Problema este in felul urmator:
Teren aprox 300 mp proprietatea parintilor mei dobandita de la bunici prin act de vanzare/cumparare
Constructia 1, proprietatea parintilor mei dobandita de la bunici prin act de vanzare/cumparare
Constructia 2, proprietatea matusii, dobandita de la bunici prin act de vanzare/cumparare, amplasata pe terenul de 300mp
Constructia 3 (garaj), proprietatea matusii, dobandita de la bunici prin act de vanzare/cumparare, amplasata pe terenul de 300mp
Intre 1 si 3 exista o portiune de pamant de aprox 20mp, ingradita si folosita exclusiv de ai mei, restul la comun insa, in actele facute de notar acum multi ani se specifica faptul ca matusa are drept de superficie, atentie, asupra terenului de 300mp, deci implicit asupra terenului de sub casa parintilor ceea ce mi se pare o prostie.
Intrebari:
1) poate fi remediata cumva prostia cu dreptul de superficie asupra intregului teren? Matusa refuza sa cumpere terenul de sub casa ei, chiar si la un pret minim si implicit nu plateste impozite care, evident, cad in sarcina proprietarului
2) pot/putem anula/modifica dreptul de superficie asupra garajului de exemplu? Evident matusica n-o sa fie in veci de acord sa semneze un alt act de buna voie. Acuma sunt in negocieri pentru a cumpara garajul dar mi se cere un pret astronomic. Eu vreau ca acel garaj sa dispara intrucat este amplasat fix intre strada si casa parintilor mei si vreau sa separ cele 2 familii printr-un gard sa ramana fiecare cu bucatica lor. Sunt dispus sa le donez/vand cu 3 lei partea de curte care le-ar reveni. Problema este incurcata intrucat matusa are 2 copii, fiecare cu "mostenire" de la mama, respectiv: 1 garajul, altul curtea si trebuie negociat cu fiecare in parte pe bucatica lui. Cel cu garajul e cel mai indaratnic
3) In calitate de proprietar, pot ingradi/imparti cumva curtea? Teoretic asa le-as ingradi dreptul de superficie dar mi se pare aberant ca ei sa aiba acest drept pe intreg terenul, proprietatea parintilor mei
4) Daca ai mei imi vand mie terenul , repet, tot pe care se afla toate constructiile, pot sa nu recunosc dreptul celorlalti pt o portiune din el? (inclusiv garaj pentru ca inteleg faptul ca acea casa, a lor, trebuie sa stea pe ceva si nici nu ma intereseaza s-o darame/mute)
Ati inteles fix ce ati dorit, doamna draga iar expresia cu perele malaiete e cat se poate de expresiva. Eforturi am depus ca sa pice perele cum URAT insinuati dvs, mai departe, probabil, e problema unui avocat sa depuna eforturi in numele si pe banii mei pentru ca eu nu am fost suficient de capabil. Incerc sa gasesc (sa mi se spuna) intai solutia, sa stiu ca se poate, nu sa umplu buzunarele unui avocat care stie din start ca nu are nicio sansa. Succesiunea evenimentelor am explicat-o mai sus, cu extrase din actele originale, cine vroia sa inteleaga, intelegea.
Am "exclus" calea instantei pentru ca nimeni nu e in stare sa-mi spuna ca eu am dreptate si ca un eventual proces imi va da castig de cauza (ma repet, stiu). Sper ca acum am fost destul de explicit. Pe cale de consecinta, stimata doamna, daca nu aveti alte sfaturi, cu multumirile de rigoare, va rog sa va canalizati energia si ironiile in alta directie.
Nu avem cum sa va dam o solutie corecta in lipsa cetirii actelor si a cunoasterii dorintelor dv., asta incerc sa va spun; nu ca nu vrem, nu se poate.
Sunt destule acte numite contract de vanzare care sunt de fapt promisiuni de cumparare ori superficii care sunt folosinte sau folosinte care la citirea actului se arata a fi drepturi de trecere...
Trebuie citite toate actele si coroborate intre ele, vazuta care a fost vointa autorilor si data una sau mai multe solutii ca sa alegeti.
Cat despre instanta, puteti pierde cu dreptatea in mana si la noi si in alte tari... niciun avocat bun nu va promite vreodata unui client o anumita solutie; ba chiar, in anumite circumstante, acest lucru poate fi ilegal. :D
Partile ar trebui sa incerce intelegerea prin notificari, inceputuri de proces cu negocieri, mediator... ca altfel, evident ca o parte va fi mai mereu interesata sa ramana asa cum e... Asta spuneam cu efortul si cu perele.
In plus, in afara de cele doua solutii, amiabila si instanta, nu mai exista niciuna si dv. le-ati respins pe ambele. Asta, in lumea juridica, e un fel de taiere a cracii de sub propriile picioare. Altceva nu exista.
Va doresc succes si imi cer scuze daca v-ati simtit jignit!
Asa mai venim de acasa....
Puteti detalia putin "intelegerea prin notificari"?
Sunteti de acord cu mine ca superficia se acorda pentru terenul de sub casa/constructii iar pentru restul trebuia gasita o alta exprimare?
Eu nu am respins nicio solutie. In ceea ce priveste cea amiabila chiar am facut o oferta de cumparare, am negociat, pentru gramada de lemne numita garaj si aflata pe terenul meu! (ma rog, al parintilor) si mi s-a cerut un pret exorbitant. Mai exact, dupa mai multe runde de negocieri esuate, mi-am calcat pe suflet si am oferit dublul pretului per metru patrat din zona, numai si numai sa dispara garajul si sa pot separa cele 2 familiii sa termin balciul. Evident nu am ajuns la un numitor comun, suma propusa nefiind pe gustul domnului in cauza
Prefer sa evit instanta dar nu am cu cine ma intelege...