moniknik a scris:
Da...sunt lamurita bocna...unul spune ca mandatul inceteaza,altul spune ca nu inceteaza....#-o.
Regula = mandatul inceteaza prin moartea mandantului (cel care a dat mandat)
Exceptia = "mandatarul este indatorat a termina afacerea inceputa la moartea mandantului, daca din intarziere ar rezulta PERICOL. (1539 c. civ.)
De aici (din aceasta idee de pericol) decurge si reglementarea din codul de
procedura civila potrivit careia "
mandatul (judiciar) NU inceteaza prin moartea celui care la dat". Nu exista cuvantul "judiciar" in text, dar codul de
procedura nu se poate referi decat la acest soi de mandat.
"Mandatul (judiciar) dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori".
Adicatelea,.. mai pe romaneste:
Daca eu avocat ("mandatar de profesie", impropriu spus) ma uit in agenda de maine si vad ca am un dosar, iar mai pe seara imi moare clientul, eu nu pot sa zic: ...maaama ce fericire pe mine, mi-a mierlit clientul, maine am zi de shopping! :D
Trebuie sa merg in instanta, in baza
aceluiasi mandat (imputernicire avocatiala in cazul meu)
care nu a incetat prin moartea clientului (cum nu a incetat nici mandatul dvs.) si sa aduc la cunostinta instantei acest eveniment, altfel exista PERICOLUL ca adversarii mei sa ... se distreze singuri in prejudiciul mostenitorilor mortului, sa obtina o hotarare in
contradictoriu cu ...un mort (care n-ar mai putea grai de acolo de unde e) ...si alte bazaconii.
Dar nici nu am prea multe de facut, caci nu se poate continua judecata in contradictoriu cu ...mortul (eu sunt acolo in numele lui, nu intr-al meu).
Ce pot face? Pot cere o amanare pentru introducerea in cauza a mostenitorilor mortului (daca nu, actiunea se suspenda pana la introducerea in cauza a mostenitorilor de catre partea interesata). Sau ...depinde, poate chiar sa ma unga pe suflet o suspendare (depinde de pozitia mea in cauza aceea, de obiectul ei, etc. etc.). Aici nefiind vorba de "sufletul meu" la propriu, ci de ceea ce consider ca le-ar fi mai profitabil mostenitorilor mortului (caci de aici incolo ei sunt cei ce ma pot trage de urechi pentru ceea ce am facut)...desi intr-o prima faza s-ar putea chiar sa nici n-am habar cine sunt ei.
Iar mostenitorii mortului nu sunt obligati ...sa ma placa pe mine. Au libertatea de a merge in continuare cu mine ori sa-mi retraga mandatul. Mandatul meu dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori.