avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme consum apa

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: am un apartament inchiriat unei SC ca locuinta de serviciu, apartament dotat cu apometre si repartitoare de caldura. Intr-o perioada de doua-trei luni, persoana care a locuit acolo nu a predat administratorului indecsii la contoarele de apa, astfel ca am fost trecuta la plata intretinerii pausal. Intre timp, am convenit cu firma ca o data pe luna sa predau eu indexul pentru a preintampina astfel de situatii. Asadar, am predat indecsii in luna nov., iar mai apoi in feb., respectiv martie. Administratorul refuza sa faca vreo recalculare a intretinerii din lunile anterioare (consumul pausal este de 3-5 mc apa/luna, in timp ce consumul real din perioada nov. - feb. este de 1 mc, adica 1/3 mc!) pe motiv ca nu are hartie!! :O Mie nu prea mi se pare corect sa platesc pierderile de apa din bloc, insa nici nu cunosc legea in domeniu. Administratorul mi-a ras in nas si mi-a recomandat sa-l reclam la OPC! #-o Are dreptate administratorul asta comunist?!
Si atunci, care e solutia? Sa ne intrebam unii pe altii, sa dam cu banul pe care din formulele de mai sus sa le acceptam ?

Toti cei ce detin apometre vor sa achite doar cantitatile inregistrate de propriile aparate. Dar este vorba de apa ce se pierde datorita defectiunilor aparute la conductele de distributie si coloanelor instalatiilor de apa aflate in si pe proprietate comuna. Nu mai vorbesc de firicelul de apa care curge la chiuvete sau WC, fara ca apometrul sa inregistreze.
Puterea decizionala coborata la nivel de asociatie de proprietari eterogeni, fara sa existe o legislatie clara, nu a facut deca sa amplifice sentimentul de favoritism pentru propria gasca.

Totusi, am ajuns la concluzia ca, in toate orasele din Ro. este cel mai abordat subiect, si nu inteleg de ce se tergiverseaza atat de mult clarificarea acestuia.
Desi am aplicat pana acum regula cu cota indiviza, citind toate cele de aici am ajuns la o concluzie foarte simpla:

Daca mai multe persoane au o gestiune (magazie, magazin etc.) comuna si dispare ceva fara sa se stie exact ce si cum, cine si cat plateste ? Toti, in mod solidar si in mod egal cu valoarea obiectului disparut.

Asadar, v-as propune sa va ganditi la faptul ca nu s-ar mai face referire la cat consuma fiecare, cate persoane au stat in bloc sau cat de mare e apartamentul vecinului ci doar sa impartiti in mod egal aceste pierderi la numarul de apartamente.

Astfel, s-ar evita toate discutiile inutile. Exista in Legea 230/2007 cheltuieli pe consumatori. Nu se face referire la apometre, dar nici nu interzice, lasand la aprecierea asociatiei sa stabileasca aceste repartizari ale pierderilor de apa.
Da, mi se pare cel mai corect mod de a imparti pierderile, dar...ai cu cine te intelege? In aceasta privinta fiecare isi urmareste propriul interes. Lasand la o parte chestiunea de "gasca" e bine sa se faca o sedinta cu locatarii si sa fie supus la vot (cu argumente pro si contra) toate modurile de impartire a pierderilor. Si cum hotaraste adunarea, asa sa se faca. Si sa ramana batut in cuie pana apare o legiferare clara. Ma gandesc cu groaza la o asemenea adunare!!!
legea prevede destul de clar cum se platesc pierderile la apa...pe cota parte in functie de suprafata(desi nu este corect)
Asociatia poate determina numai valoarea la pierderile de caldura. Fiind un condomeniu..pierderile le platesc toti.
proprietaru a scris:

legea prevede destul de clar cum se platesc pierderile la apa...pe cota parte in functie de suprafata(desi nu este corect)

In tot topicul asta s-a cautat textul de lege care se prevada clar diferentele la apa, dar nimeni nu a aflat care este.

Deci, in care lege si unde spune ce ai spus mai devreme ?

Alte discuții în legătură

Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)
Tabel lunar cu plata la intretinere ContSters94817 ContSters94817 In fiecare luna in tabelul afisat cu intretinerea apare rubrica cu indexul citit de proprietar pe apometre la apa calda si apa rece si suma aferenta ... (vezi toată discuția)
Penalitati la diferenta apa calda consumata daniel_toma daniel_toma Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de ... (vezi toată discuția)