avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Controverse legate de valabilitatea CCMN pe anii 2007 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Controverse legate de valabilitatea CCMN pe anii 2007 - 2010

Legat de acest subiect exista se pune problema daca CCMN 2007/2010 este sau nu in vigoare.
Haideti sa vedem daca d.p.d.v. juridic sustinerea Ministerului Muncii (www.avocatnet.ro/content/con... )
are sau nu temei legal.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si eu am sunat la Min.Muncii si mi s-a transmis ca CCM UNIC 2007- 2010 nu mai este in vigoare deoarece a fost denuntat.Se aplica Codul muncii.

freeelis a scris:

1. Chiar in cuprinsul CCM este specificat faptul ca denuntarea o poate face numai partile semnatare ..

2. Este vorba si despre principiul opozabilitatii unui act juridic ... acea calitate a unui act juridic sau a unui drept subiectiv, de a produce efecte intre partile raportului juridic si de a impune respectarea lui si de catre alte persoane.

de a impune respectarea lui de catre alte persoane??? de unde ai scos asa ceva?#-o
:hm: ...CCMN naste drepturi si obligatii in favoarea si in sarcina tuturor salariatilor din toate unitatile din tara (art 11 alin 1 lit d din L 130/1996) si respectiv in sarcina unitatilor ...indiferent daca au fost sau nu reprezentati/te la negocierea si incheierea lui.

Deci CCMN constituie temeiul unei exceptii de la principiul relativitatii efectelor contractului.

Dar pare ca e ...mai mult decat o exceptie de la principiul relativitatii, daca ne gandim ca orice persoana initial straina de contract (nesalariat) devine ...ea insasi parte in contractul colectiv, ulterior incheierii lui...din clipa in care devine salariat (prin incheierea contractului individual).

Pare cam ciudat ce zic eu aici, dar daca ne uitam in art 7 alin 2 din L 130/1996 vedem ca zice cam asa: "CCM ...constituie legea PARTILOR"
:hm: Care "partilor"? (...nu zice a partilor "contractante" asa cum zice art 969 alin 1 c. civ. ). Deci pare ca legea 130 priveste ca fiind parti in CCM si pe cei pe care, in mod normal, i-am include in categoria tertilor. Deci, semnatari ori ba se pare ca toti si toate sunt PARTI.

Si atunci ...:hm: oare putea sau nu putea o organizatie nesemnatara (dar reprezentanta a unor unitati - parti in conceptia L 130) sa denunte contractul?

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2011
romascanu, moderator
elladomi a scris:

de a impune respectarea lui de catre alte persoane??? de unde ai scos asa ceva?#-o

Cititi Legea nr.130/1996 si Codul Muncii - sectiunea referitoare la Contractele colective de munca si veti vedea ca un ccm se aplica tuturor salariatilor indiferent daca au fost sau nu reprezentati la negocierea si incheierea lui.
Într-o scrisoare a Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) către sindicate, Alianţa denunţă contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 pentru că este necesară începerea negocierilor pentru noul contract pe anii 2011-2014. "

Alte discuții în legătură

Raspuns ministerul muncii salariu minim utc utc Buna ziua, Am postat la documente utile raspunsul Ministerului Muncii referitor la salariu minim pe economie. Va rog, ce salariu aplic? ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anul 2011 leuca_luminita leuca_luminita Buna seara! Aveti idee daca, CCMU la nivel national pentru anul 2011 a fost inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei? Va urez ... (vezi toată discuția)
Salariul minim garantat pentru personal cu studii superioare 2011 ilysuciu ilysuciu salariul minim garantat pentru personal cu studii superioare incadrat in functii cc necesita studii superioare (vezi toată discuția)