avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... teava sparta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

teava sparta

Buna ziua,


In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol.
Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala respectivei reparatii doar proprietarilor de pe coloana respectiva (acea teava din subsol alimenta o coloana de apa cu 6 apartamente )

Este corect asa sau aceasta cheltuiala trebuia repartizata la tot blocul/scara - fiind considerata cheltuiala comuna ?
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 12:59, 24 Ianuarie 2011
Despicand putin firul in patru, legea spune ca toate cheltuielile cu reparatiile instalatiilor aflate in proprietatea comuna se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza.
Pai cota-parte indiviza este un procent din proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar. Din cate stiu, proprietatea comuna nu se poate imparti: tu ai un sfert de buton la lift, tu un stut, tu un sfert din racord de teava, iar tu doiar filamentul de la bec, de aici si termenul de cota-parte indiviza. Fiind un bun al tuturor, atunci participa toti proprietarii la reparatia acestor tevi.
Parerea mea!
In cazul de fata si eu cred ca trebuia sa repartizeze cheltuiala intregii scari intrucat a fost la subsol chiar daca se putea vedea unde duce teava.
Nu e nici o problema atata timp cat se aplica mereu acelasi principiu.

Dar nu toate reparatiile cred ca ar trebui la toti.Daca se poate individualiza costul e foarte bine.
La noi s-a infundat teava pe coloana.(2 apartamente+parter cu spatiu comercial)
Prima data s-a bagat la comun sa fim de treaba sa nu creem tensiuni.
Dar apoi deja ne-au sarit nervii.Adica bloc nou nu se infunda la nimeni decat acolo.A 2 oara s-a repartizat numai pe coloana.
A 3 oara deja s-a putut constata ca era de la banca intrucat vecinii de deasupra numai fusesera pe acolo de 1 luna.

Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
Iael a scris:

In Statut asa scrie , ca aceste cheltuieli se impart in functie de cota-parte-indiviza .
Doamna Elga dvs spuneti ca modul de impartire se stabileste in cadrul Asociatiei, aceasta inseamna ca exista un act care sa prevada acest lucru, nu poate fi dupa bunul plac.

Daca in statut scrie ca si in lege, statutul nu va ajuta prea mult. Ar putea exista un PV al vreunei sedinte de comitet sau a vreunei AG, dar eu stiu cel putin 3 blocuri la care se procedeaza asa, ca obicei impamantenit.
Poate ca dv. acum sunteti suparat ca v-a venit randul sa platiti in acest fel, dar va intrebati daca, cu alt prilej, la alta reparatie, ati contribuit cu vreun banut si nu cumva vecinii dv si-au platit reparatia pe coloana lor? E posibil sa fie vorba de o cutuma care sa aiba radacini mai vechi in asociatie dv.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
elga50, moderator
In asociatia noastra au fost mereu discutii cu repartizarea reparatiilor. De vreo 2 ani am reusit cat de cat sa stabilim si sa aplicam urmatoarea metoda: cand se sparge o conducta de apa sau de scurgere comuna mai multor aparatmente, indiferent ca este la subsol sau pe verticala prin bucatarii sau prin baile din apartamente facem repartizarea pe suprafata utila a fiecarui apartament care se alimenteaza de la acelasi apometru (acelasi bransament) si au aceeasi basa de scurgere in subsol.
Un apometru masoara si trece apa prin el pentru o scara intreaga (31 apartamente) si pentru 8 apartamente de la alta scara (care are 46 apartamente dar 38 au alt bransament impreuna cu alta scara de 36 de apartamente). Cand se sparge conducta de la cele 8 apartamente platesc si cei de la scara ci 31 apartamente si invers.
Asa valoarea reparatiei este mica si usor de suportat, avem si baza legala si explicatia pentru oricine, ca acea conduicta face parte din instalatia comuna aferenta bransamentului respectiv.
corect ... nu conteaza in ce parte este teava, daca e bun comun...toti trebuie sa plateasca o cota-parte...ca daca erau tevile unora sau altora-atunci acela sio repara...dr fiind bun comun, toti trebuie sa participe...fie ca le convine sau nu. Asta e viata la comun.

Alte discuții în legătură

Suportul cheltuielii unei reparatii la o coloana de apa comuna stagga stagga Buna ziua Am intampinat azi dimineata o problema si anume coloana de apa calda care trece pe la mine prin baie sa fisurat , coloanele de apa sunt neschimbate ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli reparații Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimați colegi, Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli administrative fodor florian fodor florian va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in problema cheltuielilor dintr-o asociatie de proprietari.Noi suntem o asociatie cu 5 scari ,fiecare scara are fond de ... (vezi toată discuția)