avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In ce condiiti inceteaza contractul individual de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In ce condiiti inceteaza contractul individual de munca???

Buna ziua,

Am si eu o mare neclaritate, am incheiat cu o societate un contract individual de munca, pe contractul individual de munca functia mea este alta decat ce-a pe care am fost angajata ( mi s-a spus ca nu au post pt ce fac eu defapt). Acum o luna de zile in urma neplatii salariale pe ultimele 3 luni am decis sa il caut pe administratorul firmei cu care am inceiat contractul si sa imi dau demisia. Acesta nu a binevoit sa se intalneasca cu mine, sau sa imi raspunda la telefon pt a fixa o intalnire in care sa imi semneze demisia, i-am trimis chiar si un sms cu hotararea mea dar nimic.

In aceeasi dimineata in care eu am incercat sa il contactez pt a imi semna demisia, mergand la birou am constatat practic ca nu mai aveam birou (in biroul meu fusese instalat altcineva inca din weekend) fara sa fiu anuntata in vre-un fel, instintata sau concediata.

I-am trimis respectivului o notificare parafata si semnata de un avocat, prin care ii solicitam plata salariilor restante. Notificarea am trimis-o cu confirmare de primire. Nu am primit nici un semn din patrea lui.

Tinand cont de toate astea in primul rand ma intereseaza incheierea contractului cum se poate face, pt ca vreau sa ma angajez in alta parte si sa inchei un contract cu alta firma si nu stiu daca pot. De asemenea ma intereseaza daca am sanse sa imi recuperez banii pe care mi datoreaza.

Cel mai recent răspuns: Miha3laM , utilizator 20:08, 16 Aprilie 2008
Miha3laM a scris:

Nu am carte de munca, am doar contract individual de munca, iar demisia nu i-o pot inmana pt ca nu reusesc sa dau de dansul, evita sa se intalneasca cu mine si mi se spune mereu ca nu este in cladire.

Ce pot sa fac?

Demisia o puteti transmite pe aceeasi cale pe care s-a transmis si notificarea privind plata salariilor restante, respectiv cu confirmare de primire la societate. El nu trebuie sa va semneze pe demisie, nici sa o accepte, demisia este initiativa dumneavoastra avand in vedere cele intamplate. De asemenea puteti sa adaugati la notificarea privind plata salariilor restante si perioada incepand cu ziua din care ati incercat sa ii inmanati demisia pana in momentul in care o transmiteti prin posta. ;)
avTodincaVeronica a scris:

Daca nu aveti nici o decizie de desfacere a contractului de munca, precedata de un preaviz de 15 zile, inseamna ca sunteti in continuare angajata la firma. Faptul ca v-a ocupat altcineva biroul, nu inseamna ca vi s-a desfacut contractul de munca. Poate fi si asta o sicana pentru a nu va mai prezenta la serviciu si pentru ca apoi sa vi se desfaca disciplinar contractul de munca.


Doamna avocat, permiteti-mi sa va spun ca sunteti intr-o nepermisa eroare: demisia e o forma unilaterala de incetare a contractului de munca - nu e nevoie de semnatura angajatorului si nici de vreo decizie a acestuia, iar Codul muncii e destul de clar:

"Articolul 79
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba. {cred ca a dovedi demisia nu e prea complicat in acest caz}
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. {faptul ca in locul demisionarei a aparut deja o alta persoana poate fi interpretat si ca intentie a angajatorului de a renunta la beneficiul sau legal al dreptului la preaviz de 15 zile}
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca." {si o asemenea solutie e aplicabila pentru ca angajatorul nu si-a indeplinit o obligatie esentiala in contractul de munca: plata salariului}

Miha3laM, apeleaza cu incredere la serviciile unui avocat pentru recuperarea restului de bani pe care ti-i datoreaza angajatorul. Temeiul legal este:

"Articolul 166
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului."

Totodata, fa o sesizare la ITM privind faptul ca nu ai carnet de munca nici dupa cateva luni de la incheierea contractului (ai grija, totusi, cum spunea aba812001, sa nu cumva sa ai carnet de munca si el sa fie la ITM!). Articolul 3 din Decretul 92/1976 spune clar: "(2) Carnetul de munca se intocmeste in termen de cel mult 30 de zile de la incadrarea in munca.". In mod normal, pentru asta este amendat angajatorul.
a-k, fiecare se refera la aspecte diferite: unul la desfacerea contractului de munca, altul la demisie...

Atata ca salariatul a redactat demisia si o tine in sertar. A facut dovada ca ar fi comunicat-o angajatorului?
Notificarea care s-a facut prin avocat are confirmare de primire din partea angajatorului?
demisia o am in sertar dupa cum a-ti spus, singura dovada daca ii pot spune asa in legatura cu decizia me de demisie este un sms trimis angajatorului in care ii solicit sa ne intalmim sa-i inmanez demisia.

notificarea pt plata salariului pe care i-am trimis-o a fost primita si am confirmarea de primire.

vreau sa stiu daca ma pot angaja in alta parte, daca pot sa semnez un contract cu o alta firma tinand cont de probemele mele cu angajatorul rau platnic ?
De acord cu dvs. ca daca isi tine demisia in sertar ea nu e opozabila angajatorului. Dar, daca a facut toate eforturile de a o aduce la cunostinta angajatorului si acesta nu a primit-o se aplica articolul 79 (2) din Codul muncii (si, astfel, daca e nevoie, va dovedi in instanta intentia de incetare unilaterala a contractului de munca prin orice mijloc de proba, chiar si cu SMS-ul, martorii etc.).

In raspunsul anterior incercam sa inlatur o confuzie pe care dvs. o faceati "Daca nu aveti nici o decizie de desfacere a contractului de munca, precedata de un preaviz de 15 zile, inseamna ca sunteti in continuare angajata la firma.":

- "decizia de desfacere a contractului de munca", strict tehnic vorbind, este o formulare imprecisa ce duce cu gandul la incetarea contractului de munca prin concediere - ceea ce nu e cazul aici;

- legal, demisia nu trebuie constatata printr-o decizie interna (desi am vazut modele de decizii de incetare a contractului de munca potrivit art. 79 - vezi: www.legislatiamuncii.ro/download.php?file=1053 ), ea este un act pur unilateral care produce efecte din momentul comunicarii catre angajator (preavizul de 15 zile, incetarea raportului de munca dupa perioada de preaviz sau dupa renuntarea de catre angajator la acest beneficiu) - legea nu mai cere nimic altceva;

- nici o decizie de "desfacere a contractului de munca" (concediere) nu este precedata de preaviz pentru simplul motiv ca preavizul este dat in baza respectivei decizii (v. articolul 74 (1), b) din Codul muncii).
Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2008
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Demisie neinregistrata AndreeaTm AndreeaTm Buna ziua, am o problema putin diferita, angajatorul nu vrea sa imi accepte demisia, nici macar sa o inregistreze - desi este un act unilateral de vointa. Va ... (vezi toată discuția)
Probleme demisie alexandru.cenusa alexandru.cenusa In data de 18.11.2009, mi-am depus demisia. Am comunicat-o patronilor, iar pentru ca serviciile de contabilitate si de resurse umane sunt externalizate, am ... (vezi toată discuția)
Rog urgent demisie!! a_gmona a_gmona Mi-am trimis demisia in data de 21.12.2006 conf art. 79.8., prin posta cu confirmare de primire, cerand ca raporturile de munca sa inceteze cu data de ... (vezi toată discuția)