avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recoltare probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recoltare probe biologice

Sunt oprit in trafic si mi se cere sa ma supun recoltarii de probe biologice (suspiciune de consum de substante interzise). Accept sa ofer probe de saliva, urina, dar refuz sa mi se recolteze probe de sange. Pot fi acuzat de refuz de recoltare de probe biologice ? Daca DA, care este temeiul legal ? Multumesc ! Cu stima,
Nu exista nicio neclaritate in dispozitiile legale criticate . Oricum , art 87 al 5 din OUG 195/2002 se coroboreaza cu disp alin 1 ale aceluiasi articol "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani" , precum si cu art 88 alin (2) - " Stabilirea concentraţiei de alcool sau a prezenţei în organism de substanţe ori produse stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se face în instituţiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătăţii." Deci , exista trimitere la OMS , iar aprecierea dvs o consider prin urmare neintemeiata . De asemenea , sa stiti de altfel ca in cazul ingerarii unor medicamente interzise conducatorilor auto , substantele active sunt retinute la nivelul peretilor celulari , iar prezenta lor nu poate fi detectata prin analiza sumarului si sedimentului urinar .
Ordinul 376/2006 are DOAR 4(patru) articole. Aceasta nu inseamna ca n-am citit cu egala atentie si deferenta TOATE comentariile. Multumesc !
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
ContSters71247, utilizator
Respectul si consideratia fata de distinsii membrii care mi-au raspuns nu imi permite sa polimizez cu d-le lor !
Le multumesc pt. raspunsuri si-i asigur de intreaga mea consideratie !
D.p.m.d.v. subiectul e inchis.
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
ContSters71247, utilizator
Ordinul are si norme anexate - NORME METODOLOGICE privind prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stării de influenţă a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducătorilor de autovehicule şi tramvaie.

polemica nu este daunatoare daca se face cu argumente juridice, deci puteti reveni. Toti avem de invatat asa ca .....
Nici expertii si nici Ministerul Sanatatii nu sunt infailibili asa ca se pot ivi situatii in care un judecator sa poata considera ca nu exista infractiunea despre care am discutat mai sus pentru ca refuzul testarii nivelului de alcool in sange era justificat.
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Ce cosencinte pot trage - alcool la volan cucoanes cucoanes [quot][/quot]am fost depistat de un echipaj de politie joi la ora 24 in urmare eram la volanul unui autoturism ce cosencinte pot trace daca am fost testat cu ... (vezi toată discuția)
Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)
Probe biologice Marcel Mihalache Marcel Mihalache Are vreun coleg informatia daca Ordunul 376 din 10 aprilie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind prelevarea probelor biologice in vederea ... (vezi toată discuția)