repartizarea cheltuielilor pentru apa calda pentru acel spatiu se face in regim pausal.
(2) Cantitatea lunara de apa calda de consum, ce revine fiecarui locatar in cazul in care repartitoarele de apa calda sunt indisponibile, indiferent de cauza, se determina prin raportarea consumului mediu de apa calda facturat in decursul ultimelor 3 luni consecutive la numarul mediu de locatari din condominiu din aceeasi perioada.
(3) Perioada se considera in luni calendaristice intregi, indiferent de numarul de zile in care a fost indisponibil repartitorul de apa calda in acea luna.
Art. 40. - (1) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.
Alegeti ce credeti. Totusi cred ca este abuziv sa- i incarci pe cei care nu au citiri cu pierderi
Revin: art 40 apartine Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18.01.2008.
In anul 2007 Autoritatea Nationala de Reglementari pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (A.N.R.S.C.) a promis elaborarea unei " Norma metodologica de facturare si repartizare pe proprietari individuali a consumului de apa inregistrat la nivelul bransamentului condominiului".
adresa de e-mail: coniceanu@anrsc.ro fax 021/326.17.96
Degeaba, nu vom afla niciodata din legi cum sa ne repartizam pierderile. Ca si la caldura, reglementarile nu prea folosec cand se ajunge la impartirea a ceea ce este comun.