avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata partiala barbat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata partiala barbat

Buna ziua.Tatal meu este nascut in iunie 1952 si are o vechime in cartea de munca de 31 ani,8 luni si 11 zile,din care 12 ani in grupa a II-a de munca.In prezent nu lucreaza.Cat timp ar trebui sa cotizeze la casa de pensii pentru a se putea pensiona anticipat partial la 60 ani?
Se ia in calcul pentru acest tip de pensie perioada lucrata in grupa a II-a de munca?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk_versus , utilizator 13:12, 21 Februarie 2011
Sigur isi poate depune dosarul pentru limita de varsta ?sau anticipat?
Daca cele postate sunt corecte,limita de varsta la 59 ani.In 19/02/2011 isi poate depune dosarul.Anticipat este la 60 de ani,deci mai tarziu(peste 1 an).
Legea263/2010
Art. 103
2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana. Pentru persoanele din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa de pensii sectoriala competenta, in functie de ultimul loc de munca.
Datele redate sunt din,,DECIZIA privind acordarea pensiei conform Lg 19/2000,PARTIALA ANTICIPATA,, decizie pe care a primit-o anul trecut, pentru ca in februarie 2010 cand a implinit 58 de ani, a depus dosarul pentru pensionare anticipata si a fost respins. Deci am scris din decizia respectiva.( Acolo scrie :Reducerea varstei standard de pensionare datorita conditiilor speciale si deosebite de munca:6 ani 0 luni). Pe 19 .02.2011 implineste 59 de ani. In concluzie luni merge sa depuna iar dosarul si vrea sa stie sigur pentru ce pensie depune :anticipata sau limita de varsta!!! Multumesc!
Daca decizia respectiva a fost de respingere este corect.Nu indeplinea conditia de varsta(60 de ani)pentru anticipat partial la acel moment.Acum indeplineste conditia de varsta 65-6=59(redusa) si stagiu de 35 de ani.
Mentionez ca tatal meu nu a fost cadru militar a lucrat la o firma de salubritate.Deci luni va depune cerere pentru pensie anticipata partial sau pentru limita de varsta?

Alte discuții în legătură

Cand pot sa ma pensionez? FlorinLaurentiu FlorinLaurentiu Sunt nascut in august 1954, am 33 ani stagiu de cotizare, stagiu militar cu termen redus, facultate 4 ani. Cind as putea sa ma pensionez anticipat ? (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? rupa rupa am vîrsta de 59 ani (13/09/1955). si ca vechime în munca 37 ani . Întrbabare - cind aș putea sa ma pensionez , indiferent de tipul de pensionare / ... (vezi toată discuția)
Data iesire anticipat la pensie octavostef octavostef am 55 ani si 30 ani munca efectiva din care 16 cu grupa II de munca.Am inceput munca din 1983 septembrie. Am 5 ani de facultate si 6 luni armata. La ce ... (vezi toată discuția)