avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
@andradaa
1.da, presedinte (mandat) impozit 602
2.da, administrator impozit 616
Sunt doua feluri de impozite - pe salarii si asimilate acestora (602) si pe conventii civile (616)

Frunzarin prin topic (pag15) gasesc o replica a lui @grandanat, de altfel un fin observator al intamplarilor care, raspunzand cuiva, spune cam asa: "Daca ati fi citit cu atentie posturile de pe forum ati fi constatat ca singurele modalitati de a angaja un administrator/femeie de serviciu sunt CIM si contract de colaborare ca PFA. Faceti-va un bine si uitati de conventiile civile."

Acum ca ne-am mai lamurit cu forma de angajarea a administratorilor, inteleg ca are dreptate omul, dar, frate ce ai cu femeile de serviciu? Daca indeplineste cu brio cele 4 conditii impuse de Codul fiscal, art.7 alin.(1) pct. 2, subpunctul2.1, de ce sa nu o angajez cu conventie civila? De ce sa uitam de aceste conventii civile? Nu este bun Codul civil? Faceti o propunere si baietii abia asteapta ca tot este una dintre cele mai vechi legi din tara... La asta sunt cei mai tari, schimba legile pe banda rulanta, nu stiu daca cineva le-a putut numara, sigur este cineva la "contor", cred ca sunt zeci de mii de acte normative peste legi si ordonante de urgenta! Stau si ma gandesc cateodata si-mi zic, frate da' prosti englezii astia, habar nu au sa mai faca si ei o lege... dorm in parlament nu ca la noi unde toata ziua-buna ziua, bang cate o ordonanta care schimba o lege. Pai ce, nu este voie?
@Adam Grecu, fie-va mila de noi si postati-ne si noua ce zice unde zice Codul fiscal.....
E foarte greu de cautat in atatea coduri fiscale, modificate si paramodificate.....
Codul Fiscal prevede in TITLUL I, Dispozitii generale, CAP. III, Definitii, urmatoarele la ART. 7:
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.


Asadar putem incheia legal contracte si conventii civile daca in cuprinsul acestora nu se regaseste nici o prevedere, clauza care sa echivaleze cu cele patru criterii de mai sus.
Referitor la petitiile dumneavoastra din 3 februarie 2011 si 7 februarie 2011 inregistrate la Inspectia Muncii cu nr. P286/1494/04.02.2011 si P308/1645/07.02.2011, va reamintim urmatoarele:
Totalitatea raporturilor individuale si colective de munca isi afla reglementarea in Codul muncii (vezi in acest sens art. 1 alin. 1 din acest act norrnativ). In aceeasi masura, reglementeaza
Codul muncii la art. 1 0 si art. 16 alin. 1 faptul ca, contractul individual de munca este contractul
in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa prestez munca pentru si sub
autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei emuneratii denumite salariu.
Contractuli individual de munca se incheie in baza consimtamant ui partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, are obligatia de a incheia, in forma scrisa,contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.
Pentru nerespectarea acestor obligatii, angajatorul poate fi sanctionat in conformitate cu
art. 276 alin. 1 lit. e) din Codul muncii, unde este prevazut ca primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.
Tinand cont de aceste dispozitii legale, pre cum si de dispozitiile art. 38 din Codul muncii,
va subliniem ca raporturile de munca ale administratorului de imobil si ingrijitorului/personalului
aferent efectuarii curateniei nu pot fi reglementate pe baza de contract civil!"
Suplimentar, va precizam ca un contract individual de munca se incheie intre o persoana
fizica sau juridica in calitate de angajator si o persoana fizica in calitate de salariat. Legislatia
muncii nu admite pluralitatea de parti contractante, contractul individual de munca fiind un
contract intuitu personae si bilateral. Pe cale de consecinta, ne mentinem rezerva rata de
constituirea raporturilor de munca dintre un salariat si o entitate fara personalitate juridica.
in privinta contributiilor retinute in cazul contractelor civile, va puteti adresa autoritatilor
fiscale, iar in cazul in care considerati la incheierea contractului civil au fast incalcate dispozitiile
legislatiei muncii, va puteti adresa cu 0 petitie la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia
functioneaza asociatia de proprietari in cauza.
INSPERCTOR GENERAL DE STAT
GABRIELA RADU
sef serviciu,
Maria Motantau
...................................................................................................................
Acesta este raspunsul pe care l-am primit de la MIN. MUNCII adresa nr.8286/1494/15.02.2011,pe adresa mea de email.
Am reusit sa-l copiez,fara semnaturi,din cauza stampilelor,siglelor colorate ,alte raspunsuri nu le-am putut posta.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
scrichy, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)