avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Este un raspuns firesc si in conformitate cu legislatia muncii. Daca vreti sa aveti salariati, trebuie sa faceti CIM. Daca puteti sa va desfasurati activitatea fara salariati, doar cu colaboratori, temporari, mandatati, alesi,... nu aveti obligatia sa incheiati CIM.
Venituri pentru o activiatate prestata se pot obtine de orice persoana, pe baza CIM, contracte civile, conventii, participari, dobanzi, dividende, in functie de activitatea, de felul acesteia.
Tocmai pentru a putea desfasura legal asemenea activitati si pentru a se putea impozita, s-au emis si modificat de mai multe ori reglementarile din codul fiscal, cele expuse mai sus si care sunt in conformitate cu Codul civil si nu au legatura cu Codul muncii.
cum intelegem art 22 litera f din codul fiscal publicat in monitor oficial 150/1.03.2011 :-/unde scrie :
sant exceptate de la plata contribitiei pentru concediu si indemnizatii de asigurari sociale,remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau de alta persoana,in baza contractului de mandat,potrivit legii,privind infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari ?
Acest aspect a fost comentat la pag.41 a acestui topic.
ma13 a scris:

cum intelegem art 22 litera f din codul fiscal publicat in monitor oficial 150/1.03.2011 :-/unde scrie :

Este Hotararea de Guvern nr. 150/2011 care modifica Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal. Si nu se refera la asigurari sociale ci, atentie, la asigurari sociale de sanatate:
22. Sunt exceptate de la plata contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate următoarele venituri realizate de persoanele prevăzute la art. 2963 lit. a) şi b) din Codul fiscal:
f) remuneraţia primită de preşedintele asociaţiei de proprietari sau de alte persoane, în baza contractului de mandat, potrivit legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

Este logic sa nu se contribuie din aceasta indemnizatie pentru concediile medicale deoarece, daca presedintele se imbolnaveste, asociatia de proprietari nu-i plateste concediu medical, ca de altfel nici un fel de concediu. In momentul cand se imbolnaveste, nu-si mai exercita mandatul, numeste un vicepresedinte dintre membrii comitetului si se trateaza la spital sau acasa. Nu aduce la asociatie certificatul de iesire din spital sau de concediu medical spre decontare. Acesta-l duce la locul de munca unde are CIM sau daca este pensionar nu are nevoie de concediu medical.
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
Adriantot, moderator
@adriantot,
In numele meu si probabil a multor useri, va multumim pentru clarificarile aduse in acest hatis de legi, ordonante si tot felul de interpretari, parca anume facute sa nu mai stie nimeni cum sa procedeze pentru a fi in legalitate.
La noi in asociatie avem urmatoarele situatii:
- presedintele si cenzorii - contracte de mandat de peste 5 ani;
- femeia de serviciu, administratorul si contabilul - CIM de peste 10 ani;
- lucrarile ocazionale, toate cu Contract de prestari de servicii in doua ipostaze:
- lucrari mici (tuns gard viu, schimbat un robinet, desfundat un subsol, etc.) lucrari pe care de o buna bucata de vreme o efectuam numai cu pensionari (se stie de ce);
- lucrari mai ample (termosistem, hidroizolatii terase, schimbari ale instalatiei de gaze naturale pe casa scarii cu separare de masura), lucrari efectuate prin firme specializate; in aceasta situatie am procedat ca la carte in sensul totalei transparente; daca am avut probleme, da am avut, dar cei care au reclamat - si pe unde nu au reclamat... , au fost solutionate in modul cel mai elegant posibil, avand in vedere ca reclamagii bateau campii de-a dreptul;
........................................
Sigur in ceea ce priveste relatiile noastre cu "organele" pot spune ca au fost excelente, mai putin cu ITM-ul unde am constatat o birocratie excesiva in ceea ce priveste modul de depunere a declaratiilor, cu tot felul de documente antemergatoare depunerilor, inghesuiala de nederscris de la birouri si mai ales atitudinea unor functionare care tratau cu tot dispretul persoanele care depuneau aceste documente la ei. Dar bine ca am mai terminat cu o parte dintre aceste necazuri, dar atentie, baietii au in continuare prerogative importante mai ales in ceea ce priveste activitatea de control. V-am mai povestit, as. noastra a fost nevoita sa achite o amenda de 1500 lei pentru ca "au gasit" in asociatie o persoana care efectua curatenie pe casa scarii - fara a avea CIM. Degeaba am incercat la judecatorie si apoi la tribunal sa contestam procesul verbal - nu am avut nici-o sansa, desi toata dreptatea era de partea noastra!
Cu stima,

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)