avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Marca inregistrata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Marca inregistrata

Am intrat pe un site care vinde parfumuri originale online (le distribuie printr-o firma de curierat). Unele preturi mi s-au parut suspect de mici, asa ca m-am gandit sa-i intreb ce garantii imi ofera ca produsele comercializate chiar sunt originale... Si mi se raspunde ca parfumurile sunt livrate cu aviz de insotire si ca livrarea se poate face chiar in fata unei parfumerii :O (presupun ca eu ar fi trebui sa intru cu produsul comandat in parfumerie si sa vad daca seamana cu ce gaseam pe raft)...
Intreb: "Dar un certificat de origine / calitate nu trimiteti? Avizul nu face dovada provenientei produsului, ca se-ntampla sa fiu avocat si mai am idee..." Eh, atat i-a trebuit interlocutorului meu (discutia s-a purtat pe messenger)... a inceput: ca doar nici magazinele nu ofera certificate de calitate, ca ar putea si ei sa-mi printeze un astfel de certificat, ca ei au avut tot felul de controale si nu le-a reprosat nimeni nimic, ca eu presupun c-ar fi pungasi, etc. Evident, nici vorba de certificat, nicio dovada ca parfumurile ar fi originale, asa cum pretind...
Cum va place?
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Cel mai recent răspuns: ContSters15514 , utilizator 11:45, 21 Aprilie 2008
Toate raspunsurile pe care le-am primit m-au convins... ca parfumurile lor nu sunt originale. :)
Dar ceva adevarat tot a spus individul cu care am stat de vorba... ca nici magazinele nu-ti prezinta vreun certificat care sa ateste originea produselor; de fapt, cei mai multi nici nu si-ar pune problema sa ceara vreun certificat, pentru ca risca sa fie trimisi la plimbare...
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Problema garantiei originii marfurilor e o problema veche care nici pana astazi nu are o rezolvare legala.
Paradisurile marfurilor ieftine cu durata de viata si calitate indoielnica sunt la vedere si sunt reprezentate de obicei de marile centre comerciale populare si de magazine online.

Garantia nu priveste de obicei originea ( mai nou s-a expandat in Made in CE ), ci functionarea corecta un anumit interval de timp. Timpul de garantie la foarte multe produse s-a redus uneori atat de mult incat ajunge uneori la hilara limita de cateva zile.

Nu exista obligativitatea prezentarii originii marfurilor catre clienti niciunde.
Daca este extrem de ieftina o cumperi "pe NV" cum ar zice un jucator de pocher si te lamuresti singur de calitatea si durabilitatea ei. Produsele cu garantie calitativa ( de firma cum se spune astazi ) au costuri cu numar de cifre semnificative in plus la pret.

Oamenii au inceput sa se deosebeasca intre ei prin marcile de produse care le consuma care mai de care mai scumpe si care presupun un statut social ( dpdv al veniturilor ) de un anumit nivel.

Cei fara venituri suficiente se bucura si ei ca au luat ceva care "se poarta" si nu vor intreba de unde, ce si cum e marfa cumparata.

Cei cu venituri mari stiu de unde cumpara si ce cumpara fara certificat de origine. Odata ce ai avut in folosinta de mai multe ori un produs de calitate imediat intelegi ca ceva nu este in regula daca ai luat un produs contrafacut. Sigur nu mai repeti greseala.

Exista totusi produse ieftine de buna calitate si produse scumpe de calitate indoielnica. Relatia pret calitate nu e intotdeauna una directa. Uneori produse fabricate de necunoscuti care nu au inregistrare de marca si nici macar sistem de calitate certificat pot sa aibe calitate ridicata. Cunosc situatii de acest tip pe care le si utilizez in interes personal.

In foarte multe cazuri Certificarea ISO e formala si priveste doar intarirea reclamei comerciale sau posibilitatea participarii la licitatii cu pretentii , pentru ca traim intro societate in care totul se vinde si se cumpara, trist dar adevarat chiar si dovezi scrise fara acoperire. Spun aceasta ca nu am auzit in tara de nici o retragere de autorizare pentru firmele care atesta calitatea unor servicii sau produse care nu confirma si nu convinge consumatorul.

Am vazut odata la tv, sa tot fie vreo 2 ani de atunci, cum reprezentanti ai unor marci de parfumuri nu si-au putut da seama de faptul ca un anumit parfum era original sau nu. Asa de bine sunt contrafacute.=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Site care vinde parfumuri false lechauve lechauve Sunt victor dobrescu din ploiesti. Am facut prostia sa comand pe site-ul aromamea.com un parfum la un pret mai mic decat in magazine. Dupa ce mi-a sosit prin ... (vezi toată discuția)
Etichetare produs importat EmilSavu2 EmilSavu2 Bună ziua, vă rog să mă ajutaţi cu o informaţie în următoarea problemă. Am cumpărat, pentru un cadou, un parfum (o marcă celebră) de la un magazin ... (vezi toată discuția)
Retur parfum achizitionat online hinodenis hinodenis Buna seara, Imi puteti spune, va rog, daca in cazul parfumurilor achizitionate online politica de retur implica anumite conditii speciale? Pe site-ul de ... (vezi toată discuția)