avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la mostenire in favoarea copilului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la mostenire in favoarea copilului

Cazul este urmatorul:
Parintii decedati. Nu sunt frati, surori, parinti.
Mostenitor un fiu care la randul sau are un fiu.
La dezbaterea succesiunii fiul mostenitor poate renunta la mostenire in favoarea fiului sau (nepotul decedatilor) fara costuri suplimentare la taxele respective?
Cel mai recent răspuns: Csorin , utilizator 18:41, 19 Martie 2011
sa nu incurcam notiunile totusi. deci renuntarea la succesiune se poate face in termenul de 6 luni de la data deschiderii succesiunii ( adica de la data decesului in pincipiu).
acceptarea unei succesiuni poate si pura si simpla, fortata sau sub beneficiu de inventar. in ciuda celor spuse de colega de forum elena138, notarul v-a informat corect ca nu mai sunteti in termenul in care puteti renunta la succesiune. si mai sunt si situatii in care precum am aratat mai sus acceptarea poate fi si fortata. dar mai mult acceptarea pura si simpla poate fi expresa sau tacita. asa ca da exista acel art. 686 invocat mai sus, dar exista, de asemenea, si 689 si urmatoarele. dar ma opresc aici si nu mai dezvolt.
ideea e ca trebuie sa-l credeti pe cuvant de tura asta pe domnul notar daca, asa cum ati aratat mai sus, au trecut cele 6 luni.
Nu a motivat!!!!
Nu, nu a motivat si tare mi-as fi dorit sa-mi raspunda rezonabil la intrebarea mea "De ce?". Poate ca m-am deformat eu stand pe acest forum unde primesti adeseori raspunsuri foarte amanuntite sau macar de orientare in spatiu si timp.
Este motivul pentru care am si lansat aceasta discutie aici, in speranta ca mi se va raspunde rational.
Multumesc celor care mi-au raspuns!:bow:

Buna ziua , in cazul in care notarul vi a explicat faptul ca nu puteti opta ( accepta sau renunta ) , decat in termenul de prescriptie a dreptului de optiune , care e de 6 luni de la deces ,( acest termen este susceptibil de suspendare , si chiar repunere in termen pentru cazuri temeinic justificate numai prin instanta, repunerea este de competenta exclusiva a instantei ) , avea dreptate , si daca acest termen a expirat ......... puteti face in felul urmator , mergeti cu nepotul celui decedat la notar , sa dea nepotul o declaratie de acceptare a succesiunii ( eventual si tatal sau si acesta sa dea o declaratie prin care sa precizeze ca nu a facut acte de acceptare tacita, asupra succesiunii in termenul de 6 luni , deci e strain de mostenire ) , in care declara ca a facut acte de acceptare TACITA asupra unor bunuri din succesiune , in termenul de prescriptie de 6 luni ,adica , a folosit unele bunuri din masa succesorala , a platit taxe asupra oricaror bunuri , a platit datoriile mai insemnate ale defunctului , a inchiriat vreun bun din masa succesorala , a construit ceva pe terenul care face parte din masa succesorala ,etc , dar cea mai simpla e cea cu '' a folosit un anume bun din masa succesorala in termenul de 6 luni de la deces '' si potrivit legii este socotit acceptant pur si simplu al succesiunii , in calitate de mostenitor legal .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala tatianato tatianato Buna seara!Am urmatoarea problema :bunicii mei au decedat acum 10 respectiv 6 ani,ei au avut 3 copii,unul dintre ei decedand acum 16 ani.Mostenitoarele mama si ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ... R.A.V.E.N R.A.V.E.N renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care ... (vezi toată discuția)
Succesiune / mostenire mgb1ro mgb1ro Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme: Parintii mei au in proprietate un apartament (este pe numele amandurora). Tatal meu a ... (vezi toată discuția)