Am urmatoarea situatie: camioanele firmei se alimenteaza cu motorina de la statie de mai multe ori pe luna, dup caz. La sfarsitul lunii, firma respectiva emite factura pentru toata cantitatea alimentata in luna respectiva si imi da un centralizator cu cantitatile alimentate de fiecare masina in parte.
Intrebarea mea este cum e corect sa procedez?
1) Fac receptie la factura cand o primesc si apoi pe bon de consum (cf centralizatorului primit) descarc cheltuiala pe fiecare camion?
3022,4426=401 si 6022 = 3022
2) Inregistrez factura fara sa mai fac receptie (fiindca firma nu are depozit de combustibil, el intra direct in rezervorul camionului de la pompa) si descarc direct chaltuiala pe fiecare camion: 6022,4426 = 401
Eu as aplica varianta 2, dar am auzit ca s-au primit amenzi la controale pentru lipsa receptiei. Dar daca eu nu am depozit in firma, ce sa receptionez?
Daca v-ati confruntat cu astfel de situatii, ma ajutati?
Bun, am inteles, Dar in cazul managerilor care folosesc masina personala in cadrul firmei ?
Alimenteaza la statie si primesc factura, tot asa, la sf lunii. Nici asta nu pot s-o trec direct pe cheltuiala? Oricum e nedeductibila.
De ce mai alimenteaza masina cu combustibil pe firma ,daca tot e nedeductibila cheltuiala? Nu se face NIR pentru ceea ce ati mentionat mai sus. Se inregistreaza doar pe cont 6581=401 si 4426,dupa care se mai inregistreaza si 635 =401(tot nedeductibil).
Asa fac, inregistrez direct pe cheltuiala, dar la modul urmator:
6022,4426 = 401
6022 = 4426
Sunt instructiunile din ghidul postat pe site-ul mf, anul trecut.
Contul 604
sheyda
Buna ziua as dori sa ma lamuriti daca se poate ... in cazul in care exista si factura la bonul de benzina/motorina acesta este inregistrat tot la 604? (vezi toată discuția)