avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 10/2001

Am o problema mare Ajutati-ma!
Locuiesc intr-un bloc nationalizat. Fostii proprietari, printr-un PV au specificat proprietatea asupra apartamentelor si spatiilor comerciale. Unul dintre fostii proprietari a decedat si nu are urmasi, drept pentru care nu a fost niciodata revendicata partea lui de proprietate. Apartamentul meu ii apartinea.
In aprilie 2005 am depus cerere de cumparare si am primit raspuns de la Primarie ca ap. este in litigiu.Am descoperit ulterior ca proprietarul celeilalte parti a blocului ceruse in compensare pentru apartamentele ce-i apartinusera si erau deja vandute si apartamentul meu. Procesul s-a incheiat, cu apel, si hotararea i-a fost favorabila, desi reprezentantul Primariei s-a opus.
Problema mea este cum pot sa fac interventie in apel si sa nu mi se spuna ca nu am calitate juridica.
Am considerat ca apartamentul in care stau de 23 ani si care a devenit proprietatea Statului ca urmare a succesiunii vacante este al STATULUI si am dreptul sa-l cumpar, fara sa ma gandesc ca o persoana oarecare, fara nici un drept asupra lui, poate sa-l obtina prin Instanta.
Va multumesc
Natalia
Cel mai recent răspuns: natalias_111 , utilizator 20:36, 11 Aprilie 2008
Daca cererea de revendicare s-a facut in baza lg 10/2001 reclamantul trebuie sa faca faca dovada ca antecesorii lui au avut in proprietate imobilele care le revendica. Consider ca instanta nu poate sa decida ca primaria sa/i de in compensare alt imobil ci trebuie sa stabileasca despagubiri in echivalent.
Daca stiti ca primaria s-a opus cererii reclamantului, formulati o cerere in interes propriu prin care aratati ca ati avut intentia sa cumparati acest imobil si prezentati documente in acest sens.In cazul in care reclamantul se opune admiterii ei, cereti instantei sa o califice ca o cerere in interesul primariei.
Oricum va recomand sa va angajati un avocat.
X-( s-a ajuns la apel, ce sa mai formuleze in apel?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
Va multumesc tuturor pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
Trebuie sa specific inca odata ca apartamentul nu face parte din proprietatea celui ce il revendica ( conform PV de partaj voluntar semnat ce cei doi proprietari inainte de nationalizare). El il cere in compensare pentru ap. vandute ce-i apartinusera. Apartamentul este al statului prin succesiune vacanta. Inca nu s-a redactat hotararea judecatoreasca si tocmai de aceea inteleg ca pot face interventie in apel. Primaria nu a fost de acord cu cererea, iar eu am cerere de cumparare depusa. La acest moment am INCA un contract de inchiriere valabil. Si in plus nu am stat LINISTITA intr-un spatiu care conform actelor avea un proprietar altul decat STATUL.
Am retinut sfatul privind angajarea unui avocat.
Va multumesc inca o data tuturor,
Natalia
Vera, conform L 10 se pot acorda despagubiri in echivalent bunuri similare aflate in proprietatea privata a administratiei locale respective... Deci nu e neaparat sa fi avut dreptul a revendica acel apartament, ci altul care nu mai poate fi retrocedat.
Am obtinut astfel si terenuri, ca sa nu vorbim de Constanda. Si el tot de asta se prevala, despagubiri in echivalent, anume in bunuri similare.
Puteti interveni pana se termina fondul. In rest, cu acordul partilor.
Nu am spus ca ati stat linistita si nu are relevanta cine e proprietarul. Si eu sunt la fel: chirias. Si stiu ce implica asta. Mai mult, nu sunt adepta proprietatii... doar ca imi cunosc riscurile.
Eu nu v-am condamnat pentru nimic, v-am spus ca asta era situatia si astea sunt urmarile.
Ce inseamna cu acordul partilor in conditiile date?

Alte discuții în legătură

Retrocedarea terenului de sub casa ( amprenta casei) gerox gerox Sint în litigiu cu primaria pentru retrocedarea în natura a spatiilor nevîndute de primarie ( chiriasilor -cumparatori : 3 apartamente) a casei mostenire , ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar legea 112 maricri maricri Doresc sa achizitionez o locuinta in Bucuresti.Aceasta locuinta a fost cumparata de actualul proprietar pe legea 112 acum 12 ani. Nu exista cereri de ... (vezi toată discuția)
Revendicare in instanta simultan cu cea pe cale administrativa? Paulstudentul Paulstudentul Este legal ca o persoana sa revendice in instanta un imobil (cladirea ) si simultan sa revendice pe cale administrativa (in primarie) curtea cladirii ... (vezi toată discuția)