avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cai extraordinare de atac; CEDO
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cai extraordinare de atac; CEDO

Buna ziua.

Incredibil dar adevarat. Am avut un control de la GF in sept. 2009, ne-au verificat banii din casa de marcat. Pe langa banii raportului X aveam si 561 lei care erau soldul zilei anterioare si care erau evidentiati prin registrul de casa. Garda a considerat ca acei 561 lei erau "plus de casa" adica bani nemarcati in casa. Repet erua banii pe care nu mai ajunseseram sa ii depunem la banca dar fusesera marcati in casa cu o zi inainte, adica sa fiu mai explicit: ieri vanduseram de 2000 de lei in total dar pana la ora 17 cand s-a inchis banca vanduseram de 1500 lei pe care i-am depus. Intre orele 17 si 20 am mai vandut de 500 lei care au reprezentat soldul casei. Inspectorii Garzii au venit dimineata la 11, aveam vanzari de 80 lei pana la ora respectiva plus cei 500 de lei de ieri. Si ne-au dat amenda de 8000 de lei si suspendarea activitatii pe trei luni.....cum ca nu marcaseram cei 500 de lei.|Ceea ce nu e adevarat. Cum sa-i bat in casa daca erau bani de ieri!?
In prima instanta am castigat, dar la recurs am pierdut.
Cum as mai putea contesta decizia instantei de recurs?
Sa nu va mai spun ca as vrea sa merg la un for superior si sa cer despagubiri pentru stressul provocat ( nu stiu daca firmele pot merge la CEDO) pentru ca pe asa vremuri economice dificile isi bat joc de noi si nici pe cei care lucreaza cinstit nu ne lasa in pace:(( Mentionez ca lucrez ca franciza a unei multinationale care imi face audit periodic si am un contract mai gros ca DEX-ul pe care trebuie sa il respect nu lucrez dupa capul meu. Am si angajati dar si eu lucrez in magazin cu program normail si fac si actele de contabilitate primara si tot ce tine de resurse umane, am serios de munca...si ma tin de treaba .
Va rog sa ma luati in serios si sa imi spuneti ce cale de atac mai exista pentru ca mi s-a facut o mare nedreptate si nu trebuie sa ramana asa. Alta sursa de venit nu am, am inca 5 angajati care raman pe drumuri 3 luni pentru ca s-a mentinut masura suspensarii activitatii...desi colectez TVA lunar intre 3000 si 10000 lei, platesc contributii salariale de aprox. 3000 lei, impozit pe profit trimestrial de 2150 lei, bani care merg sigur la bugetul de stat si care timp de 3 luni nu vor mai merge pentru ca nu voi avea incasari:(((. Sa nu mai spun ca imi voi pierde clientii si ca edgeaba deschid dupa 3 luni pentru ca clientii se vor reobisnui mai greu, e ca si cum as lua-o de la inceput ( am firma de 3 ani).
Multumesc mult pentru rabdarea cu care ati citit cele de mai sus si astept raspunsurile Dvs.
Cel mai recent răspuns: astrea , utilizator 14:21, 3 Februarie 2011
Buna ziua,

Am citit art. 322 C. Proc. civ. care la punctul 6. prevede

"Revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri:
6. daca statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publica, disparutii, incapabilii sau cei pusi sub curatela nu au fost aparati deloc sau au fost aparati cu viclenie de cei insarcinati sa-i apere;"

Consider ca sanctiunea complementara a suspendarii activitatii unitatii pe o perioada de 3 luni este disproportionata în raport cu drepturile persoanei juridice. Astfel, consecintele unei astfel de sanctiuni, pot fi de multe ori iremediabile, putând conduce la faliment. Suspendarea activitatii unei persoane juridice poate avea drept consecinta nu numai nerealizarea de venituri pe perioada respectiva, ci si pierderea clientelei, care în decursul perioadei de suspendare se poate îndrepta spre alti prestatori de servicii. Reorientarea clientelei poate fi definitiva, putând persista si dupa încetarea masurii. Este lesne de înteles ca pozitia pe piata a unor persoane juridice sanctionate în acest mod poate fi iremediabil afectata.

De asemenea aceasta masura are efecte negative asupra angajatilor persoanei juridice care vor deveni lipsiti de un loc de munca pe perioada suspendarii.

Nu în ultimul rând, chiar si statul va fi afectat negativ de aceasta masura, care pe parcursul suspendarii activitatii persoanei juridice nu va încasa impozite nici de la aceasta si nici de la angajatii ei ( mentionez ca platim lunar contributii salariale si impozit pe salar de aprox. 3000-4000 lei, iar impozitul pe profit este de 2200 lei trimestrial. Nu mai vorbesc despre colectarea de TVA lunar intre 3000 si 10000 lei). Efectele negative se pot prelungi si pe termen mediu si lung, adica dupa încetarea masurii suspendarii, daca persoana juridica va falimenta.

În aprecierea caracterului disproportionat al sanctiunii complementare a suspendarii firmei, rugam instanta sa aiba în vedere si contextul economic actual, care oricum este defavorabil tuturor agentilor economici. În toate statele afectate de criza economica mondiala se iau masuri pentru protejarea agentilor economici, pentru a preveni pe cât posibil falimentul acestora. În acest context, este cu atât mai putin oportuna aplicarea unor sanctiuni excesive, întrucât riscul producerii falimentului ca urmare al efectului cumulativ al celor doua sanctiuni, este cu mult sporit.

Cu mentiunea ca am extras si modificat putin motivarea disproportionalitatii sanctiunii dintr-o speta gasita pe un site de specialitate - sper ca nu incalc regulamentul forumului - va rog sa imi spuneti parerea Dvs. Pot motiva astfel pe art. 322 pct. 6 C.Proc.civ. revizuirea recursului? Instanta s-a pronuntat ( fara sa motiveze inca)in 28.01.2011 si a admis partial recursul Garzii Financiare, inlaturand sanctiunea amenzii si aplicand doar sanctiunea complementara a suspendarii activitatii pe trei luni.
De asemenea care este termenul de revizuire si daca el curge de la data pronuntarii sau de la data motivarii de catre instanta de recurs a hotararii.

Va multumesc inca o data pentru rabdare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de poluare - am pierdut irevocabil, ce cai de atac mai am? adirta adirta buna ziua,am cistigat un proces de recuperare,iar finantele si mediu mi-au facut recurs,recursul finantelor a fost admis iar cel al mediului respins( deci in ... (vezi toată discuția)
Proces civil afd17 afd17 buna seara,va rog sa imi spuneti daca in cazul unui proces(conflict de munca),s-a castigat in prima instanta,apoi la recurs s-a pierdut,iar decizia dupa recurs ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata tuturor vioooo vioooo o hotarire definitiva si irevocabila intr-un proces civil .SE MAI POATE ATACA CU CONTESTATIE ,REVIZUIRE SAU CEDO? MULTUMESC (vezi toată discuția)