avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recoltare probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recoltare probe biologice

Sunt oprit in trafic si mi se cere sa ma supun recoltarii de probe biologice (suspiciune de consum de substante interzise). Accept sa ofer probe de saliva, urina, dar refuz sa mi se recolteze probe de sange. Pot fi acuzat de refuz de recoltare de probe biologice ? Daca DA, care este temeiul legal ? Multumesc ! Cu stima,
Va puteti incadra la art.87 /5 din OUG nr.195/2002 Rep. Refuzul dvs. trebuie sa se bazeze pe ceva palpabil, cum ar fi o afectiune care sa va impiedice sa va supuneti unei testari sau recoltarii de probe biologice, anterioare datei refuzului.
Cu stima.
@acontab
Cum v-au scris distinsii repondenti de mai sus, situatia este clara. Am scris deja mai sus ca in opinia mea linia de interpretare actuala goleste de sens dreptul la integritate fizica garantat de Constitutie, dar daca asta spune CCR, asta este legea.
nu cred ca decizia CCR este gresita. La fel cum si dreptul de proprietate - desi garantat de Constitutie - poate fi limitat prin lege si nu este un drept absolut (exproprierea este un asemenea caz) la fel si dreptul la integritate fizica poate fi limitat in cazuri extreme, cum este cel privind recoltarea probelor.

de remarcat ca aceasta recoltare nu se face la discretia agentilor politiei ci doar cind exista indicii clare, nu am auzit de cineva testat care sa fi iesit cu rezultat negativ (evident, nu exclud asa ceva).

la fel putem discuta si de libertatea individuala - nu este un drept absolut altfel nu ar exista arestarea preventiva si alte restricitii de acest fel.
Eu nu am spus ca nu este drept. Am spus ca goleste de sens integritatea fizica garantata de Constitutie. Din partea mea, sa amendeze Constitutia pentru a nu mai garanta drepturi pe care nu vrem sa le garantam.

Art. 22 Constitutie
(1) Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.


Argumentul este simplu: daca acest drept inseamna ceva, inseamna ca poti refuza sa dai probe de tesut / sange din propriul corp. Interpretarea OUG 195/2002 prin Regulamentul citat anuleaza permanent acest drept pentru orice sofer roman. Or aceasta nu este o masura urgenta dar este o restrangere a unui drept, prin urmare ar trebui sa fie indeplinite exigentele art. 53 din Constitutie


Art. 53
(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii


Mi se pare clar ca recoltarea sangelui nu este necesara intr-o societate democratica si pune in pericol existenta dreptului, din moment ce este incetatenit astfel dreptul statului de a-ti solicita sange intr-o multime de alte situatii (la scoala, la servici samd). Spre deosebire de arestare, aceasta nu este o masura cu caracter temporar, nici nu este prevazuta expres de textul constitutional (ca arestarea si exproprierea, ambele citate de dvs).

Desi pot fi interpretate, drepturile constitutionale nu trebuie sa fie anulate prin interpretare. De exemplu toata discutia cu prezumtia averii ca licita (art.44 8) asta inseamna, nu poti anula pe cale administrativa o dispozitie constitutionala. Ma rog, aici CCR este de alta parere deci asta este legea:)
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
eumarian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce cosencinte pot trage - alcool la volan cucoanes cucoanes [quot][/quot]am fost depistat de un echipaj de politie joi la ora 24 in urmare eram la volanul unui autoturism ce cosencinte pot trace daca am fost testat cu ... (vezi toată discuția)
Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)
Probe biologice Marcel Mihalache Marcel Mihalache Are vreun coleg informatia daca Ordunul 376 din 10 aprilie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind prelevarea probelor biologice in vederea ... (vezi toată discuția)