avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cod civil repunere pe rol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cod civil repunere pe rol

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
Pot cere instantei ca un proces suspendat sa ramana suspendat pana la solutionarea unui alt proces avand aceleasi parti si acelas obiect potrivit art 244 indice i CPC?
Speta: Am fost dat in judecata de asociatia de proprietari pt plata restantelor. Dosarul s-a suspendat din vina asociatiei pentru ca nu au depus la dosar documentele cerute de instanta si nu au platit onorariul expert. Nu am facut cerere reconventionala dar in intampinare am aratat ca sumele pretinse nu sunt reale si nu au acoperire legala prezentand dovezi ( inscrisuri) si am cerut sa mi se restituie sumele incasate si pretinse abuziv precum si refacerea listelor de intretinere .
Dupa suspendarea procesului din vina lor, am dat eu in judecata asociatia pentru recuperarea sumelor pretinse abuziv si pentru refacerea listelor de intretinere. Nu au facut cerere reconventionala. S-a dispus expertiza, am platit onorariu expert, urmeaza sa se efectuieze.
Am primit azi citatie pt a ma prezenta la judecatorie pt repunere pe rol al procesului suspendat.
As dori sa impiedic repunerea lui pe rol pana la solutionarea celui in care am platit expertiza.
In esenta ei cer plata restantelor pe o perioada, eu contest aceste restante si cer plata banilor pentru care nu au justificare legala .
Deci pot sa spun in fata instantei ca nu sunt de acord cu repunerea pe rol invocand art. 244 indice 1 CPC?9 ( depunand certificat de grafa din procesul in care sunt reclamant)
Daca nu pot face acest lucru pot face cerere reconventionala dupa repunere pe rol daca ei isi maresc pretentiile ?( potrivit art 119 CPC)
Cum ar trebui sa procedez?
Pot merge cele doua procese paralel efectindu-se doua expertize pe aceeasi perioada si cu acelas subiect?
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2008
otto2007, utilizator
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 14:41, 23 Aprilie 2008
va multumesc , nu e vorba de razbunare dar ma intreb foarte serios de ce au facut in asa fel incat sa se suspende actiunea ( au 2 avocati) iar dupa ce i-am dat eu in judecata brusc il repun pe rol? Pana la urma , aveti dreptate, trebuiesc judecate toate cererile dar pt 2 avocati cu care ma confrunt mi se pare ca au ales o cale prea alambicata ceea ce imi da de banuit mai ales ca exista si o plangere penala facuta de mine la parchet care este in curs de cercetare.( nu s-a inceput urmarirea penala) Adica nu prezinti actele, sustii in intampinare ( asociatia) ca nu ai o mare parte din acte, suspenzi procesul pt ca nu te supui instantei, si dupa 6 luni , aceeasi avocati cer repunerea pe rol.Nu vi se pare suspect?
Eu m-am impotrivit la suspendare dar instanta a spus ca eu nu pot face nimic pt ca e vina reclamantului deci e firesc ca acum sa ma opun repunerii pe rol. Adica punctul meu de vedere nu conteaza nici la suspendare nici la repunere pe rol?
Pana la urma e si o chestie de egalitate de sanse.
Si dupa mine e clar ca atunci cand ceri sa se restituie sumele de bani platite nedatorat si sa se stabileasca creanta pe care o are creditorul impotriva ta, deduci o pretentie judecatii, iar nu doar o simpla aparare, cel putin pt prima varianta. Deci, e mai curand reconventionala, decat intampinare.
Trecand peste asta, ar putea fi si o litispendenta pe capatul de cerere pe care instanta l-a calificat ca fiind doar o aparare, de a se restitui sumele prestate nedatorat. A doua instanta sesizata, dupa repunerea pe rol a primei cauze, ar putea sa admite o exceptie de litispendenta ridicata de asociatia de proprietari, respingand cererea de restituire a sumelor ca inadmisibila, cat timp o cerere identica a fost ridicata si primita in principiu intr-un alt proces, in curs de desfasurare, intre aceleasi parti si pe baza acelorasi ratiuni de fapt si de drept.
parole a scris:

A doua instanta sesizata, dupa repunerea pe rol a primei cauze, ar putea sa admite o exceptie de litispendenta ridicata de asociatia de proprietari, respingand cererea de restituire a sumelor ca inadmisibila, cat timp o cerere identica a fost ridicata si primita in principiu intr-un alt proces, in curs de desfasurare, intre aceleasi parti si pe baza acelorasi ratiuni de fapt si de drept.


