avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie

cum pot sa anulez un contract de donatie , incheiat si autentificat la notariat? in septembrie anul trecut s-a incheiat un contract de donatie privind un teren si constructia aferenta , iar acum donatorul vrea sa renunte la donatia respectiva. se mai poate face revocarea donatiei ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
Avocat Irina Carmen Cristea, Avocat
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 17:36, 7 Mai 2008
Pentru arrwin_evenstar34

Donatia se face printrun contract si este un act de liberalitate prin care donatorul dã, irevocabil, un lucru.

NOTA (asupra conditiilorsuplimentare legale privind donatia )
• Substitutiile sau fideicomisele sunt prohibite (art. 803 Cod civil).
• Este nula de drept orice dispozitie prin care donatarul va fi fost insarcinat sa conserve si sa transmita unui tert bunul care face obiectul donatiei (art. 803 Cod civil), cu exceptia cazului in care donatorul nu l-ar primi sau nu l-ar putea primi (art. 804 Cod Civil).
• Donatia nu-l obliga pe donatar si nu produce nici un efect decat din ziua acceptarii.
• Donatiile facute minorilor si interzisilor se accepta de parinte sau de catre tutore, iar cele facute surdomutului, care nu stie sa scrie, se accepta de acesta, dar numai daca este asistat de un curator special.
• Donatia intre vii, pentru bunuri viitoare, este revocabila (art. 821 Cod civil).
• Este nula orice donatie ce contine o conditie a carei indeplinire depinde numai de vointa donatorului sau daca s-a facut sub conditia de a satisface datorii ori servicii inexistente la data donatiei sau care nu erau mentionate in actul de donatie (art. 822 si 893 Cod civil).
• In actul de donatie, donatorul poate stipula (numai in favoarea sa) intoarcerea bunurilor donate, atat in cazul in care donatarul cat si descendentii sai ar muri inaintea sa (art. 825 Cod civil).
• Donatiunea de bunuri mobile este valabila numai atunci cand obiectele donate sunt inscrise intr-un act estimativ semnat de parti (art. 827 Cod civil).
• Donatia intre vii se revoca prin neindeplinirea conditiilor sub care a fost facuta pentru nastere de copii dupa incheierea contractului de donatie si pentru ingratitudine. In acest din urma caz, daca donatarul a atentat la viata donatorului este culpabil de delicte, cruzimi si injurii grave fata de donator (art. 829 si 831 Cod Civil).
• Revocarea de drept a donatiei nu se face niciodata pentru ingratitudine. Cererea de revocare pentru ingratitudine se poate face in termen de un an, din ziua comiterii faptei sau din ziua cand donatorul a cunoscut fapta. Revocarea pentru ingratitudine nu poate sa infirme instrainarile facute de donator, ipotecile sau alte sarcini reale cu care ar fi grevat bunul donat.
• Donatiile prin acte intre vii, facute de persoane care nu au copii sau descendenti, in timpul incheierii lor - indiferent de valoare si de titlul sub care s-au efectuat - sunt revocate de drept, daca donatorul dobandeste un copil din casatorie sau din afara casatoriei (inclusiv daca a fost conceput in timpul donatiunii).
• Prescriptia actiunii de revocare a donatiei se implineste dupa 30 de ani de la nasterea copilului (art. 840 Cod civil).
• Donatiile nu pot depasi un anumit procent din totalitatea bunurilor detinute de donator, procent ce se va stabili in functie de numarul copiilor pe care acesta ii are sau de parinti (art. 841-843 Cod civil). In cazul in care donatia trece peste partea disponibila, se va reduce la aceasta parte (art. 847 Cod civil). Reductiunea se poate cere numai de mostenitorii rezervatari, mostenitorii acestora sau cei care infatiseaza drepturile lor (art. 848 Cod civil). Calculul si ordinea reductiunilor se face conform prevederilor art. 849 - 885 Cod civil.

*) Acceptarea donatiei se poate face in actul de donatie sau printr-un act posterior, dar numai inainte de moartea donatorului, caz in care donatia nu produce efecte decat din ziua in care s-a comunicat donatorului actul de acceptare (art. 814 Cod civil).

Legal se poate revoca donatia conform legislatiei ( dupa nasterea copilului ).

Dar moral aveti inima sa desfiintati un act exceptional de generozitate personala numai pentru ca legea o permite ?

Vi s-a luat inapoi vreodata un cadou ? Personal am primit extrem de multe. Niciodata nu mi-a trecut prin minte ca odata relatia sau situatia modificata unul din cei care ma iubesc ar putea veni sa-mi spuna:

" Stii acum o duc cam prost cu banii. Poti sa-mi inapoiezi ... sau macar sa-mi dai banii pe ...poate ca imi cumpar si eu o paine ? "

Mai reflectati la decizia de a revoca donatia. S-ar putea ca Cineva de "sus" sa va retraga sprijinul pe care l-ati avut de a fi capabil de a face o donatie.

cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru
M-ati inteles gresit.Eu sunt persoana ce a primit donatia si nu e in interesul meu sa desfiintez acest contract.Unchiul meu,[fratele vitreg al tatalui meu] doreste sa atace contractul de donatie facut de mama sa [bunica mea] catre mine.Vreau sa stiu daca legal are sanse de reusita.In prezent se desfasoara procesul pentru impartirea mostenirii si doresc sa stiu daca trebuie sa ma prezint la tribunal pentru a-mi apara terenul care mi-a fost donat [terenul este inclus in masa succesorala].
Multumesc pentru precizarile trimise anterior.
Budau Angela
Nu sunt tocmai convinsa de faptul ca bunica a primit in '45 acei 5000 de mp in calitate de mostenitoare a bunicului dv. Daca i-a primit ca si vaduva de razboi, asa cum banuiesc, atunci nu erau ai bunicului ci ai ei, in baza unui drept al sau. Deci ei se vor imparti la toti mostenitorii ei, adica cei 3 copii.
Daca bunica a obtinut peste 9000 de mp ca reconstituire, acei 9000 de mp se vor mosteni de cei 3 copii ai ei... Daca donatia nu trece de 3/4 din averea ce o va lasa bunica, e bine.
budauangela a scris:

M-ati inteles gresit.Eu sunt persoana ce a primit donatia si nu e in interesul meu sa desfiintez acest contract.Unchiul meu,[fratele vitreg al tatalui meu] doreste sa atace contractul de donatie facut de mama sa [bunica mea] catre mine.Vreau sa stiu daca legal are sanse de reusita.In prezent se desfasoara procesul pentru impartirea mostenirii si doresc sa stiu daca trebuie sa ma prezint la tribunal pentru a-mi apara terenul care mi-a fost donat [terenul este inclus in masa succesorala].
Multumesc pentru precizarile trimise anterior.
Budau Angela

Normal ca trebuie sa va aparati terenul primit in instanta. Am inteles ca unchiul dumneavoastra a primit teren in T1, primul titlu de proprietate si si-a primit partea de mostenire.
Dupa cine se face succesiunea? Doar dupa bunica, sau dupa amandoi bunicii? S-a facut succesiunea dupa bunic?In afara de terenurile din titlurile de proprietate, mai sunt alte bunuri?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)
Donatie aissela aissela buna ziua, am si eu o intrebare, daca poate cineva sa-mi raspunda... daca fiul doneaza un teren tatalui si se casatoreste ( fiul), donatia devine nula?daca ... (vezi toată discuția)