Buna ziua !
Soti ce doresc sa divorteze, nu se inteleg in privinta cainelui, fiecare din ei il doreste. In instanta se cere incredintarea cainelui si drept de vizita (scos la plimbare) sau atribuirea lui printr-o actiune de partaj? Daca e considerat bun (in acest caz, comun), cum rezolva cu vizita?
da, d-le r.gabi, e raca, dar judecatorul trebuie sa-i rezolve si pe-astia 2 intr-un fel si nu stiu ce-ar putea sa ceara, pe ce cale sa apuce
nu cred ca se pune problema de a implica protectia animalelor (care practic, nu exista), poti proba cu acte si martori
daca ceri incredintarea, trebuie sa probezi ca tu esti ala care are grija de el, ce-l duce la doctor, il scoate afara, il hraneste etc etc si ala ce-l recunoaste cainele ca sef de haita si daca mai pui ca e stres pt caine ca-l muti.. gata ar avea castig unul din ei
daca mergi pe o actiune de partaj.. incepi ca ai dat banii pe el, tu l-ai cumparat si i-ai adus " imbunatatiri" etc si asa.. ar castiga celalalt .
si aci m-am incurcat..:(.
Judecatorul va respinge capatul de cerere privind catelul, si va declara desfacuta casatoria.Judecatorul nu are in atributiile sale rezolvarea problemei canin-stapan; daca se va cere incredintarea cererea va fi respinsa ca inadmisibila.
Judecatorul judeca numai cauze intre oameni si cereri de incredintare a minorilor sau a persoanelor adulte fara discernamant.
Incredintarea unui animal nu intra in atributiile judecatorului, si nici jurisprudenta nu exista pentru aceasta imprejurare.
aly_yoana, de ce ar refuza judecatorul sa judece atribuirea unui bun? ca asta-i animalul…
Instanta, sesizata fiind cu o cerere de chemare in judecata, are obligatia sa o rezolve, deoarece potrivit art.3 C.Civ: “judecatorul care va refuza sa judece, sub cuvant ca legea nu prevede, sau ca este intunecata sau neindestulatoare, va putea fi urmarit ca fiind culpabil pentru denegare de dreptate”
gi_jane2, care judecatorie are pe rol un asemenea dosar?! :)
Seamana asa bine cu un film in care a jucat (si) Dustin Hoffman – dar nu-mi amintesc titlul… Si sotii din acel film aveau o “problema” de gen – dar nu-mi amintesc daca le-a rezolvat-o judecatorul sau au rezolvat-o intre ei…
Oricum, cred ca e destul de simplu: sotul care probeaza ca animalul e mai atasat de el decat de celalalt va obtine bunul – daca l-a platit, celalalt ii datoreaza… sulta :"> (presupunand ca l-a cumparat in timpul casatoriei – cumparandu-l inainte de casatorie e… bun propriu si cel care il obtine datoreaza, eventual, pretul; de e cumparat inainte de casatorie si daruit e bun propriu al celui care l-a primit)
Oricum o dam cel care probeaza ca animalul e mai atasat de el (si are mai mult timp sa se ocupe de ingrijirea acestuia) il poate obtine…
Cam asa vad lucrurile… Cat despre “dreptul de vizitare”… nici o sansa! Cel care nu va primi bunul nu va obtine drept de vizita – nici masina de spalat nu o vizitezi dupa ce a fost atribuita celuilalt sot… Chiar daca e vorba despre caine… Fiind considerat “bun mobil” asta e…
Si mai sunt... multe "amanunte"... Varsta animalului, de cand e cu cei doi etc s.a.m.d. :)
Fiind bun ,este posibil sa fie avut in vedere la un partaj.
Prezumtia de comunitate de bunuri si cel caruia i se atribuie bietul animal,da sulta o parte din contravaloarea lui de achizitie sau se ajunge la o expertiza de evaluare a bietului animal.
Cui sa ma adresez?
deliaioana
Buna ziua.as avea nevoie de un sfat: STIU ca in romania , este mai greu cu legea pt animale,dar ma confrunt cu o problema care pt doar iubitorii de animale ar ... (vezi toată discuția)
Caine in apartament
nereis
Urmeaza sa ne mutam in apartamentul proaspat achizitionat si de putin timp am constatat ca vacinul de deasupra noastra are un caine de talie mare care latra ... (vezi toată discuția)