:-/ Admiterea unei exceptii de litispendenta nu are ca efect respingerea uneia din cereri, ci intrunirea dosarelor in fata instantei mai intai sesizate.
Pe de alta parte, nu prea vad o litispendenta, ci mai degraba doua cereri - una in care se pretinde palata restanetelor si a doua in care se pretinde restituirea sumelor incasate abuziv - adica doua pricini al caror obiect si cauza au intre ele o stransa legatura. Adica un motiv de conexare a celor doua dosare asa cum spunea Liliana mai sus.

Daca suspendarea s-a dispus din vina reclamntei pentru ca acesta nu a depus actele solicitate de instanta, repunerea pe rol se va admite daca reclamanta indeplineste cerintele (depunerea actelor) care au dus la suspendare. Adica, pentru a se ajunge la discutia referitoare la intrunirea pricinilor trebuie ca mai intai instanta sa admita cererea de repunere pe rol, altminteri ramane tot suspendata acesta cauza.

Si inca o idee: scutirea de taxa de timbru nu inseamna scutirea de la plata onorariului de expert.

Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2008
romascanu, moderator
cu tot respectul m-ati bagat in ceata. Inteleg ca dupa repunerea pe rol instanta ar putea face oricum abstractie de cererile din intampinare acestea nefiind defapt o aparare ,fapt adevarat, avocatii asociatie ridicand exceptia de litispendenta ( care dupa stiinta mea ar fi trebuit ridicata in prima sedinta de judecata , deci acum ar fi tardiva).
Altceva nu inteleg sau faceti dumneavoastra confuzie:. 1 exista un proces in care sunt parat in care intampinarea " miroase" a reconventionala care s-a suspendat si reclamantul cere repunerea pe rol.
2. al doilea proces este intentat de mine si cer restituirea sumelor incasate abuziv.
Fiind doua pricini diferite legate prin rezultatul unei expertize contabile care poate lamuri cat trebuie sa mi se restituie din ce s-a incasat abuziv si daca dupa acest calcul mai ramane ceva cu titlu de datorie a mea fata de asociatie in acest sens am spus ca as dori ca primul proces sa ramana suspendat pana la pronuntarea celui care este pe rol.
Adica eu odata am platit niste bani pe care nu trebuia sa ii platesc deci potrivit art. 1076 indice 1 CC trebuie sa mi se restituie . Cum poti pretinde ca sunt dator cu restante de vreme ce tu ai incasat de la mine sume pe care nu eram dator sa le platesc eliberand chitante in care scrii Intertinere? Expertiza va calcula cat s-a incasat si cat trebuia sa sa incaseze legal stabilind cine cui este dator. Iata de ce am considerat ca in aceasta faza a procesului e mai potrivit ca procesul suspendat sa ramana asa cel putin pana la finalizarea expertizei. Din ce spuneti dvs. ma trezesc ca daca cer conexarea lor pretentiile mele sunt sursa ridicarii unei exceptii ( desi revin si va intreb daca nu ar fi tardiva aceasta ridicare a exceptiei dupa repunerea pe rol a unei cauze si la al 5-lea termen al celeilalte)
interesant
Da, corect, admiterea exceptiei de litispendenta nu are ca efect respingerea cererii, ci dosarul se va trimite la prima instanta sesizata. Rezultatul nu e atat de prapastios pe cat lasam sa se inteleaga, dar intr-un fine, instanta fie ca trimite, fie ca respinge, se desesizeaza de cererea respectiva.
Referitor la faptul daca exista sau nu identitate de obiect intre cele doua cereri, strict formal, daca prima "cerere" ramane calificata ca fiind o intampinare, atunci e clar ca nu avem doua cereri de comparat, cu atat mai putin nu e de cautat identitatea de obiect si, deci, nici de admis o exceptie de litispendenta. Doar ca a doua instanta sesizata nu e legata cu nimic de constatarile si calificarile facute de prima. In asa fel incat poate califica cererea de restiruire a acelor sume ca fiind o cerere recoventionala, si nu o intampinare
In privinta invocarii ei, fiind o exceptie de ordine publica, litispendenta poate fi invocata oricand, de oricine are interes, daca cele doua procese se afla in prima instanta, ca aici in speta, indiferent de cate termene sau scurs de la investire.

Alte discuții în legătură

Doua actiuni pentru dobandirea aceluiasi drept otto2007 otto2007 Buna ziua, Paratul intr-un dosar face cerere reconventionala prin care arata pretentiile sale fata de reclamantul din dosar . Dupa depunerea cererii ... (vezi toată discuția)
Suspendare otto2007 otto2007 Buna seara, Este vorba despre un proces civil, pretentii. A fost suspendat o data din vina reclamantei ca nu a depus inscrisurile cerute de instanta la dosar. ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu mihoctrandafir mihoctrandafir sunt parat intr-un proces care are ca obiect ANULARE TITLU DE PROPRIETATE si intervenient in alte doua procese care au aceleasi parti si acelasi obiect ... (vezi toată discuția)