avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procura in proces civil-valabilitate in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procura in proces civil-valabilitate in cazul decesului titularului

Am o procura de la bunicul meu in care ii reprezint intr-un proces civil.A murit si acum nu stiu daca trebuie introdusi in cauza mostenitorii lei legali, respectiv copii lui, sau se continua judecata in baza procurii deja emise cand era viu.....multumesc...
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 18:46, 24 Ianuarie 2011
Da...sunt lamurita bocna...unul spune ca mandatul inceteaza,altul spune ca nu inceteaza....#-o.
ce nu e clar.? in cauza se introduc obligatoriu mostenitorii , iar mandatul dvs. chiar daca nu inceteaza de drept , nu va mai este util , in cazul susmentionat , ci doar daca este confirmat de catre ac
moniknik a scris:

Da...sunt lamurita bocna...unul spune ca mandatul inceteaza,altul spune ca nu inceteaza....#-o.

Regula = mandatul inceteaza prin moartea mandantului (cel care a dat mandat)
Exceptia = "mandatarul este indatorat a termina afacerea inceputa la moartea mandantului, daca din intarziere ar rezulta PERICOL. (1539 c. civ.)

De aici (din aceasta idee de pericol) decurge si reglementarea din codul de procedura civila potrivit careia "mandatul (judiciar) NU inceteaza prin moartea celui care la dat". Nu exista cuvantul "judiciar" in text, dar codul de procedura nu se poate referi decat la acest soi de mandat. "Mandatul (judiciar) dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori".

Adicatelea,.. mai pe romaneste:

Daca eu avocat ("mandatar de profesie", impropriu spus) ma uit in agenda de maine si vad ca am un dosar, iar mai pe seara imi moare clientul, eu nu pot sa zic: ...maaama ce fericire pe mine, mi-a mierlit clientul, maine am zi de shopping! :D

Trebuie sa merg in instanta, in baza aceluiasi mandat (imputernicire avocatiala in cazul meu) care nu a incetat prin moartea clientului (cum nu a incetat nici mandatul dvs.) si sa aduc la cunostinta instantei acest eveniment, altfel exista PERICOLUL ca adversarii mei sa ... se distreze singuri in prejudiciul mostenitorilor mortului, sa obtina o hotarare in contradictoriu cu ...un mort (care n-ar mai putea grai de acolo de unde e) ...si alte bazaconii.

Dar nici nu am prea multe de facut, caci nu se poate continua judecata in contradictoriu cu ...mortul (eu sunt acolo in numele lui, nu intr-al meu).
Ce pot face? Pot cere o amanare pentru introducerea in cauza a mostenitorilor mortului (daca nu, actiunea se suspenda pana la introducerea in cauza a mostenitorilor de catre partea interesata). Sau ...depinde, poate chiar sa ma unga pe suflet o suspendare (depinde de pozitia mea in cauza aceea, de obiectul ei, etc. etc.). Aici nefiind vorba de "sufletul meu" la propriu, ci de ceea ce consider ca le-ar fi mai profitabil mostenitorilor mortului (caci de aici incolo ei sunt cei ce ma pot trage de urechi pentru ceea ce am facut)...desi intr-o prima faza s-ar putea chiar sa nici n-am habar cine sunt ei.

Iar mostenitorii mortului nu sunt obligati ...sa ma placa pe mine. Au libertatea de a merge in continuare cu mine ori sa-mi retraga mandatul. Mandatul meu dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori.
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
moniknik a scris:

Ar trebui sa fiți lămurita -
unul
spune cu argumente legale, iar art. 71 C.pr.civ este foarte clar!
Daniel Coman are dreptate
1. Cauza se suspenda pana la introducerea in judecata a mostenitorilor daca si numai daca nu exista mandat.
2. Daca exista un mandat procesul va continua pana la solutionarea lui sau pana la retragerea mandatului de catre mostenitori.

later edit :blush2: cred ca e problema sau la mine sau pe site pentru ca nu vazusem raspunsul colegei Romascanu si nici pe ultimul dat de Daniel Coman.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de mandatar, cu mandatarul decedat ciprianj ciprianj Buna ziua! Am o intrebare. O persoana are un contract de mandatar pentru o alta. Mandantul, a decedat. Mandatarul continua sa folosesca contractul de ... (vezi toată discuția)
Art. 71 din vechiul cod de procedura civila catavencu catavencu In vechiul cod civil, potrivit art. 1552 pct. 3 mandatul se stinge „prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a ... (vezi toată discuția)
Urgent pre contract vanzare cumparare teren paby paby Buna ziua, Problema pe care vreau sa v-o supun atentiei este data de vanzarea unui teren. Acest teren la momentul semnarii precontractului avea ca ... (vezi toată discuția)