Angajatorul plateste contributii numai in cazul CIM-urilor si contractelor de mandat (ale caror venituri sunt asimilate salariilor). Angajator este acela care plateste salarii. Numai in aceste conditii este angajator. In acest caz functioneaza Codul Muncii, iar angajatorul are obligatii de plata a contributiilor catre stat. Aici se plateste impozit pe salariu, cod 602
In cazul conventiilor civile sau a contractelor civile nu se face o angajare, nu exista un angajator, motiv pentru care cea de-a doua parte din contract nu are obligatii catre stat de a plati contributii, ci o contractare de servicii a unei persoane independente de cealalta parte a contractului sau conventiei. In acest caz functionaza Codul Civil. Aici se plateste impozit pe venituri provenite din conventii civile sau contracte civile cu retinere la sursa (de plata a veniturilor), cod 616.
.................................................................................................................
D-na Elga,am fost la ADM FIN sc 5 la doamna de la metodologie,care mi-a precizat ca in cazul conventii civile se plateste:sanatate[o plateste beneficiarul de venit cu care se intocmeste conventia],in rest se opreste din venitul brut stipulat in conventie,pentru pensii si somaj ,plus impozitul ,atat.
Nu mi-a precizat insa daca suporta ceva si angajatorul solidar cu purtatorul de venituri.