avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributii PFA 2011
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributii PFA 2011

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti ce contributii trebuie sa plateasca un PFA: sanatate, impozit, pensie, somaj si procentele la fiecare, pentru anul 2011. Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: mychydutza , utilizator 15:01, 14 Februarie 2011
Parerea e sa uiti de somaj, pentru ca reprezinta intr-adevar doar un mic ajutor. Eu am lucrat ca inginera, taxele catre stat erau de la salariu de 1200lei si somajul l-am avut de 403 lei, la fel ca si unul care a cotizat de la salariu minim pe economie si am inteles ca din acest an e si mai mic. Asa ca daca poti incearca sa faci economii ca oricum nu poti trai cu somajul primit.
@doru1962:
Ca titular de PFA va putet asigura in sistemul asigurarilor pt somaj cf Legii nr. 76/2002, care la art 20 prevede:
Se pot asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile prezentei legi, urmatoarele persoane:
...................;
c) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
d) membri ai asociatiei familiale.
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
George David, Contabil
Referitor la contributiile de sanatate, legea este interpretabila: pe de o parte, Ordinul 617/2007 obliga pfa la plata contributiilor CASS, pe de alta parte, OUG 82/2010 - art. II al. 6 spune "Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala."

Prin contributii individuale se pot intelege si contributiile CASS, ordonanta nu prevede la acest alineat ca ar fi vorba numai despre contributii in sistemul asigurarilor sociale si de somaj.
Eu personal am ales sa nu platesc 5,5% pt sanatate, mai ales ca sunt bani aruncati pe apa sambetei: in spital am cumparat si seringi si perfuzoare, nu mai vorbesc de medicament, iar la final am primit decontul de 1300 lei pentru 7 zile spitalizare (ca la un hotel de 4 stele).
OUG nr. 82/2010 reglementeaza contributiile individuale (CAS, contributie somaj)datorate pentru veniturile profesionale realizate din drepturile de autor si cele realizate in baza contractelor/conventiilor civile.
Contributia de sanatate este datorata si pt veniturile de mai sus in baza Legii nr. 95/2006 si Ordinul CNAS nr. 617/2007.
ce anume din textul ordonantei specifica clar ca ar fi vorba doar despre cas si somaj? in categoria contributiilor individuale intra toate contributiile datorate de asigurat.

Alte discuții în legătură

Contributii la casa de sanatate/pfa cristinne09 cristinne09 buna seara ! am si eu o intrebare.... Sotul meu a infiintat de doi ani un PFA si isi plateste singur vechimea la casa de pensii de la infiintarea pfa-ului ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)