avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... IMPARTIALITATEA MEDIATORULUI
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

IMPARTIALITATEA MEDIATORULUI


tema de dezbatere

Impartialitatea mediatorului in procesul de mediere este un principiu esenţial si obligatoriu al medierii. Asta inseamna ca, prin tot ceea ce face mediatorul sa nu avantajeze o parte in defavoarea celeilalte parti, sau celorlalte parti, daca sunt mai multe parti implicate in mediere.
Dar ce face mediatorul si cum isi exercita impartialitatea cand este evident ca o parte pur si simplu inseala cealalta parte sub ochii lui?
Mi-aduc aminte ca la cursurile de formare ca mediator jucam un rol play. O colega juca rolul de mediator, iar eu urma sa joc rolul unui dealer de autoturisme. Era o speta din domeniul comercial. Inainte de inceperea rol play-ului, formatorul imi sopteste: „Joaca rolul unui dealer excroc”. Si am jucat. Mi-aduc aminte figura colegei care juca rolul mediatorului. Era oripilata de modul cum sub ochii ei se derula o excrocherie, dar nu putea sa faca nimic. Ar fi vrut cumva sa atentioneze cealalta parte, dar era legata de confidentialitatea pe care i-o cerusem expres in intalnirea separata. Toti ne intraseram tare in rol.
Atunci medierea s-a incheiat bine, ca „excrocul” s-a domolit si solutia a fost echitabila pentru toata lumea. Dar in viata reala? Ce faci ca mediator daca sub ochii tai tocmai se desfasoara o inselaciune? Cum impaci principiul confidentialitatii cu principiul impartialitatii si totusi sa nu te faci partas la o excrocherie, sau inselaciune?

Astept parerile D-voastra, stimati colegi mediatori.

Gheorghe Surtea-mediator
Arad
Daca moderatorul accepta, la acest topic supun atentiei urmatoarea speta:

Firma X, furnizoare de echipamente are o colaborare fructuoasa cu firma Y, beneficiar de peste 10 ani.
Avand in vedere legaturile comerciale corecte, se convine ca plata facturilor sa fie facuta la 60 de zile.
Firma Y, ridica materiale la interval 10 zile, cu plata facturilor la 60 zile de la livrare.
Valoarea echipamentelor pe cele trei livrari este de 20.000 lei ron. Trec 180 zile si Y nu da semn ca doreste sa efectueze plata.
Avand in vedere colaborarea veche si calitatea de client fidel, X solicita o mediere.
Urmeaza contract de premediere, trimitere invitatie la Y, acesta accepta invitatia, vine la intalnirea solicitata de mediator, ia cunostinta de conditiile medierii si spune urmatoarele:
-este de acord cu medierea dar, in ultimile 12 luni nu a mai ridicat echipamente de la Y si nu cunoaste persona delegata pentru ridicare materiale. Solicita un timp, pentru a veni cu Contabilul si inregistrarile contabile; mediatorul accepta.

Dupa discutia cu Y, mediatorul merge la X si expune ce informatii are referitor livrari de la Y.
Din verificare nume delegat de pe facturi se descopera ca persoana delegata era de fapt seful de depozit al lui X.

Cum procedeaza in continuare mediatorul ?
Daca am inteles bine speta descrisa de dvs.firma X care va investit pe dvs cu deschiderea procedurii de mediere in pretentii vis-a-vis de neplata celor 3 facturi/livrari trebuie sa "redefineasca obiectul cererii de mediere" in lumina documentelor contabile din care rezulta ca firma Y nu a ridicat acele echipamente. Daca X a emis facturi si Y nu a ridicat echipamentele trebuie solicitata firmei X documentul prin care s-au comandat, de catre cine si in ce conditii.
Ati inteles foarte bine speta. Dar....totusi cum procedeaza in continuare mediatorul ???
Daca Y nu a comandat si in consecinta nici ridicat utilajele iar X a emis facturile crezand ca acesta din urma le-a ridicat inseamna ca nu mai aveti obiect al medierii (adica pretentiile de plata a facturilor) deoarece ele se au fost emise fara comanda/contract de firma X.
Relatia comerciala dintre firmele X si Y in lumina acestor informatii trebuie reglementata intre cei 2.
Dragul meu, sigur ca trebuie sa fii impartial, DAR, ai un instrument foarte important la indemana care se numeste INTREBAREA ! O putem noi folosi eficient ? Putem noi numai cu intrebari sa ajungem la un echilibru intre parti ;)

Ca fiu mai explicit am sa iti spun un banc despre mediatori:
Stii de ce mediatorii pun intrebati intruna ?

Pentru ca nu judeca :) !

Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Mediere. este legala si constitutionala... Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu [/i][b]Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri ... (vezi toată discuția)
Trebuie sau nu ca mediatorul sa aiba specialitatea juridica? Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator La prima vedere, tinand cont de faptul ca medierea este o alternativa la instanta de judecata, am fi tentati sa raspundem categoric DA. De ce? Pentru ca ... (vezi toată discuția)
Schimbarea mediatorului si neprezentarea in urma invitatiei v51 v51 Buna Ziua! se poate schimba mediatorul din motive obiective?,Ce se intimpla prin neprezentarea la mediator?, Cum se poate introduce cerere chemare in judecata ... (vezi toată discuția)