avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme consum apa

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: am un apartament inchiriat unei SC ca locuinta de serviciu, apartament dotat cu apometre si repartitoare de caldura. Intr-o perioada de doua-trei luni, persoana care a locuit acolo nu a predat administratorului indecsii la contoarele de apa, astfel ca am fost trecuta la plata intretinerii pausal. Intre timp, am convenit cu firma ca o data pe luna sa predau eu indexul pentru a preintampina astfel de situatii. Asadar, am predat indecsii in luna nov., iar mai apoi in feb., respectiv martie. Administratorul refuza sa faca vreo recalculare a intretinerii din lunile anterioare (consumul pausal este de 3-5 mc apa/luna, in timp ce consumul real din perioada nov. - feb. este de 1 mc, adica 1/3 mc!) pe motiv ca nu are hartie!! :O Mie nu prea mi se pare corect sa platesc pierderile de apa din bloc, insa nici nu cunosc legea in domeniu. Administratorul mi-a ras in nas si mi-a recomandat sa-l reclam la OPC! #-o Are dreptate administratorul asta comunist?!
PS. Am vrut sa spun " Nici mie nu mi se pare corecta...
Redau un mod de rezolvare a problemei in discutie. Acesta a fost adoptat intr-o asociatie si functioneaza. Puteti sa-l imbunatatiti si modificati prin dezbateri si vot .
REGULAMENT
pentru calculul valorii consumului de apă rece

Conform art. 40(1) din H.G. 1588/19.12.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, Comitetul executiv stabileşte modul de citire, calcul şi repartizare a contravalorii consumurilor de apă rece astfel:
1. Se citeşte, se determină şi se consemnează consumul de apă în metri cubi înregistrat pe contoarele din apartamente (diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi), în ultimele 7 zile ale fiecărei luni.
2. Se determină lunar costul mediu pentru 1 metru cub de apă (apă rece, canalizare şi pluvială) prin împărţirea valorii totale din factură la cantitatea de apă facturată specificată pe factură;
3. Se înmulţeşte costul mediu pentru 1 metru cub de apă cu consumul în metri cubi înregistrat pe contoarele individuale conform punctului 1) pentru fiecare apartament şi se calculează valoarile individuale şi suma totală a valorilor rezultate;
4. Se face diferenţa dintre valoarea de pe factură şi valoarea rezultată la punctual 3). Această diferenţă se repartizează pe numărul curent de personae care locuiesc în apartamentele la care nu s-a determinat şi consemnat consumul conform punctului 1), până la maxim 7 metri cubi de persoană ;
5. Se scade şi acest consum din consumul facturat. Dacă nu s-a ajuns după aceste operaţii la valoarea facturii se continuă cu punctual 6);
6. Dacă diferenţa până la valoarea facturii după această operaţie este de maxim 10% din valoarea facturii atunci valoarea facturii se împarte la consumul stabilit până acum (consumul stabilit prin citire plus consumul de 7 metri cubi de persoană pentru ceilalţi), şi se stabileşte un alt preţ unitar pentru toate apartamentele aferente branşamentului respectiv . Acest preţ unitar înmulţit cu consumurile individuale stabilite mai sus determină suma de plată pentru fiecare apartament iar însumarea lor trebuie să fie egala cu valoarea de pe factură;
7. Dacă diferenţa până la valoarea facturii după punctual 5) este mai mare de 10% din valoarea facturii atunci această valoare ( ce depăşeşte 10%) se consideră pierdere şi se consemnează alături de celelalte cheltuieli administrativ-gospodăreşti repartizându-se pe cotă parte indiviză (în funcţie de suprafaţa utilă) tuturor proprietarilor ce depind de branşamentul respectiv;
În aceste ultime situaţii stabilite la punctele 6) şi 7), administratorul împreună cu instalatorul prezintă urgent situaţia preşedintelui şi comitetului executive şi vine cu propuneri concrete în vederea depistării cauzelor acestor diferenţe, de limitare a pierderilor, scapărilor, sustragerilor de apă şi/sau remedierea defecţiunilor la instalaţia de alimentare cu apă.
Aprobat în şedinţa Comitetului executiv din.......... 2008
Este un calcul halucinant. Nu comentez daca este sau nu corect Daca lumea este multumita inseamna ca este corect( la ora actuala este singurul criteriu cinstit de a aprecia corectitudinea modului de impartire a pierderilor)
marius cioca a scris:

Este un calcul halucinant. Nu comentez daca este sau nu corect Daca lumea este multumita inseamna ca este corect( la ora actuala este singurul criteriu cinstit de a aprecia corectitudinea modului de impartire a pierderilor)


Este un calcul simplu. Lumea este multumita deoarece deobicei reusim sa repartizam valoarea facturii mergand pana la punctul 5. O singura luna am ajuns la ultimul punct atunci cand s-a spart o conducta la subsol noaptea si am pierdut vreo 300 metri cubi de apa pana am observat dimineata ca a scazut presiunea. Atunci am impartit acea acoperit acea pierdere trecand la punctul 6 si 7 .
Daca aveti alta solutie, cu respect, va rog pe toti cunoscatorii sa o expuneti.
Concret poate e mai bine si mai acceptabil altfel decat facem noi.
Nu a fost nici un pic de ironie. O solutie care multumeste pe toata lumea nu vad de ce ar trebui schimbata.

Alte discuții în legătură

Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)
Tabel lunar cu plata la intretinere ContSters94817 ContSters94817 In fiecare luna in tabelul afisat cu intretinerea apare rubrica cu indexul citit de proprietar pe apometre la apa calda si apa rece si suma aferenta ... (vezi toată discuția)
Penalitati la diferenta apa calda consumata daniel_toma daniel_toma Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de ... (vezi toată discuția